POTcast

mixtape #25 - Vuk Oreb (Kiša metaka)

ponedjeljak, 21. travnja 2014

Pot lista je došla do svojeg 25. mixtapea. Ovotjedni gost urednik je Vuk Oreb iz grupe Kiša metaka koja će u petak, 25. travnja održati veliki koncert u Tvornici. Uz njih će nastupiti i Bore Balboa.

Popis pjesama:

1. Jan Hammer – Miami Vice Theme (TV Version)
Najbolji način da startam ovaj mixtape je s muzikom uvodne špice serije. Ionako neće tu biti samo hip-hop, za to već postoji ranije objavljena Swagonic video plejlista. Jan Hammer se proslavio soundtrackom za Miami Vice, kojeg sam obožavao gledati a bome i dalje gledam, imam DVD box set (shout out to Iva za najbolji mogući poklon), a ako ovu stvar pustim ujutro odmah nakon buđenja, mogu sve, imam Swag.

2. High5 feat. Mladi Kizo Manjača – Cheez
High5 su bome rasturili sa Triestri EP-jem, a ovu stvar vrtim često, možda čak nezdravo često. Jeben instrumental, superiorni tekstovi, pravi wordplay. Imam lika u Mostaru koji zove se Blaž / Imam lika u Ljubljani, zove se Andraž / Kila na Bregani, paketi se važ. Evo opet je slušam.

3. Toni der Assi – Hallo Bre!
Što reći, kakvu poruku poslati? Tonija mi je predstavio Krešo Bengalka, preko Halt die Fresse. Balkanac, Jugos, Srbin iz Švabije koji repa na njemačkom uz dodatak srpskog? Daj to vamo. Ovo sranje je tvrdo, realno.

4. Mr. Mothafuckin' eXquire – Galactus (Rx Remix)
Mr. Mothafuckin' eXquire mi je većinom dobar, iako me zna upilat na nekim trakama, a Galactus, i to baš ovaj remiks, mi je najdraža njegova stvar i odlična je za klub. Našao sam je preko Mad Decenta.

5. Juice – Kad pravim ceh
Juice je bog, svi u Kiši slušamo Juicea. Lik zna to znanje, zna biznis, i teško je odabrat jednu stvar, al recimo da mi je ova među top tri Juice stvari.

6. HorrorPops - Ghouls
Ipak sam ja čovjek u crnom s gotičarskim senzibilitetom, a danski HorrorPops su mi jako dragi. Brzi Psychobilly, vođen sočnom ženskom koja ima zarazan vokal i svira stand up bass. To je moćno.

7. Nine Inch Nails – Metal (Gary Numan cover)
Umjesto da stavljam odvojeno Nine Inch Nails i Gary Numana, eto Nine Inch Nails sa obradom Gary Numana. Šta se općenito tiče covera iliti obrade, to se ovako radi, jer iako mi je originalna stvar draga, ova verzija mi je najdraža.

8. Spark Master Tape – Hanson Brothers
Tko stoji iza imena Spark Master Tape i Paper Platoon nije poznato, a mislim da je tako i bolje, jer ovo je mračna muzika, i to najbolja moguća. Ok, kopanjem bespućima Međumrežja otkrio sam samo da je polu-poznato o kome je riječ. Srdačno preporučam.

9. Bore Balboa – Nemaš blage vez'
Naravno, Bore se često čuje iz mojih zvučnika. Ova stvar je sve. Mislim da će za deset godina ovo biti dio audio lektire za repere. Game changer.

10.  Danny Brown & A$AP Rocky – Kush Coma
Ovu stvar sam čuo milijun puta, jer se nalazi na CD-u kojeg slušamo u autu kad idemo koncerte, a dosta dugo je to bio i jedini CD kojeg smo imali za slušanje, tako da bi "Kush Comu" u dan-dva poslušali, ne znam, četiri do šest puta. Obraća se svima nama koji redovito upadamo u self-inducted  kush komu.

11.  Gojira – L'Enfant Sauvage
Uf. Ako ne slušaš Gojiru, šta radiš? Možda sam trebao ići dalje nazad u vrijeme kroz njihov opus, ali ova stvar je savršenstvo. Ne sjećam se kad sam ih počeo slušati, znam samo da sam odjednom imao dva albuma, "Terra Incognita" i "From Mars to Sirius", i nisam ih mogao prestati slušati.

12. Lazerhawk – Overdrive
Slušam masu sintesajzerske muzike (ako se to tako može opisati), a Lazerhawk su mi jedni od dražih synthwave bendova. Većinu tih bendova otkrijem preko New Retro Wave kanala na YouTubeu, totalno sam navučen na to.

13.  Juicy J – Juicy J Can't
Za klub. Za po doma, kad rolaš. Juicy J-a cijenim jer je iskren i radi zabavnu muziku, ne pokušava biti edukativan. Ti drogama kažeš ne, Juicy J ne može. Time je sve rekao, i ja ga poštujem.

14. Lil B – Task Force
Lil B je jedinstven entitet na ovoj planeti. Njegova poruka jest da trebaš biti slobodan kao osoba, i pritom ne sjebavat okolinu. Njegov ekscentrični stil mu je donio mnogo, mnogo vrhunskih vagina. "Task Force" mi je jedna od njegovih najboljih stvari. Lako za tekst, beat je med, samo ovaj instrumental mogu slušati na repeat. TYBG.

15. Mogwai – Mexican Grand Prix
Oh, pa ti slušaš i Mogwai? Slušam svašta, a album "Hardcore Will Never Die, But You Will" mi je bio dio stalne plejliste jako dugo. Mogwai sam krenuo slušati ne preko Pitchforka ili nečije preporuke, nego zato što su ih spominjali na sajtu od Suicide Girls.

16. Cancer Bats – Hail Destroyer
Tri četvrtine ovog benda je Straight Edge, dakle ova energija koju rigaju je brutalna i najsirovija moguća. Uspjeli su kombinirati hardcore, punk, sludge metal, čak znaju ubaciti i blues elemente, ali neću dalje nabrajati, nisam Zlatko Gall. Dakle. Jako zabavna muzika, najčešće ih slušam kad okolo skačem na bajku. Volim kombinirati njih i Henryja Rollinsa.

17. Animals As Leaders – CAFO
Najdraža stvar sa njihovog prvog albuma. Negdje sam pročitao pravičan opis Animals As Leaders, 'kao da je netko uzeo sve svoje metal, jazz i techno albume i nekako ih uspio idealno spojiti'. Šta se instrumentalnih bendova tiče, Animals As Leaders su mi vrh. Sad bi još mogao dodati Pelican, ali onda mogu već napraviti odvojeni mixtape samo za post rock i post metal. Post!

18. Lamb of God – Blacken The Cursed Sun
Ja volim Lamb of God, jako puno. Bio sam na koncertu prije par godina, kad su svirali u Boogalloo-u, i došao do zaključka da bi u idealnom svijetu išao na koncert Lamb of God barem jednom mjesečno. Ova muzika je moja duhovna obnova.

19. Riff Raff – Terror Wrist
Kratka ali odlična stvar Riffa Raffa, čovjeka koji živi svoj gimmick. Očiti Gospodar Swaga koji iz fristajla zna sastaviti hit. Tekst ima sve glavne Riff Raff elemente: wordplay (Terror Wrist – terrorist), nabrajanje hrane, restorana, boja, ekskluzivnih odmarališta i Svemira. Tok svijesti. Instrumental samo udara pečat na sve to. Plus, odlična stvar za kraj mixtapea.

To bi bilo to. Slušam puno muzike raznih žanrova, tako da bi se i ova lista dala produžiti, ili bi mogao napraviti par različitih, svaku na određenu temu. Mogao sam staviti tu još i Mastodon, Snoopa, Warren G-a, Lil Waynea, Jeezyja, Protest the Hero, Hatebreed... Amo reć da je ovo moj [Mp3 plejer, iPod, tvoj omiljeni uređaj za puštanje muzike, AIMP3) stavljen na shuffle.

Foto: Ivana Bobinac

Slušali smo i

  • mixtape #24 - Sopot
  • mixtape #23 - Petar Vranić (Elephant And The Moon)
  • mixtape #22 - Paul Leclair (Joke)
  • mixtape #21 - Jelena Rusjan