Recenzije

### Svjetlo Selfreleased 2015.

srijeda, 2. ožujka 2016

Prošlo je dosta vremena između dva ### EP-a.

Sisački bend sa zagrebačkom adresom posljednjih se godina ustoličio kao nezaobilazni element u domaćoj underground sceni. Što radom kroz matični bend, što kroz gostovanja i angažmane u drugim projektima, što kroz priču s B.A.K.A. kolektivom, što kroz This Town Needs Posters, ova vam ekipa iskače kao iz paštete.

Ne znam je li ta sveopća zaposlenost prouzrokovala činjenicu da smo na novi EP čekali gotovo godinu i pol dana, ali znam da su i ovaj put ### uložili puno energije kako bi on bio snimljen na originalan način, po DIY principu s puno pomoći dragih ljudi i gostiju.

Za razliku od "Olova", koji je snimljen u Željezari Sisak, za "Svjetlo" se ekipa uputila u Beograd. Tamo su okupirali bioskop Zvezda te uz pomoć kolega iz grupa Mnjenje i Vvhile te nezaobilaznog producenta Zarkoffa snimili tri pjesme koje čine 'A stranu' ovog EP-a. 'B stranu' čine iste te pjesme, ali ovaj put remiksirane od strane još jednog 'nezaobilaznog', Ivice Antunovića Naranče. Sve to skupa zapakirano je prepoznatljivim vizualom i isporučeno u obliku EP-a ukupnog trajanja 22 minute.

Što se same glazbe tiče, nije se puno toga promijenilo. ### i dalje 'piče' prepoznatljivi noise/post-rock/hard core. Barem kada pričamo o 'A strani', na 'B stranu' ćemo doći malo kasnije. Za razliku od ranijih izdanja dojam je kako je "Svjetlo" ipak ponešto pitkije što nikako ne znači da je i komercijalnije. Dapače, slučajnom nezainteresiranom namjerniku neće puno trebati da pobjegne od njih ako ne voli glazbu koja svojom bukom udara po utrobi. Oni kojima je takav izričaj drag, a do sada nisu čuli za ### mogli bi dobiti svoj novi omiljeni bend.

Odlično posloženih 11 minuta 'A strane' uistinu zadovoljava sve postulate bučnih bendova kojih u Hrvatskoj tijekom godina (pa sada već i desetljeća) nije nedostajalo. Lupanje u glavu s agresivnim rifovima, odlične promjene ritmova, zanimljive i nepretenciozne solaže, koketiranje s prelaskom te granice koja dijeli buku od kakofonije. Sve je tu i sve potpuno ima smisla. Primjetna je nit (žarna?) vodilja koja povezuje ove pjesme, a snimanjem u Zvezdi bend i Zarkoff su dobili prljavi, garažni zvuk koji se savršeno uklapa u to što bend jeste.

### ovaj put nije želio ostati na 'uobičajenom' zvuku već su snimljene materijale dali u ruki Naranči da ih malo 'oplemeni' elektronikom. Valjda su Sven i ekipa željeli Naranču natjerati da ne zaboravi što je radio s Hemendexom. Njegove verzije nisu klasični remiksi, odnosno nije se puno diralo u osnovne ritmove i melodije, a iako je sve to skupa odrađeno jako dobro, meni je ipak puno draže vrtjeti više puta A od B strane. Jednostavno, puno mi je više života u tim originalnim pjesmama.

"Svjetlo" definitivno nastavlja priču koju su ### radili s prethodnim EP-evima, a za nadati se da na novi uradak nećemo ovoliko čekati. Iako sam prilično siguran kako bend jako voli EP format, nakon dosadašnja četiri (ne računam split tape s Punčkama) bilo bi jako dobro čuti kako sve to zvuči u nešto opsežnijem formatu. Možda je to prvi sljedeći izazov kojeg ### moraju savladati.