Svaštara

Pot'n'play #1

srijeda, 21. rujna 2016

U nedostatku vremena, ali ipak s još uvijek nešto volje, pot lista pokreće pot'n'play - tjedne playliste kojima će autori portala predstavljati pjesme drage, dobre ili samo zanimljive - nove i stare.

Više glazbe, manje pričanja!

Becky Hanson - I Started A Joke

Najbolja stvar cijele pompe oko Suicide Squada (pored utjelovljenja Harley Quinn) jest upravo ova jezovita verzija klasika. Vokal je stanovita Becky Hanson (umalo Beck). (Željko)

Mašinko - 041

Zašto? Zato što se ovako piše oda svom gradu i prolazećoj mladosti. Debilko, sjedi pet! (Ante)

Harlem - Someday Soon

Sjećanje na proljeće 2010. kada sam preslušavao stare materijale omiljenih Libertinesa nakon što su objavili ponovno okupljanje. Tražeći sličan zvuk njihovom sasvim slučajno sam naišao na američki garažni indie bend Harlem iz Arizone koji su u to vrijeme izbacili album Hippies. Odabrao sam uvodnu pjesmu s tog albuma "Someday soon" jer je često puštam sebi kao dizalicu. (Mario)

King Creosote - You Just Want

Britanska topla melankolija zaogrnuta podjednako toplim, često iskričavim i slojevitim, ali prigušenim aranžmanom. Sjajan uvod u sjajan album "Astronaut Meets Appleman". (Antonio)

The Misfits - Where Eagles Dare
Reunion Misfitsa me natjerao da skinem prašinu sa starih ploča. "Where Eagles Dare" je pjesma o spolnoj bolesti, ja sam na Jahorini, i dok se spustim odozgo Misfits će se vjerojatno već i raspasti. Al se ova pjesma, kao i sve njihove neprestano vrte već danima u mojoj montaži. (Vlado)

The Decemberists - A Cautionary Song

Bio sam u dilemi da li odabrati ovu pjesmu ili Mariners Revenge koju također prati simpatični strip, no na kraju je odluka donešena na bazi predivno morbidno nacrtanih zadnjih pet sekundi. U ovo doba godine kada se samo čeka da priroda počinje odumirati i uživa se u zadnjih par dana ljeta, nema bolje zvučne kulise od kombinacije vesele harmonike dok se pjeva o opasnostima prisilne prostitucije. Obavezno pratiti strip uz pjesmu. (Matija)

Haken – 1985

Na četvrtom albumu "Affinity" britanski progressive metal bend Haken ne samo da odaje počast prog zvuku osamdesetih, već uz savršeno reproduciranje originalnih trikova i atmosfere uspijeva unijeti novu energiju koja inspirira i daje priliku da se nostalgija prebaci u stvarni kontekst sadašnjice. Pa čak i ako se pjesma zove "1985" i ako zvuči kao da je "Owner Of A Lonely Heart" od Yes pregažena izvedbom Dream Theatera iz vremena drugog albuma "Images and Words" i Fates Warninga s prijelaza iz osamdesetih u devedesete (albumi "Perfect Symmetry" i "Parallels"). Kako bi se ipak izbjegla implozija patosa sa spomenutih albuma, Haken su se pobrinuli da već u drugoj minuti imate osjećaj da slušate alternativnu špicu legendarne eighties serije MacGyver. (Dražen)

Withered Hand - (it's a) Wonderful Lie

Dan Willson koji glazbu stvara pod imenom Withered Hand nepravedno je zanemaren i tužno podcijenjen. Njegov prvi album „Good News“  bez imalo problema ulazi u top 10 albuma uopće, a čak i njegove, uvjetno rečeno, slabije pjesme tjeraju vas da plačete jer ste dirnuti i da se smiješite jer postoji netko tko svoje misli i osjećaje tako savršeno pretvara u riječi i glazbu da zbog toga naivno pomislite da svijet na kojem žive takvi ljudi ne mora nužno otići u kurac. „(it's a) Wonderful Lie“ je istovremeno struja svijesti i promišljeni sustav, paralelno dekonstrukcija pop pjesme i slavljenje njezine uzvišene forme, podjednako duhovitost i gorčina. Ova pjesma je, riječju, ekstrahirani život. (Andrija)

Paul Cook & Steve Jones - Silly Thing

Koliko su Sex Pistolsi bili nestabilni kemijski spoj svjedoči njihov rok trajanja. Karijera obilježena ljudskim slabostima (suparništvom, klevetama, svađama, tučama, drogom, egomanijaštvom) i vrlo efikasnom marketinškom mašinerijom koja je s perverznim zadovoljstvom targetirala "sweet spot" licemjerja i reptilskog mozga imala je olakotnu okolnost taj jedan jedini album koji je nevjerojatno uspješno spojio melodiju i distorziju, plasirao 12 potencijalnih singlova, i izmislio riječ niHITlizam. Kako punk rock bajku o Nevermind The Bollocks svi znaju u tančine, nama je tu važnije da su Pistolsi evoluirali iz Stranda, skupine koje su osnovali Paul Cook i Steve Jones, koji su na kraju neuredne i smrdljive balade postali prvi i zadnji Pistolsi. Nakon dezertiranja Johna Lydona i samouništenja ionako tragikomično traljavog basista Sida, Jonesy i Paul sami snimaju "Silly Thing", po barem jednom skromnom mišljenju najbolju Sex Pistols stvar, koja odvlači truplo sada već bivšeg benda u katakombe prošlosti pitkom pop-punk pjesmom, završavajući najveću rock n roll prijevaru na najbolji mogući način. (Leo)

Dražen Ričl – Uzmi me (kad hoćeš ti) (demo)

Prije točno trideset godina i koji dan, u neslavnoj prometnoj nesreći Crvene jabuke poginuo je Aljoša Buha. Prije točno 29 godina i vrlo mnogo dana, od posljedica te nesreće preminuo je veliki Dražen Ričl Zijo. Najveći Dražen Ričl Zijo. Vozač Zlaja Arslanagić je preživio pa obolio od depresije. Ne znam je li je ikad prebolio, ne znam da li bol ikad prestaje, a ovih stlačenih dana mi se čini kako se zapravo nikad ništa i ne može preboljeti. Boli me i guši šesnajsta. (Gogo)

uKanDanZ - Tchuhetén Betsèmu

Nikako nisam mogao zamisliti (pa ni dopustiti) da ovo prođe bez singla godine. (Emir)