POTcast

mixtape #13 - Vedran Meniga

ponedjeljak, 27. siječnja 2014

'Nesretni', trinaesti pot listin mixtape pripremio je Vedran Meniga (PozitivanRitam / Seasplash / PDV, exNula / Radikal Dub Kolektiv...). Svoj je mixtape Meniga popratio ovim riječima: 'Pošto smo ušli u 2014., simbolično sam kompilaciju zaokružio s 14 stvari koje su mi između gomile njih obilježile proteklu godinu, a neke obilježavaju i nadolazeće razdoblje. Kroz vrlo osoban izbor iskoristio sam mogućnost promovirati neka od aktualnih ili skorih izdanja iz naše produkcije, kao i neka od nadolazećih događanja. Započeo sam sa dub / dubstep, presjekao s punkrock / hardcore / grind / metal žanrovima, a završio techno / bass stilovima.'

Popis pjesama:

1. Fat Freddy's Drop - Hope
U 2013 sam napokon popušio FFD. Od prvih informacija o njima prije x godina, kada su ih svi opisivali kao ‘jebeno dobar’ i ‘ludi’ bend, do ultra-ležernog prvog nastupa kod nas pred koju godinu - nisu mi bili najjasniji, sve dok mi nije došlo u glavu da su zapravo Dalmatinci zarobljeni na Novom Zelandu. Svirka po principu ‘samo pomalo’ i ‘di je priša’, ‘anti-stress’ i ‘good vibes’ atmosfera zagarantirana, u kojoj njihov dub'n'soul valja bolje od bilo koje barke. Izbor ne otvaram najnovijom stvari, već onom na kojoj sam se ‘zakačio’, sa singla "Hope For A Generation" iz 2009. Ove godine promoviraju aktualni album "Blackbird", a ako već niste, provjerite ih na ljetnim festivalima na našoj obali.

2. Radikal Dub Kolektiv feat. Molara - Pride
Bliži se vrijeme kada će se napokon objaviti materijalizirana izdanja zadnjeg albuma RDK ("Hellness Centar") - uz download pojavit će se na vinilu i CDu. Snimljen krajem 2008., smixan i masteriziran 2010., izlazi 6 godina nakon snimanja, tj. gotovo 4 godine nakon razlaza benda i to na novoj izdavačkoj etiketi PDV (Prekomjerna Doza Vinila/Puna Digitalna Vreća - 001). Dokument vremena koji možda nekome posluži kao inspiracija i benda koji je ostavio kreativno nasljeđe na domaćoj i europskoj dub sceni. Već poznata stvar na kojoj smo ugostili Molaru (kao i Vaxica u sljedećoj) zadovoljavaju kvotu fetiša koju u mjuzi njegujem prema pjevačicama.

3. Dubble feat. Yuri - Reci mi
RDK je stao, 2/5 su kao Dubble nastavili dalje. I rade jebeno dobar dub, a dokaze o njihovom postojanju možete pronaći u obliku 10" vinilnih izdanja na distribucijama širom svijeta. Ali ovdje nisu samo zbog toga. Ova pjesma je već online, i kao i sve ostale je ekskluzivno napravljena za kompilaciju "Seasplash ritam", na kojoj uz sve aktere i suradnike radim više od 2 godine. Ideja je bila okupiti najaktivnije, najkvalitetnije i najreprezentativnije od domaće ‘bass music & sound system culture’ scene koja se razvija paralelno s početkom održavanja Seasplash festivala, dakle nešto vise od tucet godina. Osobno sam oduševljen i ponosan kako je to ispalo, potkrijepljen činjenicom da je u ovom slučaju kvaliteta važnija od zelje za uspjehom. Spreman sam obje ruke staviti u vatru da se ujedno i općenito radi o najkreativnijim materijalima kod nas, a na razini svjetskih standarda. Javnost će kompilaciju imati prilike konzumirati kroz duplo vinilno i CD izdanje te download (PDV004). Datum objavljivanja i vikend promocije je 28.02./1.03. u sklopu 7. Wintersplash-a - zimskih Seasplash zabava u Zagrebu, a poslije po svukud s kulminacijom na 12. Seasplash festivalu (17.-21.07.).

4. Gentleman's Dub Club - Forward
GDC su se ovdje našli kao predstavnici globalnog dub mikrokozmosa, sastav s ogromnim potencijalom, koji je vjerojatno ponajbolje iskoristio ulogu kućnog benda Outlook festivala za vlastitu promociju što trenutno sve češće rezultira statusom atrakcije na stage-vima diljem UK i EU, a i šire. Komunicirajući u kontinuitetu s članovima benda, sretan sam šta su u prošloj godini napokon izbacili album prvijenac ("FourtyFour") jer znam koliko su se trudili i koliko se to odugovlačilo. Radi se o nadahnutom i kvalitetnom ostvarenju, koje uspješno spaja tradicionalno roots dub reggae ska nasljeđe s aktualnim trendovima elektroničke i bass produkcije. Dio toga može se naslutiti i u ovoj stvari u kojoj se vrlo dobro čuje kako su odrastali na soundu Iration Steppers-a i Sub Dub partyjima u Leedsu, kao i da su se pronašli i javnosti otkrili u dubstep eri. Siguran sam da ih slušamo i gledamo kod nas i idućeg ljeta.

5. Radikal Guru feat. Echo Ranks - Warning
Veseli me GDC, ali me još malo više veseli kad ‘uspije’ netko od suradnika i prijatelja iz nama bližeg dijela Europe, kao sto je u slučaju Mateusza aka Radikal Gurua i to ponajviše zbog toga što u ‘bass’ svijetu Englezi kolo vode i teško puštaju nekog unutra. Poljak koji je karijeru započeo preseljenjem u irski Cork, s talentom koji mu je instantno osigurao prva službena izdanja, u sirovom ciklusu preživljavanja prije 3 godine vratio se u rodni kraj, svjestan da dosta toga mora ispočetka. Predao se poslu i uz pomoć prijatelja iz Moonshine Recordings niže sve bolje prihvaćena izdanja, a drugi album ("Subconscious") objavio je prije 2 mjeseca. Na ovom, prvom singlu s albuma, kao vokal gostuje Echo Ranks, kojeg se prvi put kod nas moglo vidjeti s Vibronics na 2. Wintersplashu, a 3 godine od zadnjeg domaćeg nastupa, dubwise dubstep Radikal Guru-a možete provjeriti tijekom prvog dana 7. Wintersplash-a, u petak, 28.02. u zagrebačkoj Medici.

6. Radikal Dub Kolektiv - Loonitsch
Ovo sad već izgleda kao očigledno privatiziranje selekcije, ali zapravo se radi o najavi još jednog izdanja na etiketi PDV (003), tj. objavljivanja 3 RDK stvari, koje su se do sada mogle čuti samo na CD-ima. Sad će se one po prvi put naći na vinilu i to u formatu 12" EP-a. Jedna od njih je i "Loonitsch" (album "Bas Mater", 2007.), live dub odsviran na (koliko se sjećam) 155 bpm-a, šta mislim nije radio nitko osim nas. Uz to što smo bili neorganizirano, liberalno, anti-autoritativno i anti-establishment pleme, ova pjesma dokazuje koliko smo i u sviračkoj akciji bili 'radikalni', a ujedno je i stvar s kojom smo u pravilu završavali koncerte. Ali nekog okupljanja benda i svirke NEMA.

7. Fakofbolan - Ginuti
Neki znaju da traje promotivna kampanja novog, četvrtog po redu studijskog albuma pulskog punk benda Fakofbolan "Ako ne možeš napraviti sam barem pokvari drugome" (PDV002). Ne mogu biti skroz objektivan, jer su mi prijatelji i jer zajednički potpisujemo izdanje, ali uvjeren sam da se radi o odličnom albumu, koji definitivno spada među najbolja ostvarenja punk antologije s naših područja. Uostalom, u još malo pa dvadesetogodišnjoj karijeri FOB su kao bend vrlo rijetko razočarali, tj. najčešće su sami sebi bili protivnici, a kad krenu u svom prepoznatljivom stilu - svi ruke u zrak. Sada su krenuli najozbiljnije do sada i jači nego ikada. Nabavite i preslušajte album te ih provjerite na nekom od nadolazećih koncerata. Ili više njih. A do tada - "Ginuti (za koga)", moj favorit s albuma.

8. Public Disgrace - Godinama (Anti Otpad)
Dobar dio godine slušam priče o novom i dobrom pulskom hardcore punk bendu Public Disgrace, a kad sam ih napokon nedavno vidio prvi put na stageu ispalo je da su u postavi stari znanci Kole, Mico i Oleg, exMegabitch-Nulla Osta-Pasmaters alijansa neizgorivih entuzijasta. Žestoki hardcore punk bez previše filozofije, ravno u glavu. Ova stvar je sa split LPa iz 2013. sa riječkim Brivido, u izdanju nekoliko labelova u suradnji, a moja puna podrška uvijek ide za underground d.i.y. produkciju. Na obradi klasika Anti Otpada gostuje sam Jule, koji, uz svirku, u svom studiju "Ja sam glup" za i više nego poštene uvjete predano radi na snimanju i produciranju gomile bendova. Osim FOB i Public Disgrace nova izdanja u prošloj godini objavili su Bolesno Grinje, DJ & The Wootchyak, Nulla Osta, Sake, The Shock,..., album u rukavu spreman ima Saša 21 (ex Kud Idijoti), a novi su najavili i Anti Todori. PulaPunk se ne da.

9. Ponor - Naš dan
Nove i dobre stvari sa domaće d.i.y. hardcore punk scene, mjestu kojeg doživljavam 'emocionalno', su mi (od)uvijek napete. Jedna od njih je i materijal friškog zagrebačkog benda Ponor pod nazivom "Ovo je kraj", sa starim znancima u akciji. Činjenica da su se već pojavljivali u dobrim bendovima u startu objašnjava dobar rezultat. Trebala je zasvirati "Tvoj bog", ali digitalno smeće je preskočilo pa dobivate "Nas dan". Lirično-beskompromisan hardcore punk, kroz mračni-'norwegian woods'-metal design, osjeti se utjecaj omiljenih mi His Hero Is Gone, a posebna fora mi je ljutiti Slobich. Meni dovoljno. Šlag na kraju je da će se materijal uskoro pojaviti i kao LP izdanje.

10. Cult Of Reborn - The Void
Kaže se da treba poštovati svoje korijene, a moji su u Šibeniku, gradu iz kojeg potječu glazbene veličine poput Miše Kovača i Arsena Dedića i u kojem se još uvijek događa kreativni kaos iz kojeg rezultate rada eventualno možete naplatiti ako odete što dalje. Svjestan sam koliko je u trenutnim okolnostima teško održati na životu bend u Šibeniku, pogotovo ako je ekstremnog glazbenog izričaja poput ovog kojeg gaje Cult Of Reborn. Gomila nakupljene 'frustracije' koju kroz grind/metal sirove energije izbacuje ekipa 'Šibenika i prigradskih naselja'. Generacija koja je u određenoj mjeri nastavila aktivnosti i održavanje veza koje smo započeli s Nulom, preuzela je i organizaciju Martinska festa kao središnjeg događanja godine. „The Void“ je jedna od dvije stvari sa zadnjeg dema, koji je s mixa pristigao prilikom mog jedinog prošlogodišnjeg posjeta rodnom gradu. Bila je uživancija uz čašicu viška prisustvovati diskusiji i komentarima članova benda o produkciji, koja gitara se kako i koliko bolje čuje, šta triba popravit, itd. Izdanje će, nadam se, uskoro.

11. Petar Dundov - Moving
Kao višegodišnji partijaner i alkos s pedigreom, nisam jedini koji sam posljednjih par sezona prigrlio i dobar techno. Po dosadašnjem iskustvu, zadovoljstvo je surađivati s Petrom, a tijekom te suradnje njegova posvećenost glazbi, profesionalnost u poslu, ali i jednostavnost komunikacije djeluju vrlo motivirajuće. Niti malo me ne čudi šta je nakon niza godina zasluženo prepoznat i cijenjen širom kugle zemaljske. Ako se bavis izdavaštvom, onda možeš shvatiti koja veličina trebaš postati i biti da ti renomirani label, poput belgijskog Music Man-a, u samo zadnje 2 godine albume objavi u trostrukom ("Ideas From The Pond"), odnosno četverostrukom vinilnom izdanju kao sto je to slučaj sa aktualnim albumom "Sailing Off The Grid" (s kojeg je i „Moving“). Album je objavljenog početkom rujna, u danima Petrovog nastupa na prvom Boiler Room-u u HR i main stage-u Dimensions festivala. Redovita singl izdanja ne vrijede ništa manje.

12. Trevino - Uptight
Ne volim kada ljudi ostanu zarobljeni u nekom vremenu. O ukusima se ne raspravlja, to se više odnosi na postotak otvorenosti i prilagođavanja prema aktualnim i novim trendovima. Utoliko mi je totalno kul što je Marcus Intalex, inače renomirani britanski d'n'b producent, započeo house/techno alias Trevino, a njegov singl "Forged", objavljen za Klockworks, s kojeg je i ova stvar, ujedno je među izdanjima koje sam ponajviše vrtio po partijima protekle godine. Njemu ne da dobro ide, nego je od gotovo prvog izdanja uvršten u top 10 većine relevantnih 4x4 playlista, a ponosan sam šta je Trevino bio i moj booking, koji se dogodio u subotu, 18.1. na novoj lokaciji zagrebačkog kluba Sirup u Paromlinu.

13. Scuba - August
Umjesto da promovira autora kojemu promocija baš i ne treba, ovu stvar uvrstio sam kao primjer pristupa u kojem se sve miješa, strogo definirani pravci sve češće blijede, stilovi se sve intenzivnije isprepliću, što u pozitivnom ishodu rezultira da je bitno ono šta je dobro, a ne kako se etiketira. Scuba je autor najdosadnijih i najglupljih statusa po društvenim mrežama koje više ne pratim, ali je dobar producent izašao iz dubstepa, diplomirao u ćušpajzu zvanom bass, trenutno sve vise koketirajući s houseom i technom. Uz sve to izbacuje uratke poput ove odlične breaks stvari, objavljene na kompilaciji "Sub:Stance", posvećene istoimenom (ugašenom), dubstep/bass/techno programu, koji se nekoliko godina u redovitim intervalima odvijao u berlinskom Berghain-u, jednom od najluđih mjesta za zabavu, gdje se svako toliko volim uputiti s ekipom i provesti ludo, najluđe. (op.a. prekid tokom stvari je poradi profesionalne deformacije, kada sam zaboravivši da se snima podigao iglu s ploče da otpuhnem prašinu, kreten...)

14. Ruts DC - Accusation (Dreadzone Remix)
Izbor završavam s energijom za koju se nadam da ću i sebi moći pripisati kako godine odmiču. Ruts su mi jedan od top 5 bendova iz punk ere '77. Ruts DC, kako su se preimenovali nakon smrti vokala Michael Owen-a, autori su antologijskog albuma "Rhythm Collision Vol. 1", ujedno i prve 'ozbiljne' suradnje punk benda sa dub producentom, u tom slučaju Mad Professorom. Ruts DC okupili su se 30 godina nakon da bi lani objavili "Rhythm Collision Vol. 2", a posebna mi je čast sto je nastup na 10. Seasplashu bio prvi nastup izvan UK nakon ponovnog okupljanja. Da bi ubio 2 muhe jednim udarcem, na kompilaciju sam uvrstio remix Dreadzone-a, objavljenog na "Rhythm Collision Vol. 1 Remixed" albumu iz 2012. Dreadzone preko 20 godina oduševljava mase, sa također novim albumom u 2013. ("Escapades"). Post-punk/dub antologija u modernoj i plesnoj varijanti za kraj. Ciao.

Slušali smo i

  • mixtape #12 - Goran Grubišić (Wooden Ambulance)
  • mixtape #11 - Ivan Kovačić-Kova (Avoq, Mlat)
  • mixtape - Nina Romić
  • mixtape - Matija Habijanec (The Marshmallow Notebooks)