Recenzije

Avon Barksdale The Person EP Webreleased 2009.

nedjelja, 14. veljače 2010

Sa stvarnim Avon Barksdaleom, nitko bez dosjea ne bi htio imati posla. Bend iz Bostona koji se nazove po opakom liku iz kultne serije The Wire mora nešto vrijediti, zar ne?

Wired, Wire, The Wire (bend) i The Wire (TV) - svaki je klasik na svoj način. Ovaj posljednji je najbolja televizijska serija svih vremena. Kroz priču o Baltimoru iz perspektive gotovo svih slojeva njegovih stanovnika, od promzrlog beskućnika, policajaca, novinara pa sve do gradonačelnika i senatora, vrsni autori detektiraju napukline u sistemu te, u konačnici, pokazuju početak kraja američke civilizacije - iste one koja je, manje-više, uzor svim zemljama zapadne hemisfere i onima koje misle da joj pripadaju, uključujući i Hrvatsku.

Stoga, imenovati bend po jednom od glavnih zlikovaca iz kultne serije nužno skreće pažnju fanova, ali donosi i neka očekivanja, unatoč tome što je riječ o malom bendu iz Bostona koji nema ni ugovor sa diskografom. Ako kasnije postaneš značajan bend, ime donosi neki instant cool efekt i daje posebnu dimenziju storiji oko grupe. Ako potoneš, ispada kao jeftini trik da navedeš ljude da poslušaju tvoj uradak, makar to bila i tako mala skupina kao fanovi gore navedene serije. Što su onda Avon Barksdale - prevara ili prava stvar? "The Person EP" sastoji se od pet pjesama koje žanrovski pripadaju, sada vladajućoj, indie-rock struji što ne iznenađuje, jer brak serije The Wire i indie-rocka kao da je ispao sa stuffwhitepeoplelike.com. Sve skupa djeluje dosta promišljeno, ali poslušavši EP jasno je da neke velike priče iza svega nema. Dečki sviraju to što sviraju, a ime se potrefilo vjerovatno u nekoj alkoholnoj seansi, gdje su birali između omiljenih likova i kul imena poput McNulty, Omar Little, Stringer Bell, Bubbles, Sobotka ili Bunk.

Najbolji trenutak EP-ja je središnja numera "Ladybug", jako lijepa baladna minijatura srednjoškolskih stihova i ugodne melodije. Vrijedi izdvojiti i "Sometimes (Summer)", uspavanu, ali još uvijek najživlju numeru na singlu. Obje ove pjesme nagovještavaju najbolje i najgore od ovog benda. Najbolje, jer je sve iskreno i toplo napravljeno, a najgore, jer smo takvu iskrenost već čuli više puta na različitim adresama. Ono na čemu će Avon Barksdale morati malo poraditi jest osobnost, makar ona bila po uzoru na lika po kojem su se nazvali.

Ukoliko volite ili zavolite seriju, a Avon Barksdale vas odbiju svojim predvidivim zvukom, ostaje da sačekate 10/03 ove godine kada izlazi DVD The Real Avon Barksdale, priča o stvarnoj osobi na kojoj je temeljen lik Avona iz serije. Trailer pogledajte ovdje

www.myspace.com/theavonbarksdale

twitter.com/avon_barksdale

www.kenurban.org/avonbarksdale.html