Kultni albumi

SAM COOKE Live at the Harlem Square Club RCA, 1963.

utorak, 1. veljače 2011

Puno je naslova kompilacija koji svog izvođača nazivaju legendom, ali u odnosu na broj takvih naslova, malo je pjevača koji istinski opravdavaju epitet. Sam Cooke i njegova kompilacija "Portrait of a Legend: 1951 - 1964" je pravi naslov za pravu legendu. Čovjek je bio istinski Mr. Soul, glazbenik koji je utjecao kako na svoje suvremenike poput Solomon Burkea, Bobby Womacka, Otis Reddinga, Al Greena i Arethe Franklin, tako i na generacije koje su slijedile, a za svoje relativno kratke karijere prekinute ubojstvom u 33-oj godini ostavio je brdo singlova, nekoliko albuma te koncertni zapis iz Harlem Square Cluba u Miamiju.

Sudeći po ovoj gotovo pedeset godina staroj snimci, koncert zabilježen na "Live at the Harlem Square Club" je bio jedan od top pet klupskih nastupa svih vremena. Kao što se napušenom poštaru u remek djelu Ken Loacha "Looking For Eric", priviđa (još jedna) legenda Eric Cantona, tako nam se uz malo mašte i bez pomoći opijata Sam Cooke djelomično materijalizira ovim nastupom. Od MC-ijeve najave, Samovog statement-uvoda u "Feel It" koji glasi 'Don't Fight, We Gonna Feel It Tonite' te do završne "Having A Party", ovaj nastup je jedan poseban doživljaj. Dok izvanredni vokal izbacuje bujicu emocija, šarma i duha, Sam Cooke istovremeno na sasvim elegantan način manipulira publikom i dovodi je do takve ekstaze da je gotovo moguće zamisliti njegov široki osmijeh dok svih 750 ljudi, koliko ih je navodno bilo prisutno tu večer, pjeva skupa s njim. U onim trenucima kada prijeti da će preći na onu manje lijepu, patetičnu stranu soula, Sam svojim cool, opuštenim nastupom to ne dopušta.

Pri kraju četrdesetominutnog nastupa smjestila se briljantno izvedena "Bring It On Home To Me", remek djelo unutar remek djela. Riječ je o skladbi koje se može smatrati Samovim osobnim manifestom i prototipom perfektne soul pjesme prema njegovim standardima. Gotovo do polovice Sam Cooke radi srceparajući uvod koji nas konačno uvede u pjesmu kakvu je poznamo sa studijskih snimki. Ako treba izdvojiti vrhunac nastupa, ovo je trenutak kada se sve neponovljivo poklopilo. I stvar i izvođač i publika.

Nastup u Miamiju je više od samo izvrsne live snimke. Kao što na TV ekranu "Mad Men" i "Boardwalk Empire" živopisnim detaljima dočaravaju svaki svoju eru, "Live at the Harlem Square Club" isto čini s muzičke strane. Bila je ovo era puna kontradikcija, era otvorene segregacije i nepravdi kakve su danas, štogod mislili o svemu skupa, nezamislive. Prije nego li se zarola "It's Allright / For Sentimental Reasons" Sam se obrati muškarcima u publici između ostalog i riječima: 'Don't go home hitting on her and all that stuff'.

MC: 'Right now, ladies and gentlemen, we'd like to get ready to introduce the star of our show, the young man you've all been waiting for, Mister Soul, so what d'you say let's all get together and welcome him to the stand with a great big hand, how ‘bout it for Sam Cooke.'