POTcast

mixtape #42 - Kimiko

ponedjeljak, 18. kolovoza 2014

Dok čekamo da Kimiko pripremi nasljednika odličnog "From Our Room To Yours" albuma objavljenog još 2011. godine, Lora i Zoran su pripremili 42. pot listin mixtape.

Popis pjesama:

1. Ash - Shining Light
Zok: Prve pare od prvog posla sam spiskao na 3 tjedna divljeg partijanja po londonskim klubovima s Lorom i još nekim frendovima. Boravak tamo je nekako učvrstio ideju da uvijek moramo imati bend (upoznali smo se tako da je Lora osnivala Britpop bend), a taj posjet Londonu je također bio obilježen i labuđim pjevom Britpopa. Shining Light je bio tadašnji broj jedan u klubovima. Sjećam se uglavnom te pjesme i potoka ale-a…
Lora: Par godina prije sam ja bila s frendicama u Londri. Pa je dio nas išao u Edinburgh. Ali sam skužila da Ash ima koncert u Londonu, i ovim frendicama koje su ostale sam dala zadatak da mi kupe kartu, a ja se zbog koncerta vratila dan ranije - da bi me cure dočekale bez karte jer uopće nije imao Ash koncert nego neki band koji se zvao Ash nešto. Bila sam tužna jer sam ranije otišla iz prekrasne Škotske. Nisam nikad vid'la Ash uživo.

2. Nirvana - All Apologies
Zok: Tinejdžerski hormoni savršeno rezoniraju s ovom pjesmom. Frendu je jednom došla u Zagreb u posjetu teta koja je živjela u Aberdeenu. Kad joj je u chit chatu rekao da ima bend, ona je replicirala: “Aha, imao je i susjedin mali bend, dosta su poznati bili, ali upuco se iz puške…eeeee, šteta Wendynog malog…” 
Lora: A ja sam tatu molila da idem u Ljubljanu na taj neki koncert. Njegov argument je bio: Ajde, ne moraš sada ići, budeš ih gledala neki drugi put. Kasnije sam mu dugo prigovarala za taj ‘drugi put’ kojeg eto neće biti. A u školi su neki polijepili letke po zidovima na taj koban dan objašnjavajući profesorima zašto smo u kurcu i vučemo se hodnicima. Bio je dirljiv tekst.

3. Nick Drake - Time Has Told Me
Zok:
"So I’ll leave the ways of making me be
What I really don’t want to be
Leave the ways that are making me love
What I really don’t want to love"
Ta mi je pjesma svirala u glavi kada sam dao otkaz ne bih li persjuao neke svoje snove.

4. Lali Puna - Middle Course
ZLO: Mnogo toga lijepoga izašlo je na etiketi Morr Records. Ova pjesma utjelovljuje sve što Morr Records jest.

5. Saroos - Yukoma
Zok: Najbolji komad inteligentne elektronske muzike. Snimljeno u Kaliforniji u šupi iza kuće Odd Nosdamove mame gdje Odd živi. 

6. Modeselektor - Pretentious Friends
Lora: Najbolji komad neinteligentne elektronske muzike. Odličan osjećaj za zajebanciju.

7. Kreayshawn - Gucci Gucci
Lora: Sad slijedi girl power blok :) Ovo je jedna od cura koja sve radi sama i ne da se smesti u tome. Ne poznajem njen opus inače, ali našla sam se u ovom sassy stavu bivanja drukčijom i sama svojom šeficom.

8. Garbage - When I Grow Up
Lora: “When I grow up I’ll be stable” - još uvijek čekam da se ovo dogodi.

9. Deerhoof - The Perfect Me
ZLO: Jel' ovo pop prog? Preslatko ludilo, upoznali ih u Tokyu u nekom klubu i skužili da dolaze u Zagreb. Fino se zapili, dragi cure i dečki.

10. Elastica - Stutter
Lora: Najveći razlog za naš nikad zaživjeli bend Shoxx bio je što sam htjela imati modernu verziju ovog benda. A kad se samo sjetim da sam mrzila Justine (i bend joj) zato jer je bila Damonova cura. Pfff, žena je mljac!

11. Graham Coxon - Song For The Sick
ZLO: Graham baš lijepo dijeli bobu bob, a popu pop kroz svoje pjesme. Zavidimo mu na tome. Mi smo uvijek tako politički korektni. Ne bi šteli nikog uvredit. Nemreš se žalit na one o kojima ovisiš (klijent/frend/tonac :D), a ponekad bi ih tako lijepo sterao u rodno mjesto. I zato hvala Grahamu na ovoj pjesmi, jer ponekad samo želiš poručiti nekome “Die, Taylor, die!!"

12. XTC - Dear God
ZLO: Just because…

13. Whitey - And When The Sun Goes Down You'll Know
ZLO: Na kraju svi završimo u crnoj zemljici. Sjetite se toga sljedeći put kad ste ljubomorni na nekog ili kad imate loš dan. Inače, Whiteya smo otkrili samo zato što se žalio na nešto na internetu. Živjeli interneti!

14. David Bowie - Time
ZLO: Ljude treba naučiti poštovati vrijeme - kako svoje tako i tuđe. Ljudi, nemojte kasniti. Ako ste negdje nešto dogovorili, dođite 5 min ranije pa radije malo pričekajte. Nemojte kasniti. To je nepristojno.
Osim toga, s vremenom se posebno (neuspješno) obračunavamo jer nam stalno curi iz prstiju, prebrzo ide, sjećanja blijede i jedino je SADA bitno, ali taj ‘sada' prođe u trenu...
Lora: A i kakva je to lista bez David Bowiea. Odmah se sjetim one tragično u Bovija zaljubljene 13-ogodišnjakinje koja je plakala na Maksimiru, nesvjesna prolaznosti vremena.

15. Gorillaz - On Melancholy Hill
Lora: Kada su stvari u životu sucky, ako imate onog nekog uz vas, sve probleme je puno lakše odjebat. To je ono što je meni Zok. I zato mu posvećujem ovu pjesmu zauvijek. Dobio je i majicu ručno oslikanu s ovim stihovima. ‘Cause he IS my medicine :)
Zok: :)

16. Lollobrigida - Ja se resetiram
ZLO: Možda je deplasirano stavljati bivši bend na listu, ali ova pjesma je ionako nastala nakon našeg perioda. I pjesma i spot divno govore o ponekad toliko potrebnom bijegu od svega. Možda si ga jednog dana priuštimo. A možda smo si ga već i priuštili ;)

17. Blur - Fool's Day
ZLO: Izabrati jednu Blur pjesmu bio je pravi Sophie’s choice. Na kraju smo se odlučili za njihovu prvu povratničku pjesmu nakon neslavnog poluraspada (odlaska Coxona) koja na prekrasan način utjelovljuje esenciju Londona i melankolije ljudi koji su proživjeli previše toga zajedno.

18. Iron and Wine - Naked As We Came
ZLO: Pjesma o beskrajnoj sreći.


The Beach Boys - God Only Knows
Zok: Prelijepa pjesma… moja prva ploča… i čudo muzičke genijalnosti koje je snimljeno zahvaljujući tome što su inženjeri bili spremni haknuti studijsku opremu da bi uspjeli prenijeti Wilsonov ludi genij na komad vinila…današnja muzika ne bi bila ista da ne postoji Pet Sounds. Osim toga, bog zna što bi bilo sa mnom da nemam Loru :) Ona je moj "troubled cure for a troubled mind".
Lora: :)

Slušali smo i

  • mixtape #41 - God Bless This Mess
  • mixtape #40 - Tomac (Brkovi)
  • mixtape #39 - Molokai
  • mixtape #38 - InTheRoom