Recenzije

8˚6 Crew Old Reggae Friends Une Vie Pour Rien?/Mass Production 2010.

srijeda, 23. veljače 2011

Nakon nekoliko godina pauze kultni francuski ska/reggae bend 8°6 Crew se vratio prošle godine s albumom "Old Reggae Friends". Kako to sve zvuči možete pročitati u ovoj recenziji, ali i pogledati ovog vikenda na koncertima u Lepoglavi i Zagrebu.

Posljednji put kad je potpisnik ovih redaka pokušao napisati štogod o glazbenom uratku bio je literarni amater koji se trudio zvučati kao profesionalac. U međuvremenu je postao literarni (premda potpuno drugačijeg žanra) profić koji bi za ovu svrhu trebao zvučati kao amater. Problem nastaje što je suhoparni žanr koji mu osigurava kruh nad glavom i krov svagdašnji ubica mašte i duhovitosti, pa ovaj osvrt na jedan album traje već dvije godine. U međuvremenu se album promijenio nekoliko puta, ali je eto upornošću, radom, talentom i prije svega prijetnjom urednika i gore potpisani Nerad konačno dolijao Ivi. Pa će tako pisati o povratničkom albumu jednog od (ponaj)boljih francuskih ska/reggae bendova s kraja devedesetih, a koji se reaktivirao ne bi li nam podario album i pokoji koncert u Lijepoj Našoj.

8°6 Crew karijeru su započeli kao punk bend a kultni status stekli su albumom ska/reggae albumom "Bad Bad Reggae" iz 1998. Nakon još jednog snimljenog (mini-)albuma naziva "Menil' Express" grupa prestaje s radom 2002, te se ponovno okuplja 2008. Usprkos smrti dvojice originalnih članova u 2009. i 2010. godini, grupa je uspjela snimiti i izdati album "Old Reggae Friends".

"Old Reggae Friends" solidan je i pomalo zakašnjeli koloplet ska, reggae i duba ispjevanog pretežito na francuskom uz povremene upadice engleskog jezika (nerijetko kao refrena inače francuskih tekstova). Od tri osnovne žanrovske odrednice, ska je kvantitativno najnaglašenija, a zapravo i najuspješnija. Nabrijani (iako ne prebrzi) ritam kombiniran je sa često agresivnom puhačkom sekcijom i isprepleten naglašenim melodičnim klavijaturističkim ili gitarističkim dionicama. Puhačka sekcija i pomalo sirovi vokal najbolje oslikavaju vezu sa oi/streetpunkom i skinhead pokretom. Vokal inače tek povremeno koketira s pjevanjem, i zapravo mu je značajnija kvaliteta upečatljivost nego profinjenost.

Nakon svake ili svake druge pjesme ritam se usporava i ska prelazi u reggae ili dub ritmove, s tim da vokal prigodno nerijetko skreće prema rapu odnosno točnije 'toasting'-u. Iako takvo usporavanje i prelazak u reggae dobro nadopunjuje ska dionice, ovi dijelovi albuma imaju tendenciju repetitivnosti koja pomalo razbija koheziju ploče. Meni su osobno dijelovi u kojima bend prelazi u dub slabiji i nisam siguran da su se nužno morali pojaviti na ovom albumu, već bi ih preporučio za nekakve B-strane singlica (koje vjerojatno ne izdaju) ili eventualno 'projekte' koje mogu snimiti pod imenom recimo 0°0 Crew (o značenju termina 'projekt' molim vidjeti recenziju Cold Electricts).

Kao potencijalni hitovi ističu se uvodna "Too Strong", naslovna "Old Reggae Friends" te himnična "Jibbers". "Too strong" se možda ponajbolje nastavlja na "Bad Bad Reggae" sa svojim prijetećim vokalom i puhačkom sekcijom donekle ublaženima slatkastim refrenom i melodičnim solažama, dok je "Old Reggae Friends" nostalgična emo-ska pjesmica sa zaraznom melodijom refrena.

Iako albumu nedostaje nešto punine zvuka, ali i energije koji su krasili "Bad Bad Reggae", "Old Reggae Friends" više je nego solidan (valjda je to onda 'dobar') i nadasve slušljiv rad koji je opterećen hipotekom odličnog prethodnika. Njegova je vrijednost već i u tome što je na scenu vratio 8°6 Crew, na dostojan ih način predstavio ih novoj publici, a tako i onoj hrvatskoj i zagrebačkoj. Naime, 8°6 Crew sviraju 25. veljače u Lepoglavi a 26. pak (u sklopu Skaville Winter Edition festivala) u Zagrebu i to u tvornici Jedinstvo, a ovaj album je dovoljno dobra pozivnica da ih se pogleda uživo.

www.le86crew.free.fr
www.myspace.com/official86crew