POTcast

mixtape #65 - Jelačić vs Hedervary

ponedjeljak, 9. veljače 2015

U 65. izdanju pot listinog mixtapea prisjećamo se kompliacije "Jelačić vs Hedervary" koju su objavili Kekere Aquarium i Trottel Records. Uz preslušavanje ove teško nabavljive kompilacije koja je prije točno 15 godina izašla samo na kazeti, naš se Sven potrudio napisati i mali osvrt na nju...

Imao sam sreću da se nakon nekog vremena kopanja po internetu napokon dočepam te opskurne kazete  imena "Jelačić vs. Hedervary" koja polovicom okuplja masu opskurnih mađarskih bendova, a drugom jedne od najboljih bendova naše tadašnje scene. Providnost je riješila da naletim na tu kazetu kod Ice aka Razorblade Jr. iz legendarnog Gone Balda u vrijeme kada smo radili cover za dvadeset mu godina benda. Naravno, čim sam vidio kazetu na Icinom distru, morao sam si je uzeti u miraz. Ove godine 'Jelačićeva kompilacija' slavi petnaest godina.

Ne volim pozivati se na prošlost, ni neka legendarna vremena, jer mi se čini da se danas događaju vrijedne i fenomenalne stvari na našoj maloj sceni, ali upravo neki danas legendarni akteri te scene  su se tada tek budili, neki odavno spavaju ali im snimke i dalje razvaljuju. Ono što ovu kazetu čini posebno vrijednom, barem iz nekog historiografskog stajališta, je dobar broj pjesama koje nisu drugdje objavljene ili su teško nabavljive; demo Šumskog, odlična stvar Lunara, legendarni Why Stakla s također neobjavljenom pjesmom i pomalo nezasluženo zaboravljen Rujan. Sasvim osobno najzanimljivija numera je ona Analenina; izašla je na kompilaciji "A Tribute to Our Parents" nekoliko godina prije ove, no kvaka je u tome da je bend u međuvremenu promijenio postavu, naime prvi put pjesma je snimljena s izvjesnom Irenom, a u ovom slučaju s današnjom pjevačicom (i basisticom) Anom Franjić. Možda objektivno nije najveći hit na kompilaciji, ali je fenomenalan dokument razvoja jednog kultnog imena. Naravno, ova rasprava ne može proći bez da spomenem cover,a radili su ga dvojica legendi scenee, Hof je crtao a Vrana upakirao cijelu stvar.

Osim toga, mađarska strana me naprosto oduševila, pogotovo jer se radi o bendovima koji manje više pjevaju na tom izvanzemaljskom jeziku koji na reklamama zvuči odbojno, dok pjevan zvuči, hm, genijalno? Sporadičnim njuškanjem po netu sam tražio i te bendove, no većinom nisam naišao na odgovore koje sam tražio. Instrumentalno crtićka glazba, folk punk, saksofoni, ženski vokali; iz svega toga izdvajaju se tek dva benda malo tvrđeg izričaja, dva kurioziteta koja nisu pretjerano zanimljivi. Od ostalih se već mjesecima ne odvajam.

U konačnici "Jelačić vs. Hedervary" nije toliko odjeknula kao kultni "Wood, Feathers and Aluminium" Earwing Recordsa. Najzanimljiviji je zapravo kontrast hrvatskih i mađarskih bendova; kod nas prevladava neki bučniji (da ne kažem noise) izričaj, koji je čini se tada bio na vrhuncu, dok su mađarski bendovi više na folk-crtićku stranu. U čitavoj priči jedino Šumski zvuče ko mađarski bend, a ne znamo je li to slučajno pošto je odvažni sastavljač ove kompilacije Kornel Šeper, basist Šumskog i sila iza Kekere Aquarium Recordsa.

Popis pjesama:

Jelačić Compilation:

A1) Trottel – Interference
A2) SexA – Dalek Kraj/Faraway Land
A3) Odradek – I.
A4) Analena – All
A5) Másfél –River Navigation
A6) Brujači – Svinja
A7) Unfit Ass. – Pulse
A8) Lunar – 400
A9) Dawncore – Words
A10) Rujan – Hodanje Po Iglama Ili I Indijce Boli Dok Hodaju

Héderváry Válogatás:

B1) Peach Pit – Trijumf
B2) Katakali – Waves
B3) Gone Bald - I.o.u.
B4) Kampec Dolores - Tü Fokán
B5) Šumski – Crtić
B6) Lava - S.t.
B7) Why Stakla – Sin
B8) Persona Non Grata – Png
B9) Cog – The Great Gulps Of Heaven
B10) Karpat Möbius – „ „

* Ova kompilacija je objavljena na pot listi uz dopuštenje Kornela Šepera, tadašnjeg izdavača. Hvala mu

Slušali smo i

  • mixtape #64 - Una Gašić (Bitipatibi)
  • mixtape #63 - Branimir Božak (Umor)
  • mixtape #62 - Mihajlo Lalić-Lale
  • mixtape #61 (Christmas edition) - Mladi Vlado B.