Recenzije

Surfer Blood Astro Coast Kanine 2010.

nedjelja, 18. srpnja 2010

"Mel Gibson is a ninny. Unfortunately like Christ, he will raise again." Autori ovog tweeta su dečki iz Surfer Blood  

Surfer Blood su izašli početkom godine, ali obzirom da svaka godina i svako godišnje doba ima neki svoj soundtrack, (ne)stručni kolegij pot liste ih je odlučio ubaciti u opticaj sada, usred najvećih vrućina. Po onome što se može čuti na njihovom neobavezno zabavnom prvijencu, komotno ih možemo smjestiti uz bok ponajboljim ovogodišnjim ljetnim akvizicijama, Mixtapes i The Soft Pack.

Surfer Blood dolaze iz West Palm Beacha, prilično dosadnog dobrostoječeg mjesta na jugu Floride koje je tek prije desetak godina sazidalo centar grada. Svaki singl Jon Secade je ovdje hit, ne tako davno opera se održavala na istom mjestu gdje i gostovanje cirkusa, a vozači uredno stoje na semaforu dok se izmjenjuju svijetla. Ne zato što su pijani ili im se manta, već zato što je teško razabrati boje kada imaš osamdeset godina i upravljaš Cadillacom.

Ovako sterilna okolina je imala potpuno suprotni utjecaj na bend pred čijim debijem primjerice ovogodišnji Vampire Weekend zvuči prilično tanjušno. "Astro Coast" isto tako nije debi u rangu debija tih istih VW-a s kojima bi se dalo povući pokoja paralela, ali je zabavan komad muzike koju ćete provariti bez puno razmišljanja, napora i znoja. Početni duo su ujedno i najbolje stvari na albumu. "Floating Vibe"s i "Swim" su čisti vizerovski ljetni trenuci u kojima nonšalantne gitare paraju sparni zrak i predodređuju kasniji pozitivni ton albuma. "Take It Easy" je mjesto gdje se najviše čuje to pipkanje po Vampire Weekend teritoriju, dok kasnijim trajanjem "Astro Coasta" više pažnje privlače brži trenuci na tragu uvodnih stvari ("Neighbour Riffs", "Twin Peaks", "Fast Jabroni") od mirnijih pauza ("Harmonix", "Slow Jabroni") u kojim se Surfer Blood slabije snalaze. Slabost tih baladičnih momenata je najvidljivija u kontrastu između živahne "Fast Jabroni" i "Slow Jabroni", sporijeg brata blizanca.

"Astro Coast" je fin komad indie rocka, koji nema pretenzije da bude išta više od puke zabave, bez epskih rifova i pokušaja osvajanja nekakvih nevidljivih vrhunaca. Jednostavnost ljeta Contra kompleksnosti zime. Isto tako lijepo je da mjesto poput West Palm Beach ima lokalnu glazbenu nadu, bar da odvrati pokojeg klinca od idoliziranja Blink 182.

"I've seen the light. It was an oncoming taxi on the wrong side of the road." Tako glasi nedavni tweet jednog zabavnog lika. Valjda je taxi vozio na plažu.

The Surf, The Blood, The West Palm Beach.

www.myspace.com/surferblood

www.kaninerecords.com/surferblood

twitter.com/surferblood