Razgovori ugodni

pot lista predstavlja MC Abdominal: Nekada samo moraš malo dublje kopati da nađeš dobre stvari!

Ljeno Vidmar srijeda, 6. veljače 2013

Andy Bernstein, poznatiji kao Abdominal odličan je MC i još bolji lik! S ponosom vam predstavljamo intervju s jednom od najzanemarenijih hip hop figura čija ljubav prema riječima ima pandan jedino u Andyjevoj ljubavi prema pilećim krilcima. I ženama. I psima. I biciklima.

Kada i kako te počela zanimati hip hop kultura i repanje?

Počeo sam slušati hip hop u 80ima (Album "Raising Hell" Run-DMC-a je prva rap kazeta koju sam kupio). Bio sam vrlo entuzijastičan skejtborder, a tada je većina skejtera u Torontu slušala punk i hip hop. Tokom vremena sam počeo slušati više hip hopa i eksperimentirati s pisanjem rima. Prijatelj skejter, Dave Yan (poznat kao DJ Serious) kupio je '93 nešto DJ opreme i mali sampler pa smo pokušali napraviti svoje stvari.

Kakva je hip hop scena u Kanadi/Torontu bila tada, a kakva je danas?
Pa, kao i bilo gdje drugdje, bilo je jako drugačije jer nije bilo interneta. Toronto je poprilično geografski rasprostranjen grad, ako si prije htio znati što druge grupe i ekipe rade morao si ići na koncerte. U usporedbi s današnjom situacijom (kada je jedino bitno prisustvo na internetu) puno veći naglasak je bio na živim svirkama. Također, danas se sve čini puno ozbiljnije. Kada je Drake (voljeli ga ili mrzili) postao slavan, ljudi u Torontu su shvatili da se može odlično zaraditi na ovoj glazbi pa su tako ulozi postali puno veći. To je rezultiralo manjom količinom zabave i opuštenosti u odnosu na prije par destljeća.

Što nam možeš reći o suradnji s Len-om? I što oni uopće rade danas?
Cijela spika s Len-om je rezultat moga angažmana u kolektivu Cryptic Souls Crew (vidi sljedeće pitanje). Moj frend Phil 'Planet Pea' je bio jedan od osivača CSC-a, a bio je i u Len-u. On je ufurao CSC u na Len-ov album "You Can't Stop The Bum Rush" (snimili smo kao predstavljanje crew-a na pjesmi koja se i zvala "Cryptic Souls Crew"). Danas Phil živi u New Yorku s curom i bavi se grafičkim dizajnom, D-Rock je još uvijek u Torontu i radi glazbu, a brijem da Mark i njegova sestra još uvijek postoje kao Len. U biti prije samo par mjeseci izdali su ovu stvar/spot.

Koja je priča s Cryptic Souls Crew-om?
CSC je bio kolektiv repera, DJ-a, producenata, brejkera i 'rajtera iz Toronta koji se okupio sredinom i kasnih 90ih.

abdominal8Uglavnom izdaješ albume s drugima (DJ Fase, DJ Format, the Obliques) a 2007. si izdao "Escape From The Pigeon Hole" pod samo svojim imenom. Album je ponovno sadržavao gostovanja npr. Formata i Young Einstena pa kako to da je Pigeon Hole 'samo' Abdominal album? Radiš li ikad sam kakvu produkciju?
Pa, "Escape" je bio potpisan sam s mojim imenom jer sam radio s puno raznih producenata (uz Formata i Eisteina bilo je produkcije od Cut Chemista, Fasea i Birda, između ostalih). I ne, ne radim produkciju... Ja se isključivo bavim riječima!

Jel' to fakat gradonačelnik Toronta na "T. Ode" i ako je kako si to uspio?
Da, to je fakat sada bivši gradonačelnik David Miller. Pitali su nas (Notes To Self su također na toj pjesmi) da izvedemo "T. Ode" na nekom 'slavimo Toronto' događaju. Gradonačelnik Miller je trebao držati govor odmah nakon naše izvedbe pa smo se mimoišli pri silasku sa pozornice. Zaustavio se, rukovao se sa mnom i rekao da mu se jako svidjela pjesma. Tada sam ga pitao da li bi snimio kratki uvod za pjesmu. Rekao je da nema problema i da se dogovorim s njegovim pomoćnikom oko detalja. Dogovorili smo se i nakon tjedan dana je fakat ostavio poruku na sekretarici koja se čuje na početku pjesme!

