POTcast

mixtape #39 - Molokai

ponedjeljak, 28. srpnja 2014

Makedonski surf punk bend Molokai prije dvije godine je objavio sjajan album "You Surf, We Send Piranhas", a ovih dana upravo su završili snimanje njegovog nasljednika. Damjan Manevski i Bojan Stanić sastavili su naš 39. mixtape. Basist Damjan Grujo preskočio je ovaj 'zadatak'.

Prvi dio mixtape-a posvećen je bendovima koje vole svi članovi benda, a kasnije su Damjan i Bojan ponudili neke svoje drage stvari.

Popis pjesama:

1. Man or Astro-Man - Theme From Eeviac
Bend koji je valjda donio največu svežinu u surf muzici. Ponekad sviramo ovo na koncerte.

2. Slacktone - The Bells From St. Kahuna
Još jedna stvar koju sviramo povremeno. Wronski uvijek svira dobre melodije na gitaru, a Dusty opasno razvaluje bubnjeve. Pravi surf veterani.

3. Fugazi - Brendan #1
Kad smo razmišljali šta da izaberemo iz Fugazi-evog opusa, shvatili smo da ne bi mogli izabrati jedan album, kamoli jednu pjesmu, ali eto, nek ide Brendan, jer se spontano desilo da ovu instrumentalku sredimo kao kaver i isto ponekad zasviramo na koncerte. 

4. FxPxOx - Večna Tranzicija
Pionerski DIY bend koji nam je u Makedoniju pokazao kako se stvari rade. Turneje, izdavanje, organiziranje, ova ekipa može komotno napisat knjigu o funkcioniranju jednog benda, koja će da bude obavezna lektira u svim školama. HC pank legende.

5. Fonija - Mojot Pekol
Naš omiljeni makedonski bend. Dobri drugovi, još veći muzičari. Najbolji.

Damjan Manevski:

6. Ride - Seagull
Odlično otvaranje odličnog albuma. 

7. Mega City Four - Thanx
Uvjek kada pogledam neku njihovu snimku ne mogu odoljeti njihovoj iskrenosti. Ima nešto u Wizovim pjesama što me stvarno privlači. Valjda je zato ovaj bend zadnjih godinu dana imao velik utecaj na meni.  

8. Les Thugs - I Love You So
Pjesma koju moram poslušati s vremena na vrijeme. Obično mi vrača vjeru u mnogo bitnih stvari u životu. Što se tiče benda, stvarno mi se sviđa utjecaj engleskih bendi iz kraja 80tih na njihov zvuk, nešto što se osječa i pri drugih francuskih pank bendova. 

9. Dead Kennedys - This Could be Anywhere
Šta još je ostalo reči o ovim legendama? Pred neki tjedan sam čuo ovu na radio, zaboravio sam koliko su močni. Bitan bend koji nam otvorio put u surf vode.

10. Polska Malca - Mojster S Snežinko
"Mojster S Snežinko", 10 pjesama - 1000 suludih rifova. Ne vjerujem da su nuklearna elektrana i ovaj bend slučajno u isti grad. Ova ploča je imala ogroman utjecaj na moje sviranje u Molokai.

11. Orange Juice - Wan Light
Iako Edwyn Collins je najviše znan po njegovog hit "A Girl Like You", ne može se reči da je napisao samo jednu dobru pjesmu. Njegov prvi bend je izdao nekoliko izvrstnih albuma za legendarni glasgowski label "Postcard Records". Stvarno preporučim.

Bojan Stanić:

12. Tera Melos - Sunburn
Ovo mi je hit sa njihovog zadnjeg albuma, sviđa mi se kako iz izdanja u izdanje njihov muzički haos postaje sve konkretniji. Nick pjeva fine catchy pop melodije iznad slomljene gitarske linije, John Clardy dominira bubnjevima i, zajedno sa bas gitarom, stvaraju prejebenu celinu. Jako volim ovaj bend jer zadovoljava moje potrebe za konstantan adrenalin u muzici, a i pak nije prenaporno ili dosadno za slušati, kao što dio math-rock bendova zna da bude.

13. This Town Needs Guns - 26 Is Dancier Than 4
Bend koj je definicija za math-pop. Neverovatni guitar-work ne izostaje ni na jednoj pjesmi ovog benda, ali izabrao sam baš ovu radi jednoj konkretnijoj pričini. Pjesma je napisana u 26/8og takta, a ipak to zvuči tako prirodno, tako spontano, ko da nam i srce tako kuca. A to zahtjeva posebnu majstoriju. Inače, vokali su lagani i emotivni, gitare sviraju kompleksne deonice koi se perfektno nadopunavaju, a sve to izgleda ko' da je lakše za odsvirati nego "Smoke On The Water" ili intro "Nothing Else Matters". Ili ne. Odličan bend.

14. From Monument To Masses - Beyond God & Elvis
Politički angažovani post-rock bend. Nekome tаkva mešavina ne bi ni palа na pamet, a From Monument to Masses su to maestralno izveli i pošteno odradili. Unoseći silne levičarske i anti-kapitalističke semplove u svetu gdje vladaju slike lepih pejzaža, prirodnih lepota, dzvezdenih neba i aurore borealis-a, dali su svežinu i poentu njihovoj muzici. Razmišljao sam dali da stavim ovu ili Checksum koja ima odličan tekst , ali Beyond God & Elvis mi je definitivni favorit. 

15. Hot Water Music - Jack Of All Trades
Jason Black mi je drugi omileni basista u svetu, odma iza nasheg Damjana :D, a ova pesna odlično opisuje zašto. Dobro, sigurno preuveličujem i ima još neko ko mi sada promiče, ali stvarno volim njegov ton i naičn sviranja basa u HWM, a to je dobro (možda najbolje) izraženo u Jack Of All Trades, koja je dobri nastavak posle močnoj A Flight And A Crash i super uvod u odlični istoimeni album.

16. Office Of Future Plans - Salamander
Jedini Dischord bend na mojoj listi. Osjećam se kao da sam uradio malo nepoštovanje ka lejbelu kojeg tako jako volim, ali i meni nije bilo lako da izaberem ovu nekolicinu pjesama, pa šta je tu je. Jedan od mojih omiljenih bendova, sa duzinu hitova, a samo jedan album, šteta. Kad kod slušam Salamander-a me polaze mornice, osobeno kad J Robbins prelomi pjesmu oko 02:20, apsolutno sam zaljubljen u taj jedan jedini akord, ali i u umešnosti njegovog iskorištavanja u pravi momenat. Masterpis od pjesme. Možete proveriti i akustičnu verziju na J Robbins-ov solo EP  koji e i u celini odličan.

17. KBO! - Samoća
Malo jugoslovenskog pankeraja. :)
Ova pjesma me prati još od kad sam bio osmog razreda osnovne škole, tad su mi KBO! bili jedan od omiljenih bendova, a tematika ove numere bit će mi večito bliska. Koliko god da je čovek društveno biče, UVEK mora da odjeli vremena za konverzaciju sa samim sobom. Jer nerijetko glupe priče sa prijateljima ili nekim drugom su samo konstatno bježanje i banaliziranje istine koju možemo samo sami sagledati i samo samim sebe saopštiti. Ne kažem da treba da se izoliramo od ikakvog kontakta sa spoljašnjm svetom, ali ne smemo da se izoliramo ni od onoga što jesmo.
Self-help/Osho/KakoDoSrećeUSamo10Koraka-mode off.

18. Submission Hold - Predisposed To Oppose
Jao, kako volim ženske vokale u hardcore-punk bendovima. A Submission Hold su stvarno nešto posebno. Bend pršti od energije, ima poruku, baš hardkor pank kakav volim. Ime ove pjesme e isto ime i mojoj lokalnoj booking & promotion  inicijativi, fino opisava šta to radimo. :)
"we exist, in spite of, in defiance...", a kako bi inače? :)

Slušali smo i

  • mixtape #38 - InTheRoom
  • mixtape #37 - Igor Mihovilović (Guranje s litice, Noisy Night, PDV)
  • mixtape #36 - Matko Botić (My Buddy Moose)
  • mixtape #35 - Serge Stray (Srđan Strajnić)