Recenzije

Anthony Joseph Caribbean Roots (Heavenly Sweetness/Strut 2016.)

srijeda, 5. listopada 2016

Radoholičar je taj Anthony Joseph. 

Pjesnik i pjevač s Trinidada s prebivalištem u Engleskoj neumorno objavljuje knjige, ali i glazbene albume. Od njegovog prošlog albuma „Time“ prošle su dvije godine, ali nije se Anthony Joseph u tom razdoblju previše 'opustio'. Potpisao je album „Engines“ s belgijskom grupom Brzzvll, a sada se vraća 'samostalnom' radu.

Daleko od toga da je ovaj album nastao u isključivoj Josephovoj režiji. On je ionako poznat kao pjesnik koji u radu s glazbenicima, najčešće jazz, funk i world music orijentacije, dolazi do idealne simbioze glazbene podloge i njegovih stihova. Ovaj put je okupio glazbenike koji dolaze s Kariba ili imaju tamošnje porijeklo. Sve kako bi zajedno preispitali mogućnost ujedinjenja svih karipskih naroda u jedan entitet.

U opisanoj ideji sažet je lirički element ovog albuma. Joseph sjajno barata riječima, jednostavno i britko opisuje sve čega se želi dotaknuti, a kada pored sebe ima ovako sjajan bend, onda je potpuno nemoguće da vas njegove pjesme i poruke ne obuzmu. A kao i inače, Joseph i ovaj put radi sa sjajnim glazbenicima koje predvode Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, The Comet Is Coming...), calypso ikona David Rudder i mnogi drugi karipski glazbenici koji su svirali ili sviraju u bendovima Creole Jazz Orchestra, Jazz Jamaica All Stars ili s glazbenicima poput Salifa Keite i Manu Dibanga. Glazbeno bi se „Carribean Roots“ mogao opisati prvenstveno kao simbioza jazz glazbe i karipskih tradicijskih ritmova, ali tu su povremeni izleti u funk, soul i druge vode. Sve je bazirano na mnoštvu puhačkih dionica koje se odlično nadopunjuju s Josephovim toplim glasom. A on se već na „Time“-u 'odrekao' pokušaja pjevanja i posvetio se potpuno spoken word maniri. A to mu nekako bolje paše.

Prilično ujednačen i zaokružen album krije u sebi mnoštvo zanimljivih pjesama. Jednostavno mi je zamisliti da će se nekome najviše svidjeti nabrijana „Jimmy, Upon That Bridge“ ili razigrana „Mano a Mano“, ali mene je najviše kupio calypso reggae hitić „Neckbone“ na kojem je sjajnu dionicu otpjevao Sly Johnson. Sam Joseph je, pak, za single odabrao plesnu „Slinger“, a mogao je komotno album predstaviti s bilo kojom od 11 pjesama jer je i ovaj put pokazao kako se 'recitiranje' poezije može odlično 'ukalupiti' u glazbenu podlogu. Spoken word je rijetko kada zvučao ovako zabavno.

anthonyjoseph.bandcamp.com/album/caribbean-roots