Recenzije

Ariel Pink's Haunted Graffiti Before Today 4ad 2010.

ponedjeljak, 21. lipnja 2010

Ariel Pink tj Ariel Marcus Rosenberg je lik koga je lako mrziti. Odrastao u Hollywoodu, fan gotike, koketira sa biseksualnošću, a poznato je da ima kriminalne nastupe uživo koji graniče, po riječima očevidaca, sa zajebavanjem publike. I srednje ime mu je Marcus. Sigurno je i vegan. Sve ovo skupa zvuči kao gomila hipi sranja ili po kalifornijskim standardima, dečko je predodređen da postane umjetnik. Voljeti, mrziti ili cijeniti? Kao i uvijek, najbolje je da djela sude o bendu.

Dio od hrpe psihodeličnih lo-fi zvukova koje je snimao u svojoj sobi je bio prigrljen od strane Animal Collective koji su putem svog labela Paw Tracks reizdali prvih par albuma. Kako je to sve skupa bilo bliže sobnoj, lo-fi izvedbi nego li ozbiljno produciranim djelima, najnoviji album "Before Today" autor naziva svojim prvim pravim albumom, vjerovatno zato što je u njegovom nastanku značajnije doprinjeo prateći bend Haunted Graffiti, a i zato što su ove stvari nastale u pravim studijskim uvjetima zahvaljujući 4AD-u.

Posljedica tog rada je nešto manje od tri četvrti sata različitih kombiniranja i crpljenja utjecaja iz prošlosti pop-rock glazbe. Ima tu elemenata glam rocka, diska, soula, new wavea te za jednog kalifornijca neizbježnog popa šezdesetih. Ovo posljednje je nešto što najviše obilježava ovaj LP, ne zbog kvantitete korištenih elemenata, već iz razloga što su to ponajbolji trenuci na albumu (recimo singl "Round & Round" te "Bright Lit Blue Skies"). Etiketiranje s "pop šezdestih" treba naravno uzeti sa rezervom jer ipak živimo u 2010 pa je taj pop začinjen AP kreveljenjem i modeliranjem zvuka po nekim autorovim mentalnim stranputicama. Sve skupa je bliže halucinaciji od koje se sunce vidi u izmaglici nego li gledanju u svijetloplavo nebo kao posljedice djelovanja tog istog nebeskog tijela.

Kod "Before Today" nepredvidivost je ono što će privuči i odbiti slušatelja. Za strpljivije slušatelje željne kopanja po glazbenoj prošlosti iz nekog drugog kuta ovo je prava stvar. Ipak šaroliki spektar utjecaja ne liježe baš dobro u svakoj prilici te je često prepreka slušanju djela u cjelini.

Ariel Pink. Voljeti, mrziti ili cijeniti? I nakon više slušanja odgovor ostaje u izmaglici, baš kao i cijeli album.

www.myspace.com/arielpink
www.arielpink.com