POTcast

mixtape #28 - Nikol, Luka & Vedran

ponedjeljak, 12. svibnja 2014

Nikol, Luka & Vedran nedavno su objavili svoje prvo zajedničko izdanje .​.​.​and who are you? EP i s njime se prirodno uklopili u sve zanimljiviju i bogatiju regionalnu nezavisnu kantautorsku scenu. Dolaze iz Pule i sutra (utorak 13.05.) gostuju na Akustici u Rockmarku. Tim povodom pozvali smo ove Puležane da pripreme 28. pot listin mixtape. 

Popis pjesama: 

Nikol Ćaćić:

1. Florence And the Machine – Girl With One Eye
Nakon što sam čula ovu pjesmu, odmah sam znala da želim pridobiti tu sposobnost utjecati na nekoga s mojim pjesmama kao što je Florence utjecala na mene s tom pjesmom, odlično ju je obradila i odmah nakon toga postala moj idol.

2. Feist – Honey Honey
Fascinirala me je uvijek savršena melankoličnost i jednostavnost ove pjesme. Iako mi je album "The Reminder" sigurno jedan od najdražih albuma (koji uvijek slušam kada sam sretna :)), ova pjesma uvijek drastično iskače iz njegove koncepcije što me, pretpostavljam, uvijek toliko i privlačilo.

3. Jafferson Airplane – Rejoice
Psihodelična glazba me, u konačnici, uvijek pridobije. Mislim da ovu pjesmu ne mogu prestati slušati jer postoji u njoj spoj, po meni, savršene vokalistice i opasno dobre glazbe koja ima u sebi neku decentnu izopačenost koja me tjera da ju stalno stavljam na 'repeat'.

4. Chet Baker – Let's Get Lost
Ne znam. Jednostavno me ta pjesma uvijek veseli i dobijem želju plesati s laganim smiješkom.

5. Chinawoman – Let's Meet
Imam potrebu konstantno proučavati i slušati kako se razne glazbenice izražavaju pa me zbog toga Chinawoman baš zapanjila. Tekstovi su joj prekrasno iskreni i način pjevanja joj baca dosta na neku vrstu recitacije uz pozadinsku glazbu. Ovu sam pjesmu izdvojila jer sam morala, ali svaka njena pjesma mi je ostala urezana u pamćenje.

6. Matt Corby – Resolution
U zadnjih deset mjeseci ne mogu prestati slušati ovu pjesmu. Skoro svako jutro ju pustim uz kavu i doručak. Mislim da na čovjeka može samo pozitivno utjecati... nabrijava me za dan koji slijedi!

Luka Šipetić:

7. Son House – Grinnin'In Your Face
Glas i pljesak. Kad shvatiš da samo od toga možeš napraviti glazbu sve se mijenja. Ekspresija, poruka, emocija, ogoljeno i jednostavno, ali opet bogato. Pogađa u samu srž.

8. Syd Barrett – Terrapin
Uvijek me fascinirao Barrett, njegova naivna, naizgled jednostavna glazba, no ipak svakim slušanjem primijetim nešto novo. I sjajne melodije, čovjek je imao uho za dobru melodiju

9. David Crosby – Song With No Words (Trees With No Leaves)
U trojcu Crosby, Stills, Nash ovaj prvi mi je uvijek bio najsimpatičniji, a kad sam čuo njegov prvi solo album postao mi je najdraži član. Nashov i njegov vokal sjedaju savršeno, a album odiše bezbrižnom hipi atmosferom. Po meni jedno od zanemarivanih remek-djela američkog folka.

10. The Band – Chest Fever
Čitajući biografiju Erica Claptona prije par godina stalno sam nalijetao na The Band koje je neprestano hvalio. Jedan dan sam probao poslušati da vidim o čemu je riječ i to je bilo to. "Music from the Big Pink" me osvojio na prvu.

11. The Brian Jonestown Massacre – Miss June 75
Koliko god Anton Newcomb, Matt Hollywood i ostali bili ludi toliko su i genijalni. Trolist albuma iz 1996. je nešto najbolje što sam ikad čuo, spajanje psihodeličnog rocka i tradicije folka 60ih u lo-fi alternativu, a do današnjih dana su još proširili paletu inspiracija.

12. Alice Coltrane - Turiya And Ramakrishna
Kao jedna od rijetkih harfistica u jazzu, istog trena me zaintrigirala. Poslušam ovu pjesmu barem jednom dnevno.

Vedran Grubić:

13. St. Vincent - Surgeon
Jedinstvena i kreativna kantautorica koja je uspjela svoju trippy muziku uvest u pop fasciklu. Njihovim riječima, izvlače digitalni zvuk iz analognih instrumenata. Annie Clark često zna odsvirat sočne kratke riffove koji u principu daju temu večini pjesmama, kako ju je to naučio njen stric, jazz gitarist Tuck Andress. Tekstovi su joj prilično kul i ubija gitaru.  

14. Prasanna - Bowling For Peace
Pionir karnatske gitare, koji izvodi miks indijske rage, jazza, funka i rocka ili jednostavnije rečeno ultimativnu 'feel good' muziku. Na ovom albumu posvečenom Hendrixu legendarnog naziva "Electric Ganeshaland"prema Jimijevom "Electric Ladyland" uspio je pronaći svoj autentičan sound i način da prilagodi ragu lijenom zapadnom uhu. Uživo je 'must see' 

15. Richie Havens - What About Me
Čovjek koji je otvorio Woodstock festival, što više treba reći? Unikatan glas svaku obradu koju otpjeva učini njegovom pjesmom. Protestne pjesme su kao skrojene za njega, pa tako i ova originalno od Dino Valentea, meni jedna od dražih stvari sa snažnom porukom.      

16. Biff Rose - Spaced Out/I've Got You Covered
Neopterećeni stoner iz 60-ih kojeg sam otkrio prilikom traženja kul ploča u jednom vinil shopu u Ljubljani, instantno mi se svidio. Ima fenomenalnih balada i zajebancija sličnih ovoj pjesmi. Definitivno je one-of-a-kind.

17. Drago Mlinarec - Helena lijepa i ja u kiši
Najznačajnija figura hrvatskog prog rocka, hipi od početka do kraja. Simpatični, sad već penzioner koji je svoj opus djela izgradio na nježnosti, poeziji i dobroćudnim tekstovima. Dio refrena ove pjesme: 'želim te znati, Heleno lijepa' jednostavno me obori svaki put kad ga čujem. Ako vam njegove stvari ne probude jugonostalgiju ne znam što hoće.

18. Dino Valente - Children Of The Sun
Stvar sa solo albuma frontmana Quicksilver Messenger Servicea, mračna acid folk psihodelija s teškim tekstom. Samo za ljude koji su true.

Slušali smo i

  • mixtape #27 - Denis Katanec Okanagan LTD
  • mixtape #26 - ###
  • mixtape #25 - Vuk Oreb (Kiša metaka)
  • mixtape #24 - Sopot