POTcast

mixtape #71 - Matija Ratko (Alaska)

ponedjeljak, 30. ožujka 2015

U trećem izdanju Ludwinih Kronika LIVE u četvrtak, 2. travnja u Vintage Industrial Baru nastupit će psihodelični rock trio iz SAD-a Golden Grass, švedski boogie rockeri Hypnos koje prate ponovno okupljeni domaći rokeri Alaska, pojačani s bubnjarem Stjepanom Stepsom Kolobarićem iz Stonebridea. Tim povodom mixtape za pot listu je složio Matija Ratko, gitarist Alaske.

Popis pjesama:

1. Clutch – WYSIWIG
Bez ikakvog poretka i tematike krećemo s ovom zaraznom instrumentalnom groove marinadom stvorenom za noćnu vožnju, u režiji Neil Fallona i ekipe. Numera za koju nikad nisam doživio pitanje ''a gde je vokal btj?''

2. Nine Inch Nails – The Hand That Feeds
Najdraži patnik i mračnjak glazbene industrije, Trent Reznor, u ovom slučaju s ne tako patničkim lyrksima, ali s odličnim pitanjem.  Twiggy Ramirez  ga prati na tom With Teeth Touru, a kasnije se pridružuje i legendarni Josh Freese.

3. Alice In Chains – Dam That River
Šta reć'? Jednostavno, spuštaj te žice na gitari i sviraj taj riff! Ili skini app za taj smartphone i rokaj!

4. Stone Temple Pilots – Down
Čekanje nedjeljnje djevojke , i otprilike ovakva težina u glavi kao ova riffčina Deana DeLea na gitari i brata mu Roberta na basu također. Eric Kretz i Robert udaraju taj ritam kao da snimaju reklamu za DalmacijaCement, dok osušeno Weilandovo tijelo se migolji oko njih. SZEX!

5. Jane's Addiction – Just Because
Kako momci koji se šminkaju, čupaju obrve, nose žensku odjeću i međusobno se ljube na stageu mogu bit tol'ko kul prosječnom rokeru? Poslušajte odgovor!

6. Red Hot Chili Peppers – My Lovely Man
Ne bih htio da se gospodin Frusciante naduri da sam ga izostavio a Navarra naveo, pa ćemo ubacit' ovaj pjesmuljak s legendarnog "Blood Sugar Sex Magik". Ogromna inspiracija i jedan od rijetkih studijskih albuma koje slušajući imam osjećaj da ispred mene bend svira live. Solo je jao..

7. Blind Melon – Dear Ol' Dad
I ovaj slavuj nas je prerano napustio, al 90te su bile godine...Mega Shannon Hoon na vokalu, u pratnji nevjerojatnog gitarističkog tandema (Thorn/Stevens) i spaljene ritam sekcije (Smith/Graham)  čini ovaj LA dragulj. Čak je i svevišnji sAxl Rose zvao Shannona da otpjeva backove na "Don't Cry".

8. Nirvana - Aneurysm
 Bože, uzeo se krivi Kurt! Makar ne bi mogli ni bez Kurta Rusella i Tango i Casha...Dave Grohl i Krist Novoselic tu također rade ono šta rade najbolje...

9. Jeff Buckley – Grace
Nema puno riječi za ovog zaje... genijalca. Atmosfera i dizanje u "Grace". Jednostavno vrh.

10. QOTSA – You Have A Killer Scene There, Man
Scena: Prve zrake sunca te miluju po obrazima, ljudi idu na posao dok se vraćaš  kući iz burne noći,vidiš umorno lice u retrovizoru, pališ tu zadnju izgužvanu pljugu, i naravno ova stvar u pozadini. Ko nebi volio QOTSA...

11. Therapy? – Big Cave In
Za Therapy? sam čuo odavno, ali nekako mi nikad nije došao na repertoar. Tek nedavno dobri prijatelj mi preporučio da malo poslušam, i osto sam paf! Ekipa stvarno svira šta im se svira, nema ''boxanja''. Instrumental s grandioznim finalom, sa odličnog "Suicide Pact - You First" albuma.

12. Pantera – Throes of Rejection
Nijedan dobar mixtape nemože proći bez malo Pantere. ''Lagana'' numera sa "Far Beyond Driven" i jedan(par) lagani "Black Tooth Grin". Nailed it dude, it ain't no candy!

13. Krankšvester – Sotona
I na kraju, naši osječki prvaci Krankšvester. Po običaju prepričavaju jednu priču iz dvije različite perspektive. "Sotona" ima skoro svaki aspekt radio hita, jedini problem je tolika doza iskrenosti. Tko se još nije zakačio na ovaj tag team, mislim da bi bilo vrijeme.

Slušali smo i

  • mixtape #70 - Teo Marević (Brain Production)
  • mixtape #69 - Niko Potočnjak (Seven That Spells, Jastreb...)
  • mixtape #68 - Nenad Pejović (Kanda Kodža i Nebojša)
  • mixtape #67 - Nenad Mandić (Cojones)