Zašto naslov albuma "Escape From The Pigeonhole"?
Tada sam puno radio s britancem DJ Formatom i iako mi je bilo sjajno i volio sam glazbu koju smo radili također sam se počeo osjećati 'etiketiranim' od medija jer je glazba koju smo radili imala popriličan 'old school' zvuk, a mene su smatrali samo 'old school' reperom. Kada je došlo vrijeme da izdam solo album želio sam pokazati da nisam samo retro reper sa staroškolskog zvuka. Tako je i naslov albuma trebao prenijeti tu poruku.

Reper Edan nedavno je odrepao da je 'motivated by old songs the most, new school is cool but it doesn't come close'. Souls of Mischief su imali nešto slično za reći kada su ih pitali što misle o Jay-Z-jevoj izjavi da je Souljah Boy jedan od najboljih repera ikad. Kakvo je tvoje stajalište o odnosu stare i nove škole repa?
Na kraju svega dobra glazba je uvijek dobra glazba neovisno o vremenu u kojem je izdana! Ali, generalno gledano, više preferiram zvuk hip hopa 80ih i 90ih nego većine stvari koje izlaze u posljednje vrijeme.

Koji novi ili stari reperi najviše utječu na tvoju muziku?
Naravno Run-DMC jer su oni (skupa s Beastie Boysima) bili moj prvi doticaj s hip hopom i radi njih sam se zaljubio u repanje. Ima puno glazbenika koju su utjecali na mene tokom godina: Saafir, Pharoahe Monch, Kwest tha Madd Lad, Breezly Brewin', MF Doom, Edan, Action Bronson itd. U biti bilo tko tko je kreativan, inteligentan, lukav i ima dobar glas ili flow.

Je li 2013. hop hop smeće?
Ne. Nekada samo moraš malo dublje kopati da nađeš dobre stvari!

Kad smo već spomenuli Edana, on je na novom Formatovom albumu a ti nisi? Koji kurac?
Haha... to ćeš morati pitat Formata! Mislim da smo obojica bili zauzeti sa svojim projektima kada je Matt (DJ Format op.a.) radio zadnju ploču. Proveli smo godine zajedno, snimajući i na turnejama pa mislim da nam obojici treba malo vremena odvojeno. Još uvijek smo dobri (čujemo se svakih par mjeseci i pričamo što radimo) i mislim da ćemo najvjerojatnije surađivati ponovno nekada u budućnosti.

abdominal5

Kako si započeo suradnju s Obliquesima i kako to da si odlučio izdati gotovo akustični album?
Odlučio sam okupiti bend prije par godina jer sam smatrao da su tipične rap podloge jednostavno preglasne i brze za teme koje sam htio razraditi na novom albumu (htio sam generalno opušteniji zvuk). Colina Kingsmorea (udaraljkaš) sam poznavao par godina čisto motajući se Torontu (čak je svirao i na "Escapeu"), a Andrew Frost (gitarist) je bio prijatelj od prijatelja s kojim sam se odmah po početku suradnje skužio.

Je li pjesma "Courage" koju izvodiš s mamom bila planirana ili ste mama i ti nabacili freestyle pa naknadno snimili nešto za album?
Haha...ne, ne, definitivno je bilo planirano (mama je napisala svoje rime unaprijed i došla u studio na legitimni session)!

Uvijek repaš o ljubavi i curama, imaš li kakvu tajnu metodu barenja koju bi podijelio s nama usamljenim srcima?
Ha... većina mojih pjesama je o raspadu veza pa možda nisam najbolji izbor za davanje savjeta!

Što radiš kada ne repaš ili reklamiraš KFC?
Uglavnom se moje slobodno vrijeme svodi na šetanje moja dva psa, druženje s curom i konzumiranjem nezdrave hrane.

Omiljeni recept za pileća krilca?
Ja sam purist... moraju biti pržena s ljutim umakom Frank's, putrom, octom i s malo ljute papričice (i s dodatkom umaka od pljesnjivca, naravno!).

Imali kakvih suradnji koje bi htio ostvariti u budućnosti?
Jako bih volio raditi s cijelim orkestrom!

Činiš se kao jako ljubazan i kul lik, je li istina da dobri momci uvijek u konačnici izgube?
Nažalost, uglavnom. Ali, barem se možeš pogledati u ogledalo kada dođeš kući nakon što si bio zadnji!

Kad stižeš u Zagreb?
Ubrzo, nadam se!

mcabdominal.com/
abdominal.bandcamp.com/album/sitting-music