POTcast

mixtape #32 - 15 godina Močvare

ponedjeljak, 9. lipnja 2014

Močvarin mixtape je samo mali pregled nekih od izvođača koji su u klubu nastupali tijekom 15 godina rada. Kornel, Darko, Six i Bobo su samo 4 od desetina osoba koje su u minulom periodu uložile svoje vrijeme i energiju da bi klub preživio i nastavio živjeti na Trnjanskom nasipu. Tu su i njihova sjećanja na neke od koncerata…

Popis pjesama:

1. Jonathan Richman – Afternoon *

Jedna od najvećih legendi rock glazbe u rideru za koncert u Močvari 2005. je napisao da hotel bude što jeftiniji, a u rubrici catering requirements je pisalo “no requirements”. Na kraju hotela nije ni bilo, jer je prespavao u jednom stanu gdje je ponijeo svoju akustičnu gitaru i odsvirao još jedan koncert. Tramvajem smo otišli na vlak. Hodajući po cesti je pjevao i plesao. Divan čovjek, nezaboravno iskustvo.

2. Publicist - Hand To Mouth **
Sebastiana Thomsona, bubnjara grupe Trans Am, djevojka je ostavila neposredno prije turneje njegovog solo projekta Publicist i do ranih jutarnjih sati nam se u dvorištu Močvare jadao nad vlastitom sudbinom. Par sati prije toga, pred dvadesetak je ljudi odsvirao nezaboravni one man show u šank prostoriji kluba, veći disco nego što je disco kao takav ikada bio.

3. Can – Vitamin C *
Pjevač moje omiljene grupe Can Damo Suzuki nastupio je u Močvari u sklopu balkanske turneje koju sam im organizirao. U nedostatku basiste na jednom od koncerata su me zamolili da i ja sviram. U jednom trenutku improvizacija se neprimjetno pretočila u pjesmu “Vitamin C”, dok smo na drugom koncertu svirali i jednu pjesmu od Šumskog.

4. Lvmen - #3 ***
Mizantropija. Depresija. Meditacija. Lvmen.

5. The Mars Volta - Roulette Dares (The Haunt Of) **
Jasno je da su Led Zeppelin apsolutni bogovi i da se malo tko se uspio popeti blizu njihovog trona. The Mars Volta su 8.4.2003. bili jako, jako blizu, a mi smo imali sreću gledati ih baš u tom trenutku, u Močvari.

6. Lunar - Lunaroidi **
Još jedan od bendova koji su gradili Močvaru i rekorderi po broju članova iz jednog benda koji su obavljali posao ton majstora u klubu. “Lunaroidi” je neobjavljena stvar koju su svirali na svom povratničkom koncertu 17.05.2012. a za našeg frenda Baru.

7. Converge - Farewell Note To This City ***
Ljutnja. Agresija. "The best song in the history of music". Converge.

8. The Gathering – Amity ****
Oni su Ona. Boginja na Zemlji. Glas koji uzbuđuje i smiruje. Pogled koji ruši i najčvršća koljena. I smije se dok pjeva. Jedni od onih rijetkih koji mijenjaju živote.

9. Morbid Angel – Rapture ****
Velikani i inovatori svega ekstremnog u glazbi. Prvi rasprodani metal koncert u povijesti Močvare. Vanzemaljci koji su se iz neke druge dimenzije spustili na njezin stage i pomeli sve pred sobom. Neviđena vrućina, znoj i vlaga koja poput kiše pada po stage-u. Tray koji teško kontrolira prste po mokrom vratu gitare. Očekivanje da mi prasne šamarčinu nakon giga. Nije. Bio je sretan kao malo dijete.

10. Anathema – Untouchable, Part 2 ****
Bend koji je odrastao, rastao i mijenjao se. I ja s zajedno s njim. Nekako usporedno. 07.06.2004. Močvara. Dan kad se poklopilo ama baš sve. I večera Pri Zvoncu i Jamie u prtljažniku auta i Danny skvrčen ispod stola s telefonom u ruci i suzama u oku. Sve što je potrebno za najbolji koncert u povijesti Močvare. I ostat će.

11. MewithoutVou - O, Porcupine ***
Duhovna obnova. Mistika. Iscjeljenje. MewithoutYou.

12. Peach Pit - Moj mikro **
Peach Pit su rasli, razvijali se, razilazili i potom ponovo sastavljali, jednako kao i sama Močvara. I još uvijek su tu, na stageu i ispred njega. Obitelj.

13. Deja Voodoo – Too Cool To Live Too Smart To Die *
Ovaj minimalistični kultni kanadski psychobilly bend smo moji prijatelji i ja (od kojih nitko nije bio psihobili) redovito slušali i obožavali u srednjoj školi. Bend je nažalost  prestao sa sviranjem 1990., ali to nas nije spriječilo da glavnog tipa iz benda Gerarda Van Herka dovedemo u Zagreb, uvježbamo sve Deja Voodoo hitove s bubnjarem iz zagrebačkih komikaza Welcomin' Committee in Flames te da u Močvari odsviraju ekskluzivan i nezaboravan koncert.

14. Einstürzende Neubauten – Ein Seltener Vogel *
Jedan od najuzbudljivijih bendova na planeti neusporediv s bilo kojim drugim radili smo dva puta. Iako su nastali daleke 1980. još uvijek rade izazovne albume. Ne propustite koncert u Ljubljani u 11. mjesecu, jer će Zagreb preskočiti na toj turneji.

15. The World/Inferno Friendship Society - Addicted To Bad Ideas ***
Kaos. Anarhija. Razbijanje izloga, prevrtanje Es-ju-vi-a. World Inferno.

16. Irena Žilić – By My Side ****
Glas koji se odmah i nepogrešivo prepoznaje. Glazba koja je topla, nježna, sjetna. Ne zaziva suze, nego ih briše. I liječi. Provjereno liječi. Svjetlo na kraju tunela. Nešto najdivnije što je ova mala zemlja na brdovitom Balkanu iznjedrila. Ikad.

Kornel *
Darko **
Six ***
Bobo ****

Slušali smo i

  • mixtape #31 - Elizabeth Morris (Allo Darlin')
  • mixtape #30 - Shoot Me Wendy
  • mixtape #29 - Bizon
  • mixtape #28 - Nikol, Luka & Vedran