Recenzije

Basia Bulat Heart of My Own Rough Trade / Secret City 2010.

utorak, 6. travnja 2010

Ako je samizdat EP trebao biti samo glazbeni suvenir iz studentskih dana, a prvijenac "Oh, My Darling" (2008. nominiran za Polaris Music Prize) samo pokušaj glazbene karijere, onda je "Heart of My Own" presudni dokaz na koji je čekala i sama Basia Bulat. Bio joj je potreban dokument s koji će se izdići visoko iznad suzdržanih pjesama s prvog albuma. Trebalo je pauzirati magisterij, opravdati pozitivne kritike, nominaciju za nagradu i prisutnost producenta Howarda Bilermana (Arcade Fire, Thee Silver Mt. Zion, Godspeed You! Black Emperor, Grant Hart, Vic Chesnutt…).

A izgleda da je presudna ipak bila turneja, posebice putovanje u Dawson City i upoznavanje s najzapadnijim kanadskim teritorijem Yukona. Vrijeme provedeno tamo bila je jedinstvena prilika za redefiniranje vlastitih želja, planova, nesigurnosti i zabluda. Nadahnuta tim iskustvom vratila se s 12 novih pjesama kojima su otklonjene sve sumnje. For an urban boy on a dirty tour / I never felt so clean pjevao je Jim James na prekretničkom albumu "It Still Moves" svojih My Morning Jacket.

Obasjana arktičkim zubatim suncem Yukona, Basia Bulat srčano i strmoglavo kreće u vokalno zaletavanje zbog kojeg skoro ostaje bez daha. "Go On", "Gold Rush", "If Only You" i "Walk You Down" su galopirajuće numere koje s lakoćom miješaju country, bluegrass, engleski i keltski folk, Tin Pan Alley pop i gospel prateće volake. Dok se na njima razigrano redaju bendžo, gudala i trube, na "Sparrow" i dirljivoj "The Shore" (preporučam predivnu verziju s A Take Away Show) kantautorica uz mirniju pratnju uzima u ruke ukulele ili autoharp baš kao i country junakinje iz obitelji Carter.

Iako boja glasa i folk okruženje mogu povremeno podsjetiti na posljednje albume Natalie Merchant (nakon više od sedam godina "The House Carpenter's Daughter" napokon dobiva nasljednika u istom tonu – konceptualni dupli album "Leave Your Sleep"), "Heart of My Own" se izdiže svojeglavom mladenačkom energijom kojom Basia zaslužuje i usporedbe s prvoborcima tradicionalne američke glazbe.

Zato drugi album skromne kanadske kantautorice poljskog podrijetla nije samo manifest osobne životne prekretnice, već vrlo vjerojatno i putovnica koja će ju odvesti mnogo dalje od nominacije za kanadski Polaris Music Prize.

*** *** ***

Trivija za kraj: Basia priznaje da je radni naziv pjesme "Heart of My Own" bio "Canyonero" zato jer ju je podsjećala na legendarnu pjesmu iz reklame za istoimeni džip iz Simpsonsa.

www.myspace.com/basiabulat

www.basiabulat.com