Kultni albumi

Cocteau Twins Treasure 4AD 1984.

subota, 9. siječnja 2010

Cocteau Twins su i kasnije u karijeri blistali, ali toliko sjajnih trenutaka na jednom mjestu nisu nikada skupili. Prava ljubav se doživi jednom

Eterični svijet Cocteau Twinsa je valjda usporediv sa početkom (danas više nepostojeće) romantične veze Robina Guthriea i Elizabeth Fraser, započete onog trenutka kad je on uočio nju kako pleše na podiju disko-kluba te ju uvjerio da se priključi njegovom bendu. To je vjerovatno jedan od najboljih pick-upova, barem što se tiče glazbene povijesti jer ono što je uslijedilo nakon te večeri je rezultiralo sa jednom kćerkom i devet albuma jedinstvenog zvuka koje nikada prije niti poslije nismo imali s čime usporediti. Uglavnom se rijetko kad moglo šta razumjeti od tekstova, ali milozvučje Lizinog vokala i Robinove atmosferične gitare je bilo sasvm dovoljno za otvoriti prozor i dušu u smiraj dana. "Treasure" ujednačeno prezentira najinspirativniju fazu karijere jedne nesvakidašnje pojave na glazbenoj sceni.

Uvodni trio "Ivo", "Lorelei" i "Beatrix" je enciklopedijski primjerak Cocteau Twins zvuka sa svim njegovim donjim i gornjim fazama. Prva i treća su više poigravanja ambijentalnog karaktera dok je "Lorelei" tu isplivala kao ugodni zvučni proljetni povjetarac i najljepša pjesma u karijeri ovog mističnog sastava. Možda čak jedna od najljepših pjesama svih vremena. Toliko himničnih mikrotrenutaka je utkano u uvodne taktove da slušatelja natjera da se naježi prije nego li ga Liz konačno obori s nogu svojim uzdasima. I to je otpjevala kad je imala tek dvadesetjednu godinu. Album kasnije upada u laganu uljuljkanu atmosferu niza pjesama koje su konstruirane, a ne skladane oko dva najbitnija elementa zvuka Twinsa, vokalnog egzibicionizma i zvuka prozračne gitare. Cijelim svojim trajanjem "Treasure" se trudi pokazati kako glazba može reproducirati veliku paletu boja koje Guthrie svojom gitarom uspjeva vjerno prebaciti u zvučni medij. "Pandora" bi primjerice mogla komotno biti crvena s na mahove prošaranim tankim crnim dijelovima.

Cocteau Twins su i kasnije u karijeri blistali, ali toliko sjajnih trenutaka na jednom mjestu nisu nikada skupili. Prava ljubav se doživi jednom, kulminira više puta, a "Treasure" lovi upravo jedan od tih vrhunaca.