Recenzije

Andrew Bird Things Are Really Great Here, Sort Of... Wegawam 2014.

srijeda, 2. srpnja 2014

Vrlo često obrade pate od viška mehanike i manjka muda, ili pristojnije, često mi nedostaje autorski potpis na obrađenu pjesmu, nešto što bi me uvjerilo da je posrijedi stvaran umjetnički impuls. E, to ovdje nije slučaj

Prvo, malo je umjetnika, svih umjetnika, koji me oduševljavaju svojom zaigranošću u stvaranju kao što to čini Andrew Bird. Između „velikih“ izdanja redovito naniže EP-ove, obrade, skice, suradnje, pod normalno istu pjesmu prearanžira i objavi na jednom, dva, tri albuma, od jedne melodije napravi dvije pjesme s dva različita aranžmana i s različitim stihovima pa ih postavi – eto, jer može – na početak i kraj albuma, redovito u pjesmama referencira svoje star(ij)e pjesme... Ponekad to napravi tako drastično da gotovo – u pravoj maniri neurotičarke koja se pod normalno svađa s omiljenim glazbenicima - odustanem od slušanja albuma ("Night Sky"/"Sifters") jer me na prvu odbije „hladnoća“ novog aranžmana, ponekad kulerski objavi dupli album čija jednu polovicu čine isključivo instrumentali ili sličan EP – ovaj se zaljubljenik u palindrome i druge igre riječima jednostavno poigrava i radi što mu se hoće.

Zašto to spominjem? Slušajući posljednja izdanja ("Break It Yourself"/"Hands of Glory" i EP "Pulaski at Night") te ovaj, najrecentniji album "Things Are Really Great Here, Sort Of..." imam tu neku fanovsku okladu sama sa sobom oko smjera u kojem će krenuti njegov sljedeći autorski album. Kada bih se kladila, stavila bih puno novca na neurotično mračnjaštvo i tko te jebe, svijete pristup kakav je iskazao posljednjim izdanjima.

E sad, čitav je ovaj uvod možda suvišan, ali meni je album "Things Are Really Great Here, Sort Of...", album obrada presjajnih The Handsome Family, pravi nastavak puta kojim je krenuo posljednjih godina – i taj mi se put sviđa. Handsome Family izvrstan su bend čiji se mračnjački country sjajno uklopio u ovogodišnji TV hit "True Detective". Serija je ispala tako-tako, ali ako je donijela išta dobro, donijela je široj javnosti nepravedno nepoznat bend s kojim Birda već od mnogo, mnogo ranije vežu duboke autorske i umjetničke veze. Bird redovito na koncertima izvodi njihove pjesme, gostovao je na ponekom albumu, a sada nam je donio deset njihovih pjesama po svom izboru. Na stranu sad moje poslovično negodovanje kad je riječ o albumima obrada – negodujem jer vrlo često obrade pate od viška mehanike i manjka muda, ili pristojnije, često mi nedostaje autorski potpis na obrađenu pjesmu, nešto što bi me uvjerilo da je posrijedi stvaran umjetnički impuls.

E, to ovdje nije slučaj. Dajte si truda pa paralelno poslušajte Handsome Family originale koji su sjajni sami po sebi, a onda i Birdove obrade – to su gotovo različite pjesme. Tamo gdje je Handsome Family mračan i grub (na dobar način!), tamo je Bird poetično nježan. Ili ako hoćete, tamo gdje je u originalu mrak i neka teška tuga, ovdje je tjeskoba i pokazivanje srednjeg prsta svijetu tako da to shvatite tek nakon drugog, trećeg slušanja. Na primjer, "My Sister's Tiny Hands" – jezivo mračna pjesma (poslušajte samo stihove!) o smrti i smrtnosti u Birdovoj verziji odjednom izlijeće sa svom ljepotom stihova, i sa svom egzistencijalnom tjeskobom koju krije.

Every creature casts a shadow under the sun's golden finger. But when the sun sinks past the waving grass some shadows are dragged along.

"Things Are Really Great Here, Sort Of..." savršeno je prikladan i birdovski ironičan naziv za ovu kolekciju prelijepih, ali teških pjesama od kojih mi samo rastu zazubice za ono što će obje strane isporučiti sljedeće.