Recenzije

THEESatisfaction awE naturalE Sub Pop 2012.

ponedjeljak, 23. travnja 2012

Nije dijete krivo što su mu starci dali glupo ime.

Cure iz THEESatisfaction su mogle biti opažene prošle godine u prilično zadimljenijem izdanju na fantastičnom albumu Shabbaz Palacesa.

Ono što automatski odbija od ovog sijetlškog hip-hop-funk dua jest degenerično ispisano ime (baca na tuNa dvorišTA) te instant-misao kako su samo još jedan u nizu "vrućih" proizvoda sa sada već sumnjivo vječno evoluirajuće diskografske kuće iz države Washington čiji stanovnici zbog činjenice da je Bill Gates tamo prijavljen plaćaju veći porez pa ih valjda to tjera na konstante inovacije. Ili to ima veze jer su svi tamo hipiji? Nebitno.

Srećom, to su jedine zamjerke ovom komadu muzike. Prvijenac koji su Stasia Irons i Catherine Harris-White isporučile je sjajan komad organski modificiranog funk-soula koji iako zvuči mjestimice upušeno nema namjeru previše se udaljiti od našeg planeta. Jednostavno, ovo je album ljubavi i topline prožet kozmičkim zrakama.

Kako u intervjuima navode svaka od dvije autorice vuče muzičke korijene iz različitih glazbenih pravaca, a sjecište ljubavi spram gengsta repa devedesetih i klasičnog jazza crnih heroina Elle Fitzgerald i Billie Holiday je upravo ono što slušatelj ima priliku iskušati na "awE naturalE".

Unutar svog pola sata kratkog trajanja Queens of the Stoned Age (još jedno ime koje koriste, ovaj put ispisivo bez prepreka) nude pregršt senzualnosti kakvu samo ukrižavanje dva ženska vokala može donijeti te dovoljno momenata koji nude zanimljivije provedeno vrijeme od primjerice aktualnog, donekle predvidivog albuma Georgie Anne Muldrow koji je producirao daleko respektiraniji Madlib.

S američkog sjeverozapada opet pušu neki zanimljivi vjetrovi. Slušati.

www.theesatisfaction.com