POTcast

mixtape #70 - Teo Marević (Brain Production)

ponedjeljak, 16. ožujka 2015

U sklopu 2. koncerta Ludwinih kornika, u četvrtak u Vintage Industrial Baru gostuju talijanska grupa Zippo te Amrikanci Simeon Soul Charger. Zajedno s njima nastupit će Brain Production, energični bend s Krka, a povodom tog koncerta mixtape za pot listu je napravio basist grupe Teo Marević.

Popis pjesama:

1. Jane's Addiction - Up The Beach
Gotovo pa instrumental legendi alternativnog rocka krajem 90 – ih, u uvodnoj stvari s prvog albuma Ritual de Hobital. Pjesma je kao tsunami i savršena je za početak ovog mixtape – a.

2. Morphine – All Wrong
Kod ovog benda ne znam što mi je bolje... Je li to zvuk, tekstovi, bass saksofon, groovie ritam, pozadinski šumovi, ili pak neviđeni način sviranja bass gitare – samo dvije žice, uglavnom sa „slide“ cjevčicom.

3. Queens Of The Stone Age – Born To Hula
Meni njihova najdraža pjesma, jedna od ranijih radova Joška i ekipe sa split albuma Kyuss / Queens of the stone age. Ono što mi je posebno drago u ovoj pjesmi je preslagivanje vokala preko nepravilnog riffa i naravno ubrzavanje.

4. Captain Beefheart and His Magic Band – Peon
Ako poslušate ovu pjesmu, bit će vam jasno zašto mi je ovo jedan od najdražih komada muzike. Bez ritma, ikakve pravilnosti, repetitivnosti i konstante. Ogoljena čista melodija na dva instrumenta paralelno. Ako mislite da je u pitanju neka fora, varka ili šema, nije. Magični bend ju izvodi identično uživo, a John Frusciante i Flea gotovo pa uspješno.

Najradije bih tu stao, jer kada sam čuo ovu pjesmu sam shvatio da nemam pojima o glazbi, instrumentu i tek tada sam shvatio koliko je duboka magla u koju srljam.

Ovo je razlog zašto se umjetnost treba dijeliti s drugima, jer ovakvi trenuci ne smiju ostati skriveni.

5. Red Hot Chili Peppers – Sikamikanico
Budući da se nisam mogao odlučiti koju pjesmu izdvojiti s meni najdražeg albuma uopće (Blood Sugar Sex Magic), ova B – side stvar je svakako prava za tu čast. Iz ove pjesme se da zaključiti kako za punk rock žestinu ne treba distorzija, a neumorni prstići basista zbog kojeg sam zavolio glazbu, svakako ne ostavljaju ravnodušnima ljubitelje dubokoga instrumenta.

6. Fugazi – Waiting Room
Himna hardkora s predivnom uvodnom bas linijom, sasječenim upadom bubnja i jako zabavnim insertima tokom cijele pjesme. Ova pjesma ima jako dobro promišljen aranžman: ulazi, gradi se, prekida, opet gradi i puca!

7. Gang Of Four – I Found That Essence Rare
Logičan punk-rock slijed jest četvorna banda. Jedan od meni zanimljivijih bendova uvjetno rečeno 80 – ih. Za razliku od masu glazbeno sličnih bendova tog doba, oni su imali kvalitetno snimljenu glazbu i dobar zvuk. Inače njihov gitarist je kasnije bio producent prvog albuma od RHCP – a.

8. Let 3 – Ha, Ha, Ha
Što reći. Jedan od najdražih mi bendova koji je uživo još bolji. Također jedna izrazito inspirativna pjesma za mladog punk-rockera poput mene. Ova stvar diže i mrtvi kurac u život. Radi se o živoj verziji s živog albuma „Živi kurac.“

9. At The Drive In – Starslight
Nakon Nirvane, moje najveće „emo“ ljubavi - ATDI. Nirvanu nisam stavljao jer bih dao prednost nekim manje poznatim glazbenim draguljima, pa tako ni The Mars Voltu, bend koji (između ostalog) nema smisla slušati pjesmu po pjesmu.
Starslight je dokaz da i u punku mora postojati melodija da bi pjesma bila izvrsna.

10. Bad Brains – Pay To Cum
Najbrži soul-punk-reagge-rock bend s uvijek ineteresantnim melodijama. Šteta što snimka nije bolja. Jedan od rijetkih bendova koji već 30 godina snimaju dobre albume u kontinuitetu, u originalnoj postavi. Mislim da sam po njima dobio (tada dobru) ideju za ime benda.

11. Pekinška patka – Bolje da nosim kratku kosu
Čuvši ovu pjesmu, zaključio sam da ću bit pank rocker u duši do kraja života. Imao sam 13 godina. Možda je pomalo blesava, ali meni je draga i u meni je ostavila duboki trag.

12. Franci Blašković i Gori Ussi Winnetou – Vitta, vitta, štampa naša gori bre
Ludi Istrijan, „naški frenkzapa“, jedan i jedinstveni Franci. Kada slušam Francijeve glazbene feljtone o krvavoj svakodnevnici antifašista u modernoj Hrvatskoj državi jebača bez kuraca, afirmativno klimam glavom. Ovo je je'na od njegovih najboljih djela.

13. Atomsko sklonište – Saznao sam dijagnozu
Francijevi sugrađani, nešto ozbiljniji ali jednako ludi. Pjesma koja ima toliko smisla da je to žalosno: „Umjesto atomske bombe mogli ste pronaći lijek, da proživim svoj vijek.“ Bend koji predviđa budućnost „Putem kućnog kompjutera, sklapat će prijateljstva, oni što dolaze za nama“, govori jedna druga njihova pjesma s kraja 70 – ih godina. Divno.

14. Public Image LTD – Rise
Čovjek koji ima odgovore na sva pitanja i njegov manje poznati, ali mnogo kvalitetniji bend od „uvijekpopularnih“ Sex Pistolsa. Rise je pjesma koja ujutro otvara oči, srce ispunjava srećom i tjera na ples u kuhinji prilikom ispijanja prve dnevne doze kofeina.

15. David Bowie – Five Years
Ovakvu glazbu bih volio jednog dana svirati. Kod izvođača poput Bowiea, Paul McCartneya, Paula Jonesa, Zappae, Frusciantea, Rodriguez-Lopeza i sličnih teško je izabrat omiljenu pjesmu, a naročito neku kraću od pet minuta trajanja. Zbilja lijepa kompozicija.

16. (Funkadelic – Maggot Brain)
Sjećam se kad mi je brat pustio na slušalice ovu pjesmu. Bila je to prekretnica u životu. Podzemne vode su se ukrstile i svemir je odlučio progovoriti kroz gitaru.  Ovo je meni pojam solo gitare, čisto prenošenje osjećaja pomoću glazbenog instrumenta. Prije snimanja, producent Clinton je gitaristu Hazelu navodno rekao:  'Prvi dio pjesme sviraj kao da si upravo saznao da ti je majka poginula, a drugi kao da je ipak živa.' Stvar traje preko 13 min, tako da ju neću stavit na mixtape jer nema smisla.

17. Death From Above 1979 – You're a Woman, I'm a Machine
Neobična grupa, po postavi i zvuku slična Disciplini Kischme, svakako veliko glazbeno osvježenje dvijetisućitih, i 10 – ih. Žestoki, brzi, plesni, pjevni, kako bi rekao jedan naš splitski reper „Sve šta đaku treba.“ Navodno su jednom prilikom ljudi provalili u klub kroz zid na njihov koncert, jer više nije bilo karata. Kome se sviđa neka posluša i grupu Lightning Bolt, preporučujem pjesmu „Crown of storms.“

18. One Day As A Lion – Last Letter
U još jednoj neobičnoj kombinaciji našli su se  Jon Theodore na bubnju i Zack De La Rocha na sinthu i vokalu s ciljem stvaranja nove super grupe koja je trebala preorat Zemlju, no nažalost ostao je samo jedan EP kao simbol ove kvalitetne suradnje. Kome se sviđa ova, preporučujem Future user – također jedan rejđagejnstdmašinovac Matt Commerford i Brendon O'Brian u ludim pustolovinama modernog zvuka.

19. Serj Tankian – Praise The Lord And Pass The Ammunition
Nakon razilaženja SOAD – a, iskreno nisam očekivao ništa od njih, a najmanje od Serj – a. Nakon prvog albuma, „Elect the death“, oduševio sam se, a vrhunac njegove eksperimentalnosti je upravo ova stvar. Najviše me osvojila zbog toga šta podsjeća na šlampavost i konfuziju Frusciante – ove „Niandre“ , no svejedno ne gubi nit, niti u jednom trenutku.

20. The Bronx – They Will Kill Us Without Mercy
Za kraj sam stavio bend koji nije naročito poseban osim po nevjerojatnoj eksploziji energije u pozitivnim riffovima. Prava američka rokačina!

Pis, lov i ribolov :* 

Slušali smo i

  • mixtape #69 - Niko Potočnjak (Seven That Spells, Jastreb...)
  • mixtape #68 - Nenad Pejović (Kanda Kodža i Nebojša)
  • mixtape #67 - Nenad Mandić (Cojones)
  • mixtape #66 - Matija Trupinović Ludwa (Radio Student)