Recenzije

Jesu Ascension Caldo Verde 2011.

utorak, 10. svibnja 2011

Justin K Broadrick usprkos neukrotivoj i razgranatoj hiperprodukciji ne uspijeva pobjeći od sebe samoga. "Ascension" možda doslovno znači svojevrsno uzdizanje i napredovanje, ali formula kao da je uvijek ista: Zvučnim poništenjem do osobnog uzdizanja – zvuk rezignacije kao kulisa pomoću koje se dolazi do više spoznaje i blaženstva

Justin K Broadrick je lani nakon desetak godina ponovno aktivirao Godflesh i progovorio o možebitnom novom izdanju. No, teško da je razlog takvog poteza samo želja da se kapitalizira na kultnom statusu starog benda.

Posljednjih par godina bilo je malo teže pratiti njegov najpoznatiji osobni projekt nakon razlaza Godflesha. Justin je pod imenom Jesu nakon tri odlična izdanja (prvijenac "Jesu" (2004.), "Silver" EP (2006.) i drugi album "Conqueror" (2007.)) u kratkom vremenskom razdoblju od 2007. do 2010. naredao desetak manjih formata s kojima se sve više udaljavao od konkretnog nasljednika drugog albuma koji mu je svojim otvorenijim zvukom i hvalospjevima raskrčio prostor za malo veći uzlet. Kao pionir ekstremnog metala (Napalm Death), koji se od kraja osamdesetih do danas još uvijek ističe kao jedan od najutjecajnijih aktera post-metalnih i sličnih podžanrovskih anomalija, Justin je takvu priliku zasigurno mogao bolje iskoristi. Rafal EP/split i sličnih izdanja nije popraćen fatalnim graškama i većina se izdanog može mjeriti s prva dva studijska albuma, ali je nemilosrdni tempo nagrizao evoluciju i konačnu viziju Jesu zvuka. Na kraju ispada da svjesno nije želio stati na loptu, odmoriti se i probrati ideje. Jesu je u kratkom roku postao poligon za ponavljanje usvojenog gradiva i eksperimentiranje s elektronikom. Zato i ne čudi što je prošle godine napokon priznao zasićenje izmrcvarenim zvukom i krenuo sa serijom povratničkih koncerata s reaktiviranim Godfleshom. Sam priznaje da su svirke dobro poslužile za ispuhivanje frustracija kojima su uzrok bile odugovlačenje i konačno finiširanje trećeg dugometražnog izdanja za Jesu (pedesetominutnu "Infinity" (2009.) bez obzira na dužinu ne računa kao album).

Dugo očekivani treći album "Ascension" donosi par zvučnih novina, ali ako ste očekivali neku značaju promjenu i novo poglavlje u Jesu priči onda se grdno varate. Ovaj se materijal direktno ne nadovezuje na prozračan i nadom blagoslovljen "Conqueror", ali je zato sinergija svih trikova kojima se Justin do sada služio.

Nekoliko tjedna prije službenog izdanja mogli smo poslušati "Birth Day" i "Small Wonder" iz kojih se nije dala nagovijestiti bilo kakva novina. Uobičajeno usporeno zakucavanje bubnja i lavina gitara razmotanih u višeslojnu zvučnu melasu u kojoj se kroz sjenu izmučene duše povremeno probijaju zrake sunca. Zvuk sličan onome koji je zabilježio na posljednjem EP izdanju "Opiate Sun" (2009.). Cjelokupni album ipak otkriva neke novosti – učestalija upotreba akustične gitare i Justinov pokušaj da umjesto atonalnog naricanja stihova ipak više pažnje pridaje pjevanju. Najveće iznenađenje je neuobičajeno brza i razigrana (!?) "Sedatives" koja zvuči kao obradna nekog J Mascis/Lou Barlow gitarističkog hita.

"It’s still for me a translation of the pop music I’ve loved my entire life, maybe somehow a more intense, extreme version of that pop music. This concept of a downtuned Hüsker Dü or a downtuned Big Star or something like that. That’s still what I’m trying to achieve, I guess, this really guttural, low, heavy version of what I see as quite melancholy and beautiful pop songs." Intervju, theobelisk.net

Justin usprkos neukrotivoj i razgranatoj hiperprodukciji ne uspijeva pobjeći od sebe samoga. "Ascension" možda doslovno znači svojevrsno uzdizanje i napredovanje, ali formula kao da je uvijek ista: Zvučnim poništenjem do osobnog uzdizanja – zvuk rezignacije kao kulisa pomoću koje se dolazi do više spoznaje i blaženstva.

Where there's pain there's always light …/Annul my soul/And make me right/And you don't feel that it's right/But the shadows you chase just might ("Annul" - Dethroned EP 2010.)

S obzirom da Justin priznaje da je Jesu čisti studijski projekt s kojim se vrlo vjerojatno neće otisnuti na dužu turneju, veća je mogućnost da će se u takvu avanturu prije ponovno upustiti s Godfleshom. Koliko će to utjecati na daljnju aktivnost Jesu projekta teško je predvidjeti, ali je vrlo vjerojatno da će nakon ovog albuma biti malo oprezniji s budućim izdanjima. Da li će ona sobom nositi neke drastične promjene teško je predvidjeti. Sigurno je samo da će se s trenutnim i budućim izdanjima najbolje nositi oni koji već duže vremena znaju kako ih koristiti.

- - -

Osim izdanja za izdavačku kuću Caldo Verde Marka Kozeleka, prošireno izdanje s bonusima se očekuje od Daymare Recordingsa.

www.caldoverderecords.com/ascension

justinkbroadrick.blogspot.com

www.facebook.com/Justin-K-Broadrick