Razgovori ugodni

No Profit Recordings: Odlučili smo ne stati na jednom projektu

Matea Munitić Mihovilović ponedjeljak, 1. travnja 2013

Nakon prvog izdanja labela No Profit Recordings, kompilacijskog albuma "Oči U Magli: Tribute To Satan Panonski", uz dogovor s jednim od suosnivača labela odgovornog za istu, odlučila sam napraviti mali intervju u kojem sam Marija Kojšora upitala o nekim pojedinostima vezanih uz kompilaciju te o nekim budućim planovima No Profit Recordings

Koji je razlog zbog kojeg ste odabrali Tribute to kompilaciju Satana Panonskog kao svoje prvo izdanje?

NPR: A zašto Satana? Pa ja osobno obožavam Satana od kad sam bio teenager, onda je to naravno bio neki bunt i realno gledajući nisam ga baš ni volio previše ali kad imaš 13-14 godina a neki tip ima muda pjevati stvari kao sto su "Trpi kurvo" i "Dragi sine moj" i još se unakazivati na stejđu, onda ti mora biti fora hoćeš-nećeš. Kasnije sam prešao na metal, uglavnom strane stvari i zapustio cijelu tu ex-yu scenu. Nakon puno godina igrom slučaja sam opet došao do kopije "Nuklearnih" i poslušao album kao stariji i malo zreliji i shvatio koliko kvalitetnih pjesama ima na tom albumu. Nakon toga sam ga opet počeo redovito slušati. No oduvijek me smetala ta loša produkcija, istina to je punk, ali nekako sam želio čuti kako bi to zvučalo bolje odsvirano i producirano, onako iz današnje perspektive. Kako smo Tomislav, s kojim vodim No Profit Recordings, i ja prije vodili jedan webzine, bili smo u kontaktu s puno bendova koji i dalje sviraju, jednostavno smo pomislili da bi možda bili zainteresirani za sudjelovanje na takvom albumu. U početku nismo znali ni hoćemo li imati dosta stvari ni za EP, a na kraju smo još morali otkazivati ljudima koliki je interes bio.

Zašto je kompilacija izašla samo u digitalnom obliku?

NPR: Nakon izlaska "Oči U Magli" organizirali smo koncert jednog od bendova sa kompilacije u KSET-u, Petar Punk, dečki su posebno za ovu prigodu odsvirali specijalni Satan Panonski tribute set i ljubazno odradili koncert besplatno. Prihod od koncerta je trebao ići za štampanje albuma, da se pojavi i kao fizičko izdanje, ali s obzirom da ne želimo štampati album kao CDr, a originalni CD se ne može štampati u manje od 500 komada, što je preskupo, a i realno nije moguće očekivati da bi se prodalo više od ¼ primjeraka, odustali smo od te ideje, tako da je zasada album dostupan isključivo u digitalnom obliku uz besplatan download.

Što možemo očekivati od No Profit Recordings u bližoj budućnosti?

NPR: Iako je No Profit Recordings osnovan u svrhu objavljivanja albuma "Oči U Magli: Tribute To Satan Panonski", sada nakon što je album izašao, odlučili smo ne stati na jednom projektu, nego nastaviti rad na promociji domaće scene. S obzirom da je projekt od početka bio neprofitabilan i nismo očekivali nikakvu zaradu za sebe, odlučili smo prihod od promocije iskoristiti za daljnji razvoj scene. Naime, ideja je da se sa novcem od promocije plati snimanje nekom od bendova za čiji rad smo zainteresirani tako da oni ne moraju ulagati svoje novce u snimanje a za uzvrat tražimo dvije stvari: 1. da zadržimo pravo na besplatno dijeljenje albuma putem našeg Bandcampa i 2. da bend nakon izlaska albuma održi promotivni koncert čiji prihod bi išao u fond za snimanje sljedećem bendu. Stvorili smo si dobar odnos s dečkima iz KSET-a i s obzirom da im se ideja sviđa, promotivni koncerti će se održavati tamo. Na taj način svi dobivaju, bend dobije financiranu snimku tako da svoje novce može uložiti u štampanje albuma, a dobiju i kvalitetnu promociju u kultnom klubu, mi dobijemo povrat investiranog novca koji onda ide dalje sljedećem bendu. Bendovi koji nas zasada interesiraju su već kontaktirani i odaziv je odličan, ali još nismo konkretno dogovorili ništa pa ne bi zasada s imenima izlazili u javnost, ali ubrzo ćemo i to.

A nekakav dugoročni plan?

NPR: Dugoročni plan je malo kompliciraniji, ali nadamo se da ćemo s vremenom i njega ostvariti. Naime, nakon neugodnih iskustava sa Bandcampom želja nam je pokrenuti vlastiti sajt za besplatno dijeljenje muzike, mjesto gdje bi se okupljali bendovi iz ex-Yu regije i dijelili svoju autorsku muziku. Za razliku od Bandcampa ne bi bilo ograničenja količine skidanja, pokrenuli bi i forum te uveli besplatna članstva tako da bi se pomalo od toga napravila društvena mreža za ljubitelje domaće scene. Također, radili bismo i besplatne online koncerte u realnom vremenu za članove. Problemi oko pokretanja takvog sajta su višestruki, pa još uvijek gledamo opcije na koji način pristupiti tome, ali entuzijasti koji bi se s nama primili toga dobrodošli su da se jave sa savjetima i/ili željom za sudjelovanjem na projektu.

Čime se bavite van projekata vezanih uz label?

NPR: Inače smo angažirani i na glazbenim projektima nevezanima uz No Profit Recordings, Tomislav svira u svom bendu, a ja (Mario) sam se primio okupljanja svih bjelovarskih glazbenih uradaka na jednom mjestu, što je također kompliciran i dugotrajan posao. Većina tih snimki dostupna je jedino na kazetama što smo si ih prije 15-20 godina presnimavali, pa sad treba sve to digitalizirati, a i rijetke su fotografije i plakati koji su već skenirani pa se i toga treba primiti.

*** *** ***

Za one koji bi nastavili pratiti rad No Profita mogu ih lajkati na facebook.com/NoProfitRecordings, a tamo se mogu javiti i svi bendovi koji bi surađivali s njima.

facebook.com/kojsormario

facebook.com/tomislav.vuger

noprofitrecordings.bandcamp.com

facebook.com/ociumagli

facebook.com/bjelovarskiarhiv

bjelovarskiarhiv.bandcamp.com