POTcast

mixtape #29 - Bizon

ponedjeljak, 19. svibnja 2014

Bizon je instrumentalni math noise bend iz Splita. Luka (gitara) i Dragan (bubanj) su nedavno objavili svoj drugi EP "Mazanje". Tim povodom pozvali smo ih da pripreme 29. pot listin mixtape. Ne znamo kada će i da li će ikada svirati uživo.

Popis pjesama:

Luka:

1. Breach – Alarma
Bez ikakve sumnje najbolji album ikad, možda od najboljeg benda ikad. Bilo koja stvar s ovog albuma bi mogla bit ovdje navedena, a članovi benda imaju nove projekte: Terra Tenebrosa i The Old Wind. Preporučam oba, vrlo.

2. Nick Cave and the Bad Seeds - Lime Tree Arbour
Nick Cave već dugo godina snima odlične i nešto manje odlične albume, ali ovom albumu se uvik vraćam. Kad na ovoj stvari tik prije vokala uleti organ, ja se naježim.

3. Shora– Arch & Hum
Ako više nikad ništa ne objave neću se ljutit, dali su dovoljno.

4. High On Fire – Brothers In The Wind
Nikad prije ni poslije ovog albuma nisu mi zvučali ovako sirovo. Kad misliš da ne može bolje na 3:40 se ukaže riff nad riffovima.

5. Neurosis- The Eye Of Every Storm
12-minutni ep istine i svjetla. Doprinos bubnjara i efektdžije/klavijaturiste je nešto čemu se veselim kod svakog novog materijala ovog benda. Na ovoj stvari uvik promislim: Noah, Jasone, prejaki ste.

Dragan: 

6. Metallica – The Four Horseman
Iako je moj prvi kontakt s mjuzom Guns n' Roses u 4. osnovne, prvi žanr koji me zainteresira je metal. The Four Horsemen je stvar na koju san najviše puta u životu svira air drumse ispred ogledala. I danas kad je čujen dođe mi da popizdin.

7.  Sub Society – Hard Corey
Dosta dugo san vozija skate koji je ko kultura usko povezan sa muzikom i to na više razina. Muzika je u tom kontekstu za mene (a i većinu) bila najveći boost koji možeš dobit - bilo da se želiš nabrijat da nešto napraviš ili da se isključiš i fokusiraš na nešto novo šta upireš. Kroz skate san upozna puno kvalitetnih i različitih ljudi koji su slušali različitu muziku. Nije bilo interneta pa je najslađi dio bija posuđivanje, presnimavanje, ko ima bolju verziju snimke, čiji je kazetofon bolji i naravno imat walkman. Još iman sve te kazete doma. Veliku ulogu u otkrivanju muzike su imala i skate snimke koja smo gledali (besa za Piku). Ova stvar od Sub Society-a je s prve VHS kazete i prvog skate videa kojeg san vidija u životu. Video se zove Hokus Pokus (H-Street) a ova stvar mi je bila vauuu na prvu. Kad san je prvi put naša na netu, to je bio sulud flasback. Svaki put kad je slušan vrati me u dane kad mi je jedina briga bila kako izać iz kuće i vozit skate.

8. Šarlo Akrobata – Fenomen
Ova stvar je starija od mene 2. godine. Sve o Šarlu je davno rečeno, a ja mogu reć samo Ivica Vdović VD!

9. Why Stakla? – Sin
Njihovu kazetu/album "Daj Dođi" san kupija na eksurziji u osnovnoj školi (u Puli u nekom music shopu). To je kazeta sa jajima do poda. Stvar „Sin“ nije sa tog albuma ali mi je jedna od njihovih najdražih stvari. Ovaj bass na početku je za usrat gaće, svaki put se naježin kad ga čujen i automatski mi izmami opasan izraz lica sljedećih 2. i po minute… i klimanje glavom gore-dole.

10. Puder  - Ples divljih svinja
Jedan od najdražih Splitskih bendova.

11. Tortoise – Standards
Na njihovom koncertu u Tvornici san plaka 3 puta. Jebiga. Nešto najluđe šta san vidija i doživija … u živo, pogotovo za nekoga ko voli bubnjeve. To šta oni rade nije sviranje to je nešto van svih granica šta treba doživit, teško je to opisat. Njihov pristup muzici i sviranju mi je dosta promijenija poglede na bunjeve ko instrument i na strukture, aranžmane, forme, dinamiku itd.

12. Refused – The Shape Of Punk To Come
Najbolja stvar iz Švedske. Osim Luke iz benda, ovo su mi najdraži strejteri ikad, kad uzmu instrumente u ruke ne možeš im ništa uzet za zlo :)  Za mene je ovaj album remek djelo na svim razinama i ono čega danas masovno fali u hard core-u.

13. Maserati – Synchronicity IV
Jahanje, gitare, delay, JERRY FUCHS!

14. Beastie Boys – In 3's
Sviranje u Dječacima je dosta utjecalo na moje bubnjanje u nekom generalnom smislu pa nek ovo bude u njihovo ime. Beastie Boyse iznimno cijenim jer su i svirači (brijači) a ova stvar mi je nešto najbolje šta su odsvirali. Svaki put uživan u njoj ko da je prvi put čujen.

15. The GiGi's – Emo (Demo)
Ovo je demo jednog mladog Zagrebačkog benda za koji još niko ne zna.

Slušali smo i

  • mixtape #28 - Nikol, Luka & Vedran
  • mixtape #27 - Denis Katanec Okanagan LTD
  • mixtape #26 - ###
  • mixtape #25 - Vuk Oreb (Kiša metaka)