Recenzije

6Wild Masakr Selfreleased 2014.

petak, 25. rujna 2015

Jebeš Amere – Straight outta Glavice.

Prije nekoliko dana, kolega novinar koji je rođen u Sinju objavio je statistiku prema kojoj je Sinj već treću godinu zaredom najsigurniji grad u Hrvatskoj. E pa, ako je suditi po 6wildu i njihovom demo albumu 'Masakr', Sinj je sličniji Bronxu ili Comptonu nego nekome nenasilnome idiličnom gradiću Peytonu. Zato smo na Potlisti odlučili objaviti recenziju ovog demo albuma, iako je objavljen prošle godine, a ni slučajno zato jer sam album čuo tek ovog ljeta kad je Vojko Vrućina na fejsu objavio da će 6wild biti predgrupa Kiši metaka u Splitu.

S Kišom metaka dijele žanrovske karakteristike; u prijevodu, puca se iz pištolja, siluje se, a svaki sinjski toponim bio je poprište gangsterskog obračuna. Naravno da je lokal-patriotizam u meni, koji se inače budi u sezoni arambaša i pršuta, odmah proradio.

Prvo, momci imaju najbolja MC-imena još od Kreše Bengalke. Danko Utoka i Stipe Travarica, klanjam se. Drugo, imaju jebenog smisla za humor što dokazuju svakom pjesmom na albumu. Treće, iako se u tekstovima često referiraju na pojmove koji su poznati samo Sinjanima i ekipi koja je neko vrijeme provela u Sinju, još uvijek su dovoljno dobri da se ceriš od uha do uha na rime:

na glavi je carrerra, u autu cepa rera (sinjsko pjevanje nalik na gangu koje je doneseno iz Hercegovine za vrijeme izgradnje pruge prema Splitu, tzv. Rere)

nosimo frizuru ala Ivo Pattiera (brate, guglaj tko je Ivo Pattiera!)

Repa se o nošenju kalaša, prodavanju droge ili ubijanju protivnika, kao i o mučenju obitelji i pasa rivala te jebanju, ni manje ni više nego, 117 Bogova. Prozivaju se braća Dicmanjani. Slažu se rime o obračunima kod Bokinoga rasta. Da se vratimo na statistiku, čak se zajebaju i s činjenicom da se u Sinju gleda najviše gej pornjave. Za kraj ću reći samo: Ako volite Kišu metaka ili Goldie Lookin Chain, voljet ćete i 6wild. Jebeš Amere – Straight outta Glavice.

iz Glavica kupus privozin u Aziju 
tiranin san žešći, ne jeben demokraciju 
crtu povuci ili odlazi iz kraja 
kmice tetoviraju Popaja poviš jaja