POTcast

mixtape #63 - Branimir Božak (Umor)

ponedjeljak, 19. siječnja 2015

Osim što je gitarist legendarnih doomera Umor s kojima se nekoliko puta provezao uzduž i poprijeko Europe isporučujući teško riffovlje, Branimir Božak je i legendarni tonac koji je odradio sve od Pape pa do Slayera.  Godinama je stajao za Močvarinom miksetom, čuvao zvuk TBF-u i St!llnessu, a trenutno drži zasluge za live grmljavinu Brkova. Što ovaj osebujan momak sluša dok ispija belgisjke pive, čujte na ovotjednom mixtapeu.

Morao sam pogledati što je uopće mikstejp pa sam ćirnio u Elvisov, da vidim kako se to radi :)

Moja lista nije nikakva lista all time top favorita jer bi onda bili gore samo Pink Floyd.

1. Slayer - War Ensemble
Često znam reći: "Tko ne voli Queen, taj nema dušu", no ovo je ipak Slejer i ko ne voli Slejer, taj je pička u duši. Tko može ostati ravnodušan na takvo džnđanje i Lombardove gruvove na ravnjacima?

2. Rokeri s Moravu - Ću se kačim
Moj omiljeni pank bend. Kod njih je sve provokacija, pa čak i sami sebe provociraju, sa svime se igraju, u ovoj numeri me neizmjerno veseli poigravanje sa ikonama popularne kulture 80tih, što tekstualno što vokalnom izvedbom koja je inspirirana Šabanom Šaulićem.

3. High On Fire - Blessed Black Wings
HOF sam počeo slušati taman u trenutku kad su prolazili ovim prostorima negdje 2005. Ako postoji pjesma koja sadrži sve fore, šablone i spike ovog benda, to je onda ova. Sve su zakucali u ovo, nepravilne mjere, monumentalne riffove, Black Sabbath prelaz u drugi dio pjesme. Metalzone na đitri, Joe Preston na basu i produkcija Stiv Albinij. Zvuči ko krljavi metež, ali šuta jeeeemtiimaaaaa....

4. Sinan Sakić i Južni Vetar - Još uvek seća me sve...
Još jedan hit s monumentalnim riffom! Potpuna dominacija. The Doors baza, joystick cajka synth, visoki glas Sinana Sakića, bek vokali, tekst, Roadhouse blues za Bosansku posavinu, himna BN radija i ogledalo jednog podneblja. Bog na nebu, Sinan na zemlji!!!

5. Pink Floyd - Time
Na stranu solacije, saksofoni, rototomovi i Dragaševska bitnost cijelog albuma na kojem se nalazi, jer Roger Waters i njegov tekst su ono što je meni srcu drago.
"And then one day you find ten years have got behind you.
No one told you when to run, you missed the starting gun."

Kada počinje život?

6. KLF - America
Vjerovali ili ne ova stvar je moj prvi doticaj s distorziranim gitarama, i upijao sam u svakoj sekundi ove bljutave numere! Na sreću moj instinkt nije bio loš, jer KLF nije samo šuplji britanski narkoraptrens s početka 90tih, već zajebana anarhošpreha koja je kasnije kulminirala spaljivanjem milijun funti,  uništavanjem svih master traka i nezaboravnim nastupom na Brit Awardsima '92. sa Extreme Noise Terror. Fuck d sistem frende.

7. Brkovi - Tolerancija
Možda sam parcijalno pristran, jer miješam posao i zadovoljstvo s ovim odabirom. Svaki riječ ove pjesme je dribling, a refren je onaj gol Šukera Šmajhelu '96. Riff je tu, stav je tu, agresiva je tu. Sve u istoj pjesmi.

8. Magazin - Sijamski blizanci
Priznajem, kad pogledam ovaj mikstejp, očito imam preferenciju ili prema dobrom džn džnu ili prema dobrom tekstu, jer s obzirom da nemam blage o čem pjeva Slejer ili High on Fire u onim pjesmuljcima, itekako dobro znam o čem pjeva Andrea Šušnjara. Hvala ti, Huljić Vjekoslava, što postojiš, radi ovakvih trenutaka i ovakvih 3x20 u pikadu, jer kako bih inače mogao čuti "PA DA IZ KOLICA, VIRE CRTE TVOGA LICAAAAA AJAJAAJAJAJAJA..."

9. Swans - Avatar
Slušam i ja "novu" muziku. Brutalan bend. I ovaj album i uživo i sve. Ne opraštam mu ono naricanje s kantautorima prije 5 i više godina, ali nema veze, vratio se Gira na pravi put.

10. Om - State of Non-Return
Dokaz da za dobro čekićanje ne treba električna gitara uopće. Opet neki drek od teksta, ali flow pjesme je odličan.

11. Sunn O)) & Boris - The Sinking Belle (Blue Sheep)
Kraj.

Slušali smo i

  • mixtape #62 - Mihajlo Lalić-Lale
  • mixtape #61 (Christmas edition) - Mladi Vlado B.
  • mixtape #60 - Tomislav Vranić Vrana
  • mixtape # 59 - Debeli Precjednik