Recenzije

Angel Olsen Burn Your Fire for No Witness Jagjaguwar 2014

četvrtak, 20. veljače 2014

Glas sirene vas doziva, a kada se probijete kroz maglu do izvora zvuka, zateknete golemi, blijedo sivi, napušteni razarač koji spokojno pluta. Nema života. On je samo upozorenje da bitke slijede, a da pobijede nema.

Naslovivši album "Burn Your Fire For No Witness" Angel Olsen poslala je izravnu poruku slušateljstvu. Ova kolekcija pjesama je privatne prirode. Ne samo u odnosu na izvođačicu, nego na svakog slušatelja ponaosob. Svakome pojedinačno Angel će saopćiti groznu istinu koju svatko može spoznati. I velike su šanse da hoće. "Burn Your Fire" je dokument usamljenosti, žalosti i čežnje u svijetu (pre)punom ljudi.

Kada netko otvori album s pjesmom koja počinje s „I quit my dreamin' the moment that I found you, I started dancing just to be around you“, a završava s „I lost my dream, I lost may reason all again - I am the only one left“ inicijalni romantični zanos ubrzo ćete zamijeniti zanimanjem koje pobuđuje prometna nesreća. Dva spota, odnosno singla ("Forgiven/Forgatten" i "High Five"), moderno-retro, nashvillovskog, čak i plesnog predznaka, podlo su lansirani kao glasnici ploče na kojoj je nadanje boljem utopljeno u moru ljupke tuge i sjete. Oni su glasnici ploče s kojom možete plesati samo sami sa sobom. Ali ne u nekom ironično-nostalgičnom, Billy Idol smislu, jer nakon singlova nestajete u središtu bermudskog trokuta rezigniranog očaja. „White Fire“ sa znanjem proroka, staloženo i smireno prenosi „Everything is tragic, it all just falls apart, when I look into your eyes at pieces of my heart“. I to je najoptimističniji dio pjesme. "White Fire" nije puka pjesma o tragičnoj ljubavi već o ukupnosti tragedije ljudskog postojanja.

Angel pogađa najbolnije točke kada glas kombinira s akustičnom gitarom. Ljepota njenog glasa, amalgam Roya Orbisona i Nine Nastasie, dodatno dobiva na hipnotičkoj sablasnosti kada procesuirate sadržaj otpjevanog, kada spojite formu sa sadržajem. Rezultat je nešto nalik progovaranju onkraj života. Á la Kylie Minogue u "Where The Wild Roses Grow". Angeline pjesme su poslanice upozorenja. Ovakvu kombinaciju vokalne zavodljivosti i sjete možete čuti kod Portisheada i Beth Gibbons. Obje zvuče zavodljivo i ugodno, ali su u biti manične. Glas sirene vas doziva, a kada se probijete kroz maglu do izvora zvuka, zateknete golemi, blijedo sivi, napušteni razarač koji spokojno pluta. Na njemu nema života. On je davno evakuiran. Brod je samo upozorenje da bitke slijede, a da pobijede nema.

Njezin drugi album je trnovita ruža u arktičkoj pustinji. Nomen est omen, buraz. Angel osim glasom i izgledom podsjeća na kerubina. Letimičnim pogledom na njene crte lica i biserni osmijeh ne biste pretpostavili koliko čemera je sposobno kanalizirati ovo djevojče. Ne iznenađuje njezin raniji rad s Bonnie 'Prince' Billyem, ali će se fanovi Owlsa i Cap'n Jazza vjerojatno začuditi da je surađivala i s Timom Kinsellom. Intrigantna i atipična glazbena priča koja vodi sadržaju "Burn Your Fire“.

Album se može analizirati dvojako. Pretežno akustične i pretežno električne pjesme tvore svojevrsne cjeline. Pjesme s više struje ("Light Out", "Stars") djeluju rasterećenije, ali suštinski su jednako svjesne degradacije životnih očekivanja. "Light Out" je životni savjet djevojke koja definitivno ima obrnuto proporcionalan broj godina s providnošću koju nudi. "Stars" je nerealni hippy sentiment za spasenje svijeta. Ovi punk/hippy momenti prkosa djelomično izvlače album iz speleoloških istraživanja jada ljudske duše. Olsen je tada lijepa i opasna. Lijepa glasom (i možebitno stasom), a opasna, jer njene riječi nisu jebene metafore i jer budi nadu usred emotivnog krša i goleti. Uz ovaj album sigurno nećete preživjet. Možda ćete živjeti.

"Burn Your Fire For No Witness" je istina koja ne oslobađa, već tjera u sužanjstvo, u izgnanstvo. Ovo nije romantičan povratak urbanog primata korijenima u džunglu. Nema oslobođenja i logorske vatre. Olsenovi stihovi su strah od nedojebanog svijeta s tračkom nade u samo-preživljavanje, ali bez vjere u zajedništvo i sretne završetke. Ona reže i zacjeljuje za vrijeme audio ekskurzije tokom koje, opijeni glasom, niste primijetili koliko je zahladilo.