Recenzije

Asian Dub Foundation A History Of Now Cooking Vinyl 2011.

srijeda, 2. ožujka 2011

U subotu sam mislio recenzirati ovaj album jednom rečenicom: 'Novi album ADF ima smisla ko subotnji prosvjedi'. Onda su se dogodili prosvjedi u ponedjeljak i srijedu koji su, morate priznati, bili jebeno zabavan primjer građanskog neposluha i zajebancije s policijom. Iako se moje mišljenje o prosvjedima promjenilo, nažalost s "A History Of Now" se to nije dogodilo

U subotu sam mislio recenzirati ovaj album jednom rečenicom: 'Novi album ADF ima smisla ko subotnji prosvjedi'. Onda su se dogodili prosvjedi u ponedjeljak i srijedu koji su, morate priznati, bili jebeno zabavan primjer građanskog neposluha i zajebancije s policijom. Iako se moje mišljenje o prosvjedima promjenilo, nažalost s "A History Of Now" se to nije dogodilo. Kao i Weezer, ADF su se trebali raspasti nakon odlaska prvog MC-a Deedara Zamana. Nakon njegovog odlaska još je postojala mala šansa da će bend bar izdavati okej albume, no nakon što je iz benda otišao još jedan originalni član - Dr. Das - sve je otišlo kvragu.

 

Bez obzira što su kroz bend prolazile neke od legenda dub-a, što je sve producirao Adrian Sherwood i što ADF nisu odustajali od formule prokušane na prva tri albuma, sve je zvučalo - dosadnjikavo. Tako zvuči i posljednji album, jednostavno neprimjetljivo. Poslušaš album jednom i ne osjećaš potrebu više ikad ga staviti u plejer. Da sve bude još žalosnije, ništa negativno ne mogu reći o tim ljudima. Jebemu, ne mogu ni opisati koliko je Chandrasonicov stil sviranja gitare utjecao na mene. I danas se vidi da ti ljudi ostaju vjerni onim istim postulatima na kojima počivaju raniji albumi. Ali muzika jednostavno nema ni deset posto onog zbog čega su bili zakon. Možda je stvarno razlog u odlasku karizme zvane Deedar Zaman i njegove dječačke nadrkanosti i pljuvanja rima svjetlosnom brzinom, a možda je razlog u zamoru materijala. Nekoć su slali poruke koje su odzvanjale u mozgu danima kasnije, svi smo znali tko je Satpal Ram samo zbog - 'Self defense is not an offense', saznali smo tko je Nusrat Fateh Ali Khan ili tko su Rebel Warriors ili Naxalite. 'Kick the fuckers in the head', moto je koji bi mi se pojavio u glavi nakon svakog gledanja debila s utakmica. Danas poruke ADF-a na jedno uho uđu, na drugo izađu, a ne razlikuju se puno od onih starih. Gurmanskim riječnikom- još uvijek su to ćevapi al usrali ga začinima i pečenjem.

Prije par mjeseci u recenziji posljednjeg albuma Weezera napisao sam da mi je usrao gušt slušanja njihovih starih pjesama. "A History Of Now" imao je suprotan učinak, ali o tome više uskoro u rubrici kultni albumi.

www.asiandubfoundation.com
www.myspace.com/asiandubfoundationuk