POTcast

mixtape #44 - Toni Šarić (DORF)

ponedjeljak, 1. rujna 2014

Festival dokumentarnog rock filma (DORF) ove se godine održao po 8. put, a taj se festival etablirao kao nezaobilazno odredište svih onih koji su željni dokumentarnih glazbenih filmova i svih zanimljivih popratnih programa. Alfa i omega DORF-a, Toni Šarić, pobrinuo se da se ti filmovi vide i u drugim gradovima u sklopu projekta DORF On The Road, pokrenuo je i Antičke filmske večeri te našao vremena da složi 44. pot listin mixtape.

Toni: Naravno, ovakvih kompilacija sam napravio milion. I nisam dugo, baš sam uživao, hvala na časti i nadam se da ćete na trenutak uživati uz današnji izbor.

Popis pjesama:

1. Miladoyka Youneed – Ratata
Tako je na Omladinskom radiju Sarajevo počinjao Saša Savić svoj Radio-fanzin (koji me bespovratno uputio u Podzemlje), pa ću i ja. Plus što je riječ o fazi kad je Miladoyka vjerojatno uživo bila jedan od najboljih bendova na ovim prostorima.

2. The Bar-Kays – Bar Kays Boogaloo
Beskrajno more fantastične funk i soul glazbe na koju sam se navukao proteklih 5-6 godina, sjajni blogovi (Twilight Zone), uzbudljiva groove akcija koja pomiče s nogu

3. Professor Longhair – Go To The Mardi Gras
Skoro svaki američki grad je imao super bandove, a New Orleans je poseban zbog milion razloga…I da, ovo ljeto gledamo Treme bez daha, preporuka svima koji još nisu pokušali uroniti u taj čaroban svijet ritma i užitka. Always for pleasure je Les Blank davno snimio.

4. Andre Williams – Pussy Stank
Deda koji je sa tim Silky albumom svojevremeno imao posebno mjesto u mom srcu i sobi, gledao sam ga uživo 4 puta i svaki put je bilo drukčije. Ovu pjesmu smo i svirali, vrištali i obožavali

5. King Coleman – Do The Hully Gully
Možda najdraži garage soul majstor, ako bi morao birati. Da sve bude kako treba, kupio sam njegovu savršenu vinilnu kompilaciju u Cryptovom Cool&Crazy, prije par godina u Hamburgu i osjećao se megasuper.

6. Wilson Pickett – Everybody Needs Somebody To Love
I zbog Blues Brothers i zbog pozitivne emocije koju emitira - jednostavno čisto i uvijek zabavno

7. Gloria Jones – Tainted Love
Northern soul koji ne možeš ne pojačati, prekrasna originalna verzija koja je poslije imala milion pokušaja i zanimljivo kako ju skoro svi znaju i uvijek podigne atmosferu

8. Lyn Collins – Mama Feelgood
Još jedan ženski vokal koji razvaljuje, a koliko je James Brown imao povjerenja i koliko to sve skupa zvuči opasno i sexy…Rock me again and again – and again.

9. Mickey Lee Lane – Hey Sah-Lo-Ney
Prvo sam čuo Shakin' Fit kompilaciju kod (za mene iznimno važnog) Marija Miljavca, pa onda i Detroit Cobras verziju. Jedan od razloga kako zavoljeti ovakvu glazbu i energiju, kakva je rijetko poslije bila isporučivana. Uvijek me zabavlja gledati filmove i čitati knjige o tom razdoblju, fascinira kako su oni to snimali na onim pojačalima i onim uvjetima i zvučali tako moćno.

10. Ray Charles – I Don't Need No Doctor
Remek-djelo.

11. King Khan & His Shrines – Saba Lou
Volio sam i Spaceshits, ali kad je Monika pustila prvi put King Khana, meni je to savršeno sjelo. Nadam se da će doći nekako i u ove krajeve, ponovo sviraju, sigurno je uživo fakin

12. Thee Knuckleheads – Battle Crick
Obrada sjajnog dueta Bantam Rooster, koji bi da kojim slučajem danas sviraju bili megahype. Plus što je to pjesma koju sam obožavao svirati i super je bilo gledati i Madju i Iggyja i Icu kako uživaju jednako.

13. Lord High Fixers – Born Loser
Uz Jack O' Fire, LHF je bio jedan od cool projekata genijalnog Tim Kerra. Druženje s njim i The Babies (producirao u 3 dana njihov album, fascinantnom upućenošću) je bilo nešto što ću pamtiti, a ovaj garage klasik su odlično odsvirali i The Morlocks, recimo.

14. Dead Moon – 54-40
Njih ili obožavate ili su vam grozni. Ja svakako spadam u prvu skupinu i bio sam strašno ponosan kad smo na prvom DORF-u 2007. gledali film o njima, uz najavu Kolumba

15.  Nervous Eaters – Just Head
Nikad nisam volio UK punk, bilo koja Killed By Death kompilacija mi je bila opasnija i zabavnija. Ovu stvar su „proslavili“ Teengenerate, band koji mi je uz Dirtys, Humpers, Lazy Cowgirls i ostale „spasio“ 90-te.

16. X – Present
Australski X (razlikovati od L.A.  varijante) su mi tada bili na kazeti sa prvim Wipers i to je bila jedno vrijeme omiljena glasna zabava. Pošto se za njih malo zna, koristim ovdje joker „band-za-koji-niko-nije-čuo“, da bi malo pokušao skrenuti pažnju na briljantan punk-rock album i odličan band.

17. Res Nullius – Love, Sea and Boat
Prva dva albuma velenjskih Stooges su nam bili abeceda. Znao sam svaku pauzu, gledao ih nekoliko puta, poslije i upoznao.

18. Dee Dee Mellow – Kruha i jogurta
Ova jedina kazeta još jedan je dokaz Sacherovog talenta, a uz takvu ekipu i užitak sviranja jasno je da je rezultat morao biti ovakav.

19. Cherkezi United – Čunga Čanga
Omiljena pjesma, najbolja posveta na materinjem jeziku koju sam čuo. Obožavao sam i Rajka i sve njih, odličan band i super ekipa.

20. Bombaj štampa – Dubrovački trubaduri
Da se mogu vratiti vremeplovom, bilo bi to Sarajevo '85. Andrej i Maja su nam skrenuli pažnju na refren i melodiju ove stvari. I evo, ostavljam ju za kraj.

Slušali smo i

  • mixtape #43 - SumCum by Lejmo Vidmar
  • mixtape #42 - Kimiko
  • mixtape #41 - God Bless This Mess
  • mixtape #40 - Tomac (Brkovi)