POTcast

mixtape #34 - Erotic Biljan & His Heretics

ponedjeljak, 23. lipnja 2014

Autori 34. pot listinog mixtapea su Biljan i Žalac iz grupe Erotic Biljan & His Heretic koja je nedavno predstavila novi sinlg "Frenzy". S njime su najavili skorašnji izlazak trećeg studijskog albuma.

Biljan:

Pod pretpostavkom da su dio opće kulture nekoga tko voli ovakvu glazbu, bilo bi bezveze navoditi klasike, te stoga ova lista većinom sadrži manje poznate bendove, a koji se vrte redovno u automobilu.

1. Gravedigger V – Night Of The Phantom
Klasik garage rocka 1960's u obradi Gravedigger V (1984). Prošlo je točno 30 godina od ove snimke, te skoro 50 godina od originala kojeg izvode Larry And The Blue Notes. S ovim je sve krenulo. Osnovali smo bend samo da bi svirali ovu pjesmu.

2. Miracle Worhers – Already Gone
Nevjerojatan podatak - svirali su u Zagrebu davne (cca) 1989 godine! Čekam da izume vremeplov da pogledam i taj koncert.

3. The Cynics – Cry Cry Cry
Brutalna upotreba Big Muff fuzza u obradi 1960's klasika s kompilacije "Back from the Grave". The Cynics su bend američkih hrvata iz Pittsburgha - vokal Michael Kastelic i Gregg Kostelich na gitari! Ne znam šta mu dođe Ivica Kostelić. Nekoliko puta smo im bili predgrupa. Dan danas u auto razvalim ovo do daske! Brrrrr, koji fuuuuuzzzz!

4. Electric Frankenstein – E.F.Theme
Super ime benda. Rif odsviran pod utjecajem „Raw Power“ od Stooges, s dobrim tematskim solažama i zločestim vokalom. Što reći, osim da je uživo bilo jako glasno u KSET-u!

5. The Hives – Die Alright
Super efektno složen aranžman s rifovima i tekstom. Morali smo na njih u Beč i tamo pokupovali ploče koje smo dobili u vrećicama na kojima piše "BUY IT IDIOT, BUY IT".  Fanovi Hivesa su nas tražili da im prodamo te vrećice (jer su na kraju nestale), nismo im dali, samo bi im rekli DIE ALRIGHT!  U vrijeme izlaska albuma Veni Vidi Vicious, početkom 2000ih svaki tulum u Spunku je završavao s ovom pjesmom i skakanjem po stolovima.

6. Turbonegro – Don't Say Motherfucker, Motherfucker
Norveški deathpunk, barem ga oni sami tako zovu. Super rifovi sa super zajebantskim i provokativnim tekstovima. Tko čuje cijeli album „Apocalypse Dudes“ odmah se upisuje u Turbojugend!

7. Flaming Sideburns – Street Survivor
Najbolji finski garažni riff.

8. Juliette And The Licks – You're Speaking My Language
Poznata glumica Juliette Lewis je ženski Iggy Pop kad se popne na stage. Meni jedan od najdražih koncerata na kojem sam bio predgrupa.

9. The D4 – Invader Ace
Bend s Novog Zelanda svira obradu japanskog Guitar Wolfa. Više mi se sviđa ova verzija jer ekipa iz Guitar Wolfa nije normalna. Postoji alternativno pjevanje ovog refrena.

10. King Khan Abd His Shrines – Born To Die
King Khan je Car! Garage rock pomiješan sa soulom i old school brass sekcijom. Rijetko koji novi album me je toliko oduševio u zadnje vrijeme, kao "Idle No More". Kompletan album, bez ijedne loše pjesme. Pomiješao sam ga s ostatkom hitova King Khana i slušam ga u autu do iznemoglosti.

11. MC5 – Looking At You
Bend s kojim sam počeo svirat gitaru. Stavio sam ploču na gramofon i svirao s njima. Hvala susjedima na strpljenju (samo se jedna susjeda bunila!). Kasnije sam opet svirao s njima, ali ovaj put u Tvornici kao predgrupa preživjelim članovima pod imenom MC5/DKT. Nisam mogao vjerovati da ću ih uopće vidjeti live, a kamoli svirati kao predgrupa. Vrtim ih ponovo nakon dugo vremena.

12. Gluecifer – Reversed
Za kraj još jedna skandinavska garažna rifčina.

Žalac:

Budući da oni koji poznaju rad Heretika već znaju ili mogu pretpostaviti koji su naši direktni uzori, pa smo napravili mixtape recentnijih i malo manje recentnih bendova koji su utjecali na nas i na koje su utjecali naši uzori. Hereza!

13. Sugar Shack – Chip
Jedan od najboljih rifova ikada. Jedan od najbolje snimljenih rifova ikada. Tim Kerr je rekao da je najvjerojatnije snimio to sa Jazzmasterom na Twin Reverbu. Kako?

14. Ben Harper & Charlie Musselwhite – I Don't Believe The Word You Say
Malko mainstream Ben Harper je odlučio napraviti blues album i da bi ne bi slučajno zaglibio u manirizam, pozvao starog 'where I come from, if you don't blow no harp, you don't get no pussy' Charliea Musselwhitea čija precizna prljava svirka deblja gitare da se osjeti stari mojo

15. Fidlar – LDA
Kreteni. Mlađa, pankerskija braća Black Lipsa pjevaju o životnim radostima.

16. Allah Las - Long Journey
Kalifornija, sunce, psihodelija, sixities! Zvuče kao davno zaboravljeni bend kojem je mjesto na garaž kompilacijama Nuggets i Back From The Grave. Fuzz divno reži u moru melodičnih gitara.

17. My Buddy Moose - Lack Of Imagination
Još ne mogu dokučiti na koju me stvar ili stvari podsjeća "Lack...". Mislim da su MBM već otišli iz svih okvira i da su našli neku svoju muziku, svojstvenu samo njima. Ima utjecaja svih a ne mogu ih nabrojati. Zaboli me. Odlično je. PS poslušati King Khana i „So Wild“. Pljačka!! Biljan mi je skrenuo pažnju jer je "Shine!..." izdan prije "Idle No More" ;).

18. Baby Woodrose - Fortune Teller
Predvođeni multitalentiranim luđakom Lorenzom Woodroseom, ovi Danci melodijama sazdanim od blata i halucinogena slijede puteve Roky Ericksona.

19. Black Joe Lewis & the Honeybears – Sugarfoot
James Brown? Jel izgubio pjesmu? Black Joe je nekako ostao u sjeni neosoul-funk-swing prvaka kao što su Raphael Saadiq, Charles Bradley ili Nick Waterhouse. Ubitačan ritam. Treba izdažati i otplesati cijelu pjesmu.

20. Endless Boogie - Taking Out The Trash
Nazvani po pjesmi John Lee Hookera, ovi sivonje guraju teški metal na blues pogon. Tommi Iommi bi trebao biti zadovoljan.

21. The Greenhornes – PatternSkies
A sad za ozbiljno. Meni osobno najdraži bend iz milenijskog revivala garaže. Spoj Kinksa, Animalsa i The Who. Sveto trojstvo Engleske na američki način. Nema boljeg. Ova stvar je više u Kinks maniru. Iza uvjerljivog i samozatajnog Craiga Coxa stoji "dream team" ritam sekcija Jack Lawrence-Patrick Keeler, poznatija po svojoj suradnji s Jack Whiteom. Nije ih skvičavac bezveze uzeo.

22. Parquet Corts - Yonder Is Closer To The Heart
Post punk, post garage. Post..ma sranje. Dobri su.

23. Reigning Sound - The Bells
Poslije Billy Childisha 'second hardest working man in garage' je sigurno Greg Cartwright. Poslije Compulsive Gamblers i Oblivians, Greg radi Reigning Sound i Parting Gifts. Iznad prljavih i rastrzanih gitara lete divne melodije o vlastitim tragedijama koje vode prema svima bliskim osjaćajima. In a world that is so cruel, wise men masquerade as fool.

24. Tight Bros from Way Back When - Gimme The Key
Prosinac 2001. KSET. 50 ljudi. Meni (nama) je to jedan od onih legendarnih koncerata i u mislima kao jedna od prekretnica prema zlatnom dobu KSETA. Rastavljanje na proste faktore - MC5, Motorhead, AC/DC. Masakr. Svirali su malo više od pola sata. Nije trebalo više. 

Slušali smo i

  • mixtape #33 - Ivan Mučnjak Jr. (ex Reactor & Hombrezone, 24A fanzin...)
  • mixtape #32 - 15 godina Močvare
  • mixtape #31 - Elizabeth Morris (Allo Darlin')
  • mixtape #30 - Shoot Me Wendy