POTcast

mixtape #67 - Nenad Mandić (Cojones)

ponedjeljak, 23. veljače 2015

Dok grupa Cojones radi na svojem novom albumu, njihov gitarist Nenad Mandić za pot listu je sastavio naš 67. mixtape. Riječ je o tematski složenom mixtapeu koji obuhvaća rock stvari iz razdoblja od 1968. do 1973. bendova koji su svojim zvukom i pristupom utjecali na pojavu heavy metala i stoner rocka kasnije. Ima tu od ranije znane 'obavezne lektire', ali i nekih širem slušateljstvu nepoznatih pjesama, a ako vam se ovaj mix svidi navijajte da Vintage Industrial Bar ili neki drugi klub još jednom ugosti Nenada kao DJ-a. On je, naime, jednom prilikom tamo razvalio sa sličnim setom, baš u skladu s imenom kojeg je tada nosio – DJ Neman.

Popis pjesama:

1. Black Sabbath – N.I.B .

Mixtape je najbolje otvoriti sa klasikom, a nema većeg klasika u stoner/metal/doom svijetu od Sabbatha. N.I.B. je pjesma sa njihovog prvog albuma iz 1970. i nedavno sam je imao priliku svirati uživo sa svojim cover bendom DeLorean.

2. Budgie – Guts

Budgie je velški bend, za koji ste mogli čuti kada je Metallica obradila njihovu pjesmu Breadfan. Guts je ljubavna pjesma sa njihovog prvog albuma iz 1971. godine. Za ljubav treba imati muda ili crijeva, ne znam što su točno htjeli reći, al znam da za opasni spori rokenrol treba imati veliko pojačalo i gitaru sa spuštenim štimom.

3. Captain Beyond – Mesmerization Eclipse

Captain Beyond čine Larry Reinhardt i Lee Dorman iz Iron Butterflya, Bobby Caldwell bubnjar Johnny Wintera i na vokalu Rod Evans poznatiji kao prvi pjevač Deep Purplea. Znači radi se o pravoj supergrupi koja tako i zvuči. Spika im je nabrijana, progresivna i na momente psihodelična. Mesmerization Eclipse pere, valja i ljulja, mjenjaju se mjere i tonaliteti, a cijelo vrijeme ima tvrd svirački pristup kakav nisu imali progressive rock bendovi iz tog vremena. Jedan od ključnih momenata u nastajanju heavy metala i kasnije stoner rocka.

4. Dust – Suicide

Ova prekrasna pjesma o samoubojstvu napisana je 1972. godine. Dečki iz Dusta su u to vrijeme bili srednjoškolci pa ih starci nisu puštali na duge turneje zbog čega je nakon dva albuma bend prestao djelovati iako su u nekim američkim gradovima punili dvorane od dvije do tri tisuće ljudi. Njihov bubnjar Marc Bell je nakon raspada obukao uske traperice i kožnjak te promjenio ime u Marky Ramone kako bi postao bubnjar legendarnih Ramonesa. Ako ste bili na koncertima američkog stoner benda Red Fang mogli ste čuti obradu ove žestoke pjesme

5. Atomic Rooster – Death Walks Behind You

Roosteri su nastali na ostatcima britanskog prog rock benda The Crazy world of Arthur Brown, bubanj je svirao Carl Palmer, kasnije iz Emmerson, Lake and Palmer. Death walks behind you, mračna stvar iz 1970. godine, smrt te prati, bježi, zaključaj vrata!

6. Leaf Hound- Freelance Fiend

Pjesma sa albuma Growers of Mushroom iz 1971. Bend je bio kratkog vijeka, a album je postao pravi kolekcionarski primjerak. Primjerci u mint stanju prodaju se u vrijednosti novog Gibson Les Paula ili Fender Stratocastera tako da ako idući put na hreliću ugledate ovu ploču sa brkatim likovima i gljivama na coveru obavezno ju pokupite ;)

7. Blue Cheer – Summertime Blues

Summertime Blues je često obrađivani hit Eddie Cochrana s kraja 50ih godina. Izvedba od Blue Cheera datira iz 1968. godine i jedan je od prvih primjera „stoner“ zvuka gitare kakav su početkom 90ih popularizirali Kyussi. Inače pokojni Jimbo iz Doorsa je u svoje vrijeme govorio kako je Blue Cheer najžešći bend koji je ikada čuo.

8. Bloodrock – Melvin Laid an Egg

Neobičan hard rock bend iz Texasa koji nikad nije doživio svjetsku slavu, svoj hard rock zvuk redovito su pokušavali pomiješati sa porgresivnim utjecajima britanskih kolega u čemu nisu bili pretjerano uspješni pa je rezultat… spaljen J  Poslušajte Melvin Laid an Egg sa njihovog prvog albuma iz 1970. i prosudite sami.

9. Buffalo – Freedom

Australski bend, pjesma Freedom, album Volcanic Rock iz 1973. Jedan riff, devet minuta, psihodelična vožnja po australskim pustošima. Slične šeme sam čuo kod mnogih modernih bendova sa underground scene koji furaju taj psychedelic stoner đir sa repetitivnim riffovima gdje dinamika i improvizacije pričaju priču dok bend naizgled svira cijelo vrijeme isto. Naravno izvedba je rijetko na razini Buffala, vrhunski bend, obavezno poslušajte.

10. Josefus – Dead Man

Za kraj mixtapea jedan sedamnaestominutni biser iz 1969. teksaškog benda Josefus. Uživajte u kulerskom groovu ove psihodelične vožnjice ;) Inače album Dead Man možda prvi cover sa velikom lubanjom. Heavy Metal \m/ 

Slušali smo i

  • mixtape #66 - Matija Trupinović Ludwa (Radio Student)
  • mixtape #65 - Jelačić vs Hedervary
  • mixtape #64 - Una Gašić (Bitipatibi)
  • mixtape #63 - Branimir Božak (Umor)