Recenzije

Brkovi Balkanski Esperanto Selfreleased 2012.

četvrtak, 12. travnja 2012

Svaki put kad pomislim - ovaj bend me više ne može ničim iznenaditi, ubrzo shvatim da sam se zajebo.

Jebote led, svaki put kad pomislim - ovaj bend me više ne može ničim iznenaditi, ubrzo shvatim da sam se zajebo. Naime, ja sam jedan od nekolicine debila koji ih prate od prvog koncerta, ali sam na zadnjem koncertu u Zagrebu rekao da ću Brkove u prijestolnici izbjegavati. Ne znam jel to zbog potajnog hipsterluka (znao sam ih prije vas pičke bla bla bla) ili čisto zbog toga što mi se ne da gurati s drugih tisuću i po meni sličnih debila.

A onda izdaju ovo. Moram priznat' da mi na prvo slušanje "Balkanski esperanto" nije bio ni blizu posljednjeg albuma koji je tek jednu stepenicu ispod statusa remek-djela. Štoviše, samo mi je par pjesama imalo snagu prijašnjih, poput npr "Znanca", gdje se Shamso obračunava s prijateljem koji mu sere da svira cajke. "Znanac" je još jedan manifest Brkova, u kojem kažu, da mi sviramo to što hoćemo i jebite si mater ako vam se ne sviđa. Osim "Znanca", tu je bila i "Kurvo prokleta", stari koncertni duet s Anom Sexo "Ti nisi kriva", te fantastična "Naša mala zemlja" gdje Shamso uz laganu gitarsku pozadinu na humorističan način pjeva iz lica uobičajenog seoskog šerifa - polutajkuna. Naravno, uz vrhunske stihove:

Auto na povlasticu, džabe pijem žderem
državnom se aparatu u čarapu serem

Obitelji sve dugujem bez njih ne bi diso
maloga sam na pravo bez prijemnog upiso

Mnogima sam pomogao, svi mi se dive
žele biti poput mene da lagodno žive

Kao što sam gore naveo, ostatak pjesama mi nije sjeo, falilo mi Mejdena u zvuku, nisam pobornik uvođenja novih instrumena (harmonika) i čišće produkcije. No, onda se dogodio veliki preokret! Nakon ugodnog popodneva u društvu roditelja, djevojke, janjetine i nekoliko kjupekova, tako supijan pustio sam cede u autu i pjevao vozeći se po zagrebačkim bregima. Onda mi je sinulo - ovaj album je, kako bi ono Ameri rekli, grower. Uvuče ti se pod kožu, pogotovo s većim brojem promila u krvi. Nakon toga svaka je igrala. I "Usamljen oženjen" i "Vrati se vrati" i "Skupe bombonijere". Jedina koja mi još uvijek ne paše su "Ludi Vukovi", himna gospićkog moto kluba. Mislim da jedna takva institucija ipak zaslužuje još malo bolju pjesmu.

Tu se vraćamo na početak priče i pjesmu "Znanac" gdje Shamso pita:

Poslije mnogo rakije i vina,
jeli bolja kurva ili cura fina????

E, pa Brkovi su elitna kurva koja jebe, zabavlja se, zarađuje, radi što hoće i boli je kurac što ja ili vi mislimo o njoj i njenom moralu. Vidimo se na idućem koncertu.

www.brkovi.com