Recenzije

Ana Never Ana Never EP Fluttery Records 2011.

nedjelja, 22. svibnja 2011

Internacionalna izdavačka kuća Fluttery Records je početkom 2011. reizdala EP prvijenac benda Ana Never iz Subotice. Iako je od tog prvog i jedinog izdanja benda prošlo već pet godina, ne bi bilo fer ovaj materijal označiti etiketom dosadnog post-rocka, podžanra koji je do onda već višestruko bio premazan svim mastima, krivotvoren, ali i kao takav raskrinkan te zanimljiv novim naraštajima. Isto tako bilo bi neoprezno samo reći da smo sve to odavno prerasli. Ana Never su kroz tri numere izveli dobro poznate trikove onda aktualnih post-rock heroja (više mračnih razmotavanja Godspeed You! Black Emperor i Set Fire To Flames, ali i nešto eterične tuge ala Mono i Explosions in the Sky), ali usprkos tome ne bi smjeli zanemariti činjenicu da iz tih predvidljivih cinematičnih sinusoida istječe soundtrack mladosti ekipe koja je u jednom trenutku svog glazbenog djelovanja izabrala baš post-rock kao zvuk koji će najbolje sumirati njihovo stanje svijesti i općenito njihov suživot u Subotici. Podžanru se onda bilo teško oduprijeti, ali sada, nakon pet godina od prvotnog izdanja, moram priznati da su bez obzira na školski pristup pogodili u sridu. Postapokalipsa jedne mladosti vjerojatno sada više i ne izgleda toliko turobno, ali očito je bilo životno važno i potrebno zabilježit ta tri kilometarska instrumentala. Možda danas neki od vas više neće imati strpljenja za pedesetominutno odgađanje katarze, ali uz malo radnog staža u post-rocku trebalo bi vam biti jasno da je ova ekipa u prvoj polovici nultih znala što radi. Možda se radilo po špranci, ali emocije se nisu fingirale.

EP možete preslušati na ananever.bandcamp.com

*** *** ***

p.s. u paketu s ovim starim izdanjem ovu nedjelju bilo je teško odoljeti još jednom prastarom izdanju (EP totalno paše i kao soundtrack uz ovo):

Il fantasma di Anna Never è il quarto numero della serie a fumetti Dylan Dog.

Da dove arriva lo spettro che perseguita e sgomenta Guy Rogers? E poi, esistono gli spettri? E come può esistere lo spettro di una donna che è ancora viva? Un allucinante enigma per Dylan Dog, che per venirne a capo sarà costretto ad affrontare una sconvolgente discesa negli abissi della gente umana, là dove, in agguato nel buio, lo attende l'orrore più grande: la verità!

plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik... Londra, Novembre 1986.... plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik-plik...

Ma nego šta