Razgovori ugodni

Marriages: Ne očekujte ništa i pristupite našoj glazbi otvorenog uma i srca

Bojan Bojko ponedjeljak, 20. travnja 2015

Možda mi je 2012. debut EP “Kitsune” promakao no sigurno nisam propustio njihov debut album “Salome” izdan 7. travnja 2015. - koji je jednostavno izuzetna ploča, shoegaze i stoner-inspiriran alt-rock s eteričnim i očaravajućim vokalima.

(for english version of interview click here)

Marriages su tročlani bend iz Los Angelesa koji 2011. osnivaju članovi post-rock skupine Red Sparowes i članovi snenog folk-rock sastava The Nocturnes, a trenutnu postavu čine Emma Ruth Rundle (Red Sparowes, The Nocturnes) na gitari i vokalu, Greg Burns (Red Sparowes, The (Fallen) Black Deer, Halifax Pier) na bas gitari i klavijaturama te Andrew Clinco na bubnjevima.

Marriages potpisuju za Sargent House, dom bendova poput Boris, Deafheaven, Russian Circles i Chelsea Wolfe, a trenutno se nalaze na europskoj turneji zajedno s američkim alternative county velikanima Wovenhand te promoviraju svoje posljednje izdanje, debut album “Salome”, nazvan prema bibliskoj femme fatale, ikoni opasnog ženskog zavođenja, koja je slavno zatražila a kasnije na pladnju i dobila glavu Svetog Ivan Krstitelja kao nagradu za svoj egzotičan ples kasnije opisan kao “Ples sedam velova”.

Marriages i Wovenhand nastupaju na središnjem događanju Impusle festivala 24. travnja 2015. u riječkom OKC Palach.

Zdravo Emma Ruth, Greg i Andrew. Kako ste i kako vam je na europskoj turneji? Kako vas publika u Europi ugošćuje?

Andrew: Pozdravi! Odlično je na turneji. Naš kolektivni jet-lag se izravnao i u punom smo tour-modu. Publike je Europi bila su isključivo topla i entuzijastična a klubovi u kojima smo svirali uslužni i profesionalni.

Prošle noći sam s prijateljem putovao u Krapinu i baš smo pričali o Wovenhand. Nas dvoje smo veliki fanovi Davida Eugenea Edwardsa i njegovog rada – kako prethodne inkarnacije kao 16 Horsepower tako i trenutne kao Wovenhand. Marriages dijele etiketu (Sargent House) s Wovenhand  kao i pozornice na ovoj turneji. Mora da to smatarate velikim uspjehom iz razloga što ćete imati priliku nastupati pred brojnijom publikom u usporedbi s hipotetskim slučajem kada bi možda išli sami na turneju. Kako je to do toga došlo – turneje i dijeljenja pozornica s Wovenhand i kako se osjećate zbog toga? Što mislite o Davidu Eugeneu Edwardsu i o njegovom radu? Dali vam je on možda uzor?

Andrew: Izuzetno smo počašćeni što nas je Woven Hand pozvao na ovaj dio europske turneje. Uz činjenicu da oboje dijelimo management, kada je došlo do izbora za odabir predgrupe, mogu zamisliti da je izbor bio lakši pošto se Sargent House voli zadržati unutar obitelji. David je netko koga svi definitivno cijenimo i kome se divimo kao jednom snažnom izvođaču i izdašnom piscu pjesama s nevjerovatno ogromnim širinama i vrijednostima. Svi smo fanovi njegovog rada i vrlo smo inspirirani njegovom dugovječnosti kao umjetnika.

Dobili ste popriličan broj odličnih kritika za vaš debut album “Salome” i moram reći da ga smatram stvarno izvranrednom pločom. Salome je bila, premo mom oskudnom znanju o navodnoj povijesti, biblijska ličnost koja je, također navodno, odgovorna za smrt Svetog Ivana Krstitelja. Dali postoji određen razlog iz kojeg ste vaš debut album nazvali inspirirani tom specifičnom biblijskom ikonom? Ili ste na umu imali neku drugu Salome? Što je bila ili što je sveobuhvatna tema albuma, ako postoji neka uopće?

Andrew: Kao bend oduvijek nas zanimaju razne mitologije i religijske ikonografije. Shvatili smo da je takva predodžba nesavladiva i snažna te da odgovarajuće obuhvaća motive Emminih tekstova i pjesama kao i glazbene oseke i tokove s kojima se poigravamo. Naslovna pjesma “Salome” ima dio jedan dio, pauzu, za koju smatram da služi kao zvučna ilustracija plesa koji Salome izvodi ispred Heroda Antipa.

Od kuda potječe ime “Marriages”? Dali ste ga možda odabrali kao simbol suradnje i zajedničkog zadovoljstva u radu i zajedničkom stvaranju?

Andrew: Imena “Marriages” sjetila se Emma. Svi smo se usuglasili da to ime priziva moćne predodžbe no istovremeno nije previše specifično. Također mislimo da je tipografska forma tog imena snažna i vizualno izbalansirana.

Vraćajući se na prethodno kratko spomenutu inspiraciju – gdje pronalazite vaš izvor inspiracije? Kako izgleda vaš kreativan proces kao tročlanog sastava? Na koji način se sve kanalizira u oblik neke specifične pjesme ili aranžmana? Dali postoji neki obrazac po kojem postupate ili je svaki put drugačije?

Andrew: Za nas, kreativan proces je vrlo ravnopravan. Bilo da netko donese jednostavnu ideju za stol ili da zajedno evoluiramo pjesmu putem improvizacije u realnom vremenu, nikada ne postoji osjećaj prevelike polarizacijske sile prema nekom od članova. Svi pridonose svojim vlastitim stilskim dijelovima i oduvijek smo vrli dobri u sastavljanu rukotvorina na kohezijski način.

Postoje mnogi suvremeni bendovi koje predvode žene koje osobno cijenim i kojima se divim, npr. VUM (također iz Los Angelesa, nastupali su dva puta prošle godine u Hrvatskoj), Tamaryn, Perfect Pussy, Lower Dens, Glasser, Circuit Des Yeux, te mnosi drugi. Kako se glazbeni biznis i glazbena idustrija odnose prema glazbenicama i bendovima koje predvode žene? Dali vas cijene isto kao i glazbenike i bendove koje predvode muškarci te dali vas priznaju na isti način?

Emma: Povijesno gledano, osjećam se kao da su se tonski tehničari prema meni ponekad odnosili drugačije, pretpostavljajući da znam manje o svojem zvuku ili načinu na koji želim da se me čuje s pozornice. No u posljednje vrijeme te na ovoj turneji toga je manje, svi su bili i više nego puni poštovanja i uslužni.

Greg radi s fotografijom, npr. naslovnica albuma “Some Heavy Ocean” njegov je uradak, a Emma Ruth nalazi druge umjetničke izričaje u slikarstvu i pisanju. Citiram rečenicu s web-stranice od Emme Ruth: “Lice svijeta bilo je lažljivo...i dalje je.”; i mogu se samo složiti. Pjesma koja otvara album “Salome” nazvana je “The Liar” i mislim da bi moje pitanje bilo – dali (i dalje) mislite da je svijet mjesto laži i prevare? Te dali su glazba i umjetnost nešto što može pomoći i otvoriti ljudima oči kako bi istina izašla na vidjelo i kako bi bilo jasno kako svijet funkcionira? Jesu li glazba i umjetnost nešto što negativno mogu kanalizirati u pozitivno?

Andrew: Svi oblici umjetnosti, prema mojem mišljenju, do neke su granice laž. One sakrivaju kao što i otkrivaju kako bi odgovarale specifičnoj poruci i preuzele određenu formu. Dok one mogu biti ekstenzije Univerzalnog uma, mislim da manifestacija bilo koje ideje u formu uključuje neke aspekte laganja bilo vlastitoj podsvijesti ili putem njenog odgovarajućeg medija. Trenutna vrsta obmane na velikom nivou koju si spomenuo služi daleko zlobnijoj namjeri, doduše ne smatram nužno da je energija iza manifestacije tih laži na bilo koji način drugačija. Mi se samo bavimo poslom korištenja Univerzalnih sila kako bi manifestirali ono za što smartamo da je ljepota i nadamo se da će to drugi prepoznati i biti obogaćeni tom pozitivnošću.

Znam da vam je vrijeme na turneji ograničeno tako da ću zaključiti ovaj intervju s zadnjim pitanjem. Wovenhand je nekoliko puta bio i nastupao u Hrvatskoj dok ćete vi nastupati 24. travnja 2015. prvi puta u Rijeci i Hrvatskoj – što domaća publika može očekivati od vas i što vi očekujete od nas?

Andrew: U smislu glazbe svirat ćemo uglavnom selekciju pjesama sa “Salome” kao i nekoliko pjesama s “Kitsune”. Poručio bih, (za one koje nas nisu čuli) da nemaju ikakvih očekivanja i da pristupe našoj glazbi otvorenog srca i uma. Mislim da je to najbolji način pristupanja bilo kojem nastupu uživo. I ne-pričanje za vrijeme tiših dijelova se uvijek cijeni ;)

Puno hvala na vremenu koje ste odvojili za odgovore! Stvarno se veselim vašem nastupu u Rijeci – već mogu reći da će to biti divna večer. Također se nadam da nosite neki merchandise sa sobom : )