Svaštara

pot'n'play #9

utorak, 15. studenog 2016

Nova tjedna pot listina playlista s posebnom nagradom - tri posljednje pjesme po izboru Ante Estrade. Šećer na kraju.

* * * * * * * * *

Irena Žilić – The Moon

Izvrstan zgoditak na domaćoj sceni. „The Moon“, jer su ovo noći velikog mjeseca, a pjesma je još bolja! (Tomislav)

Vetiver – More of This

Od svih uspješnica ugasloga indie plesnjaka ŽUR, ova me nastavila najkonzistentnije pratiti. (Ivan)

Lift To Experience – These Are The Days

Samorazumljivo je da kauboji sviraju najbolji country, a najbolji folk mu je ionako kantautorski blizanac. Umnogome izgrađen na njihovoj mitologiji, i rokenrol je najbolji kad ga sviraju kauboji, u ma kojem svojem pod-obliku: punk, indie, college. Taylor Swift pokazuje da je čak i pop najbolji kad ga sviraju kaubojke. Kako bi se onda uopće moglo i pomisliti da bi i post-rock i shoegaze i prog-rock i hard-rock mogli biti najbolji a da ih ne sviraju kauboji? Svašta. Lift To Experience se vraćaju nakon petnaest dugih godina i barem petnaest tona svakojakih životnih nedaća, makar samo za nekoliko koncerata i reizdanje povijesnog debija. Bit će dovoljno, jer je nasušno potrebno. Jer oni su jednostavno najbolji bend u cijeloj prokletoj zemlji. TEKSAS JE RAZLOG! (Gogo)

Alejandro Escovedo – Heartbeat Smile

Neopjevani junak američke country-rock scene, kao sin meksičkih imigranata je dao više za američku kulturu i glazbu nego što će sljedećih 30 izabranih američkih predsjednika ikad dati zajedno, mada bi ga «neki» danas radije gledali i slušali kako sviri preko zida. Jedan od najcjenjenijih srednjestrujaških autora koji to, nažalost, nije, novim albumom nikad ne razočara svojom energijom i dosljednošću što dokazuje i Heartbeat Smile, samo jedna od najboljih pjesama na albumu Burn Something Beautiful. (Vlado)

Metá Metá – Corpo Vão

Brazilski alkemičari, koji već godinama uspješno spajaju sambu i druge tradicijske ritmove iz Južne Amerike s jazz i rock utjecajima, s novim su albumom otišli korak dalje. Iako će neki kao glavnu snagu istaknuti očigledne utjecaje marokanske glazbe, što su članovi benda i potvrdili u najavi albuma, „MMIII“ ipak nose nešto zanimljivije jazz dionice te pomalo neočekivani bučni dijelovi. Ova pjesma je ogledni primjer toga. (Emir)

Gary Burton – Chega de Saudade

"You don't dig vibes, you ain't no friend of mine." - Đoka Đokić (Leo)

Žuvi – Pare ili Muf

Egzistencija ili emocije? (Željko)

Rambo Amadeus - Amerika i Engleska

Svakih par godina svijet sa strepnjom gleda prema SAD-u u strahu tko će osvojiti predsjedničke izbore. Svakih par godina fejsbuk analitičari komentiraju tko je veći prijatelj Hrvata, Srba ili Muslimana. Američkom predsjedniku zatim puca ona stvar za Hrvate, Srbe ili Bošnjake. Nakon izbora Donalda Trumpa uzjebalo se sve živo i neživo. Svi imaju svoje razloge. Ivanu Pernaru u glavi je trenutno košmar jer se dugo razmišljao kome bi dao potporu - Hillary ili Berniju. Novinari se tuku po glavi i misle se kako je do ovoga došlo. Tisuće mladih demonstrira po američkim gradovima, dok se po pripizdima Karoline vjerojatno već oštre križevi i sprema benzin. Potomku partizana pak samo jedna pjesma na pamet. (Ante)

Bob Marley vs Zeko i potočić

Ako ste te sreće da niste odrastali za vrijeme rata, gladi, boleština ili Ivana Pernara, prva veća trauma s kojom ste se susreli u životu je ova pjesma. Malom djetetu ovo je veća drama nego što će Cohenova diskografija ikada biti nadobudnim novinarima. Jebeš Cavea, jebeš depresivnu glazbu, jebeš nordijce koji pjevaju o sotoni - tekst „Zeke i potočića“ mogao je napisati samo totalni psihopat. Jer DI JE TAJ JEBENI POTOČIĆ OTIŠAO? I premda si mlad i ne znaš još od čega se prave kobasice ili zašto je onaj slatki umiljati kunić naglo nestao iz svog kaveza, a svi oko tebe u tišini guštaju ćućajući meso s koščica, u ovoj pjesmi nekako skontaš - Zeko je najebo. Kad si stariji, shvatiš da je svijet puno gore mjesto, gledao si Bambija i znaš da su ga upucali zločesti jugokomunisti (ili švabe, ovisi kad si rođen), pa ti zekine muke više nisu toliko strašne. Kasnije svom djetetu to pjevaš, jer je jedina pjesma koja ti pada na pamet. Zatim čuješ ovaj grozan pokušaj humora i sva loša sjećanja iz djetinjstva ti se vrate. Jebi se zeko i potočiću, seli se u južnije krajeve. (Ante)

Dave Chappelle Singing Creep At The SNL After Party

Bez komentara. (Ante)

Pisali smo i o

pot'n'play #6

Autor 24.10.2016

Leonard Cohen – Leaving the Table...