POTcast

mixtape #35 - Serge Stray (Srđan Strajnić)

ponedjeljak, 30. lipnja 2014

Ako imalo pratite regionalnu nezavisnu kantautorsku scenu i volite Americanu male su šanse da niste čuli za Srđana Strajnića te da već niste naletjeli na jedan od njegovih blogova (Diary of Music Eclectic, Serge Stray's Point of View). Poslušajte i pročitajte što nam je za 35. mixtape spremio jedan od najdosljednijih glazbenih entuzijasta iz regije.

Srđan: Postoji mnogo koncepcija za pravljenje mixtape-a, ali sam na kraju odabrao najjednostavniju – izbor iz tekuće produkcije uz dodatak nekoliko malo starijih ličnih favorita. Svi su relativno nepoznati široj javnosti, stvarno mi je prilično glupo da pravim mikstejp od Dylana, Neil Younga i Rolling Stonesa!

Popis pjesama:

1. Denis Katanec Okanagan LTD – Florian
Prva supergrupa nastala iz Bistroa na rubu šume koju predvodi Denis Katanec, na početku osporavani, danas sve priznatiji kantautor iz Zagreba čija poezija nikada nije bila upitna, za razliku od pevanja koje nije za svačije uho, ali jeste za uho nekoga ko shvata šta je rokenrol. Okanagan LTD je najveći kompromis ka široj publici koji je Denis u stanju da napravi, zato ne propustite ovaj momenat.

2. Andrew Combs – Hummingbird
Kad sam prvi put čuo ovu pesmu, mislio sam da je to obrada nekog meni promaklog klasika. Ipak ne, to je original koji je potpisao Andrew Combs, dečko koji obećava da će se razviti u punokrvnog nešvilskog singer/songrajtera. Videćemo!

3. Shakey Graves – Georgia Moon
Krenuo je pre nekoliko godina iz Teksasa kao one-man-band a sada ga ima svuda po USA. Uskoro ćete i vi čuti za njega.

4. Rachel Harrington – The Last Jubilee
Od novembra 2013 je prestala sa koncertima i snimanjima, verovatno razočarana slabim odzivom publike na njene lične, emotivne, izvanredne pesme. Ja mogu samo da joj poručim: vrati se Rachel, nedostaješ mi!

5. Parquet Courts – Black & White
Lou Reed jeste umro, ali New York ne može da ostane bez svojih pesnika ulice. The Parquet Courts bi mogli da ga zamene u svakom smislu. Tematski su mu slični, dovoljno su široki za eksperimente, jedino im nedostaje onaj arty preliv koji su imali i Velveti i pokojni Reed. Možda zato što su oni u stvari iz Dentona, Texas (to je onaj grad koga je svojevremeno opevao John Dernielle).

6. Jonathan Byrd – Scuppernong
Za ovog čovu niste čuli niti ćete ikada čuti. Dovoljno je dugo u svetu muzike a da nije napravio ozbiljniji pomak ka široj popularnosti. Međutim, u mom univerzumu on je jedan od najboljih singer/songrajtera novije generacije, a ova pesma njegov 'tour de force'. To "Scuppernong" nije nikakva šifra za aktiviranje krstarećih raketa, to je samo sorta belog grožđa iz Severne Karoline.

7. Mary Gauthier – I Drink
Uz ovu pesmu bilo kakva objašnjenja zvuče isprazno, poslušajte remek delo ispovedne poezije.

8. The Parlor Soldiers – Crazy
Da je romansa Karen Jonas i Alex Culbreth-a potrajala, bilo bi sigurno još boljih njihovih „uradaka“ od albuma When the Dust Settles iz 2011. Ovako, morate potražiti njihove solo albume koji su, verujte mi, vredni potrage!

9. The Apache Relay –Katie Queen of Tennessee
Godina je 2014., ali kao da se vratila hippie-acid-space-country-rock scena iz 1967-e godine sa sve grupom The Byrds na čelu kolone. Istorija se ponavlja, ali nikad doslovno, pa će današnji hipici biti malo manje naivni, nadamo se.

10. Eef Barzelay – I Wasn’t Really Drunk
Himna geek-ova i nerd-ova ispevana od njihovog kralja. Nije ovo jedino remek-delo koje je Eef stvorio, proverite albume njegove grupe Clem Snide i njegove solo albume. Da li će Eef postati zvezda? Sve je manje nade za to!

11. Amy LaVere – Lousy Pretender
Ne znam zašto, ali slab sam na devojke sa kontrabasom, a još više na one sa ovakvim melanigrifotovsko-merilinmonroovskim naivnim seksi glasićem. Čuo sam de će uskoro pohoditi naše krajeve, pa vam preporučujem da ne propustite priliku.

12. John Paul Keith –Jesus Jokes
John Paul Keith je bio ovde, i to više puta, za razliku od svoje dobre prijateljice gorepomenute Amy (sa kojom inače povremeno nastupa zajedno), ali ovu pesmu koja je objavljena samo na singlu nije svirao. I slažem se sa njim – iako nisam baš religiozan, ne volim šale na račun Isusa.

13. The Indian Summer – Silence (Rehearsal Sessions)
Dr Bogdan Radenković je ovo komponovao i odsvirao, Dukat je smislio melodiju pevanja i otpevao direktno u Skype mikrofon, sve to preko interneta na relaciji Niš – Beograd. Jedna od meni najdražih pesama moga sina (koga sam ipak na kraju morao da ubacim na ovaj mikstejp, makar na mala vrata).

14. The River Has Many Voices – She Wasn’t Doin’ Nothing, Just Standing on the Balcony
Iza ovog rogobatnog imena krije se izvesni Matthew Payne, rođen a gde bi drugde nego u Severnoj Karolini, živi a gde bi drugde nego u trenutno najjačem centru amerikana muzike Austin-u, Teksas. Na prvi pogled, naš Matthew, u maniru Zvonimira Varge, svojom pesmom 'hvata trenutak', ali ipak ne, on u stvari govori o kosmičkim stvarima!

15. Shy Boys – Keep Me On My Toes
Što reče legendarni srpski fudbaler Savo Milošević, uspeh ti je 99% rada i 1% talenta, ali prvo moraš da odradiš onih 99%, tek onda talenat dolazi do izražaja. Dakle, ovi momci pevaju kao mladi Beach Boys-i, samo još treba da nauče da sviraju!

16. Nadja. – Someone New
Nađa Vračarić ima sedamnaest godina i živi u Novom Sadu. Njenih prvih 1:19 minuta ne možete, ako imate srca, da ne zavolite. Kakogod se dalje njena karijera razvijala, ovih 1:19 će zauvek ostati takvi kakvi su sada, esencija lepote.

17. John Moreland – God’s Medicine
Jedan od, kako sam ih prozvao, četvorice debelovratih (fatnecks) koje čine još Austin Lucas, The White Buffalo i Bradford Loomis i koji će tek reći svoju poslednju reč. Debeli vratovi i nježna srca, čudna kombinacija!

18. Kendel Carson – Gold in the Hills (on Saltery Bay)
Devojka sa violinom i smislom da napravi dobru pesmu je briljirala na svom prvom albumu iz 2007. Kasnije su pokušali da od nje naprave nešto što nije, ali nije sa dala naša Kendal, ostala je svoja i za to platila cenu. I danas svira po klubovima negde na srednjem zapadu, ali uspeh je i dalje daleko.

19. Folk Uke – In Case We Die
Cathy, kćerka Arla Guthrie-ja i Amy, kćerka Willy-ja Nelson-a su i pored ekstremno poznatih očeva i dalje nepoznate, po meni krajnje nezasluženo. Ova i pesma Fences sa njihovog prvog albuma iz 2008 su sigurno u top 10 country pesama dvadesetprvog veka u mom izboru.

20. Hillstomp – The Cuckoo
Završavam u garaži, sa kukavicom grupe Hillstomp sa albuma Portland, OR kao hommage mom garažnom guruu i last.fm prijatelju Buck Sooz-u koji bi verovatno izabrao neku drugu grupu i neku drugu pesmu kao hommage samome sebi.

Slušali smo i

  • mixtape #34 - Erotic Biljan & His Heretics
  • mixtape #33 - Ivan Mučnjak Jr. (ex Reactor & Hombrezone, 24A fanzin...)
  • mixtape #32 - 15 godina Močvare
  • mixtape #31 - Elizabeth Morris (Allo Darlin')