POTcast

mixtape #12 - Goran Grubišić (Wooden Ambulance)

ponedjeljak, 20. siječnja 2014

'Nikada nisam bio dobar u pravljenju kompilacija. Ja sam čovek koji voli cele albume i taj koncept, ali obećavam da ću se potruditi'. Tako je Goran Grubišić (Wooden Ambulance, Ana Never) odgovorio na naše pitanje da se priključi glazbenicima koji su složili mixtape za pot listu. I potrudio se. 67 minuta muzike raspoređeno je u 14 pjesama, a sve je složeno paralelno s radom u studiju gdje Goran radi na već trećem (!) albumu za Wooden Ambulance.

Mixtape možete preuzeti OVDJE.

Popis pjesama:

1. Migala - Gurb Song
Orkestrirani omorina i noćni vazduh Madrida. Tako prosta, a opet nedokučiva lepota otpevana na spanglishu. Široki pojas pustinje. Neko vam je dao mapu pa samo zato znate da su na jednoj strani post-rock, a na drugoj americana, ali vas u stvari zaboli jer ste tu gde ste i zavejani ste tom nedokučivom lepotom. Spokojno tonete u nju kao u sirup.
Ma, sigurno znate i vi za tuce takvih magičnih bendova.

2. The Devastations - Previous Crimes
Melbourne, Berlin i Senta imaju nešto zajedničko. Trag pesama koje isijavaju nezaziranjem od izgaranja za ljubav, a muzika nam svakako dođe kao najčasniji ljubavni battle field. Nedelja veče 2003. u Mojo clubu u Senti, koncert od kojeg mi se i danas steže grlo. Pratio sam ih potom na još 4 koncerata koje su tada održali u Srbiji.

3. Circus Monkey - It Couldn't Be Ann
Muzika iz filma Bandwagon. Film koji sam najviše puta pogledao u svom životu. Mislim da i dalje znam sve dijaloge napamet.

4. Son Volt - Catching On
Nakon Jaya Mascisa i Loua Barlowa, i Jeff Tweedy i Jay Farrar u nepomirljivoj svađi. O čoveče! Uncle Tupelo su se raspali. Neko kaže dobili smo dva super benda Wilco i Son Volt. Ja kažem fuck Wilco, Son Volt i njihov prvi album Trace je sve što vam treba.

5. Bob Dylan - Love Sick (Live 'Grammy' Version)
Najveći, najbolji, najpoznatiji živi folk-rock pripovedač i pesnik... bla, bla, truć. Jednom rečju - ćaća! Dok nam njegovi potonji albumi govore da sve što je stariji on je sve bolji. Moj drugar (klavijaturista iz benda), koji je uglavnom indiferentan prema muzici generalno, osim kada je Otis Redding u pitanju, jednom mi je rekao: 'Ovo je nešto najbolje što sam čuo u poslednjih ne znam koliko godina...'
Baš ovo izvođenje ove pesme.

6. Dolorean - Fools Gold Ring
Najbolje čuvana tajna Portlanda. Anđelizam. Nije da brojim, ali je moguće da sam uz njihove pesme najviše puta zaplakao. Možda...
Even fools have needs.

7. Damien Jurado - What Were the Chances
Damien, namćorasti, dežmekasti vaspitač i slikar iz Sijetla, u stvari je mašina za pravljenje najneverovatnijih pesama. Godinama sam bio njegov fan, a onda se nešto desilo i promenilo. On je u međuvremenu smršao, postao popularan i naširoko cenjen. Zasluženo. Pesma (ovo nije pesma, ovo je razbijanje pi**e) sa njegovog, za mene najvećeg i poslednjeg 'good ol' Damien era' albuma - Now That I'm In Your Shadow.

8. Gillian Welch - Revelator
Jedna od dve pesme koje bih istetovirao na sebe.

9. Townes Van Zandt - Waiting Around To Die
Propali brakovi, bivše žene, ostavljena deca, slomljeni kuk, dve flaše viskija... Townes Van Zandt u studiju snima pesmu.

10. Elephant Micah - You Take My Sense With Longing
Kada je u pitanju autsajderski lo-fi bedroom šarm i magija, Elephant Micah je moj čovek.

11. Richmond Fontaine - Disappeared
Portland poseduje najbolji bend na svetu za koji skoro pa niko nije čuo. Kosmička nepravda je donekla ispravljena time što je Willy Vlautin priznat kao američki prozaista osobitog stila, lepote i živopisnosti sa delima u kojima se prepliću životi istih ili sličnih onih luzera i autsajdera koji se pojavljuju i u pesmama Richmond Fontainea već 20 godina.

12. Red House Painters - I'm Sorry (Tribute To John Denver)
Imao sam hrpu nekih levih ploča koje sam držao iza ormara. Mislio sam, umesto da ih bacim da ih odnesem na buvljak teti, Romkinji koja međ' ostalom starudijom prodaje i stare ploče. Među tom hrpom bila je i ploča Johnnyja Denvera. Kada sam čuo kompilaciju na kojoj se nalazi i ovo Kozelekovo izvođenje njegove pesme, ploču sam stavio na policu, među sve ostale ploče. Bez nekog posebnog razloga, negde između Grateful Deada i Traveling Wilburysa :)
Elem, Red House Painters, Sun Kil Moon i Mark Kozelek vas mogu naučiti zenu više nego bilo koja istočna filozofija.

13. Neil Young & Crazy Horse - Change Your Mind (Complex Session)
Petnaest minuta raja. Neil Young i najbolji rock band. Need I say more?

14. Jova i Kolibri - Moj trotinet
Red je da zatvorim sa pesmom sa kojom je sve počelo. Najranije detinjstvo. Imam neke nejasne obrise, slike u glavi. Bio sam u gostima kod tetke, kod sestre i brata. Oni su imali gramofon i ovu ploču. Sećam se samo svog ushićenja i neverovatnog osećaja koji sam imao dok me je mama vozila kući u našem belom fići. Bio je to lep dan

Slušali smo i

  • mixtape #11 - Ivan Kovačić-Kova (Avoq, Mlat)
  • mixtape - Nina Romić
  • mixtape - Matija Habijanec (The Marshmallow Notebooks)
  • mixtape - Vasko Atanasoski (Bernays Propaganda, Xaxaxa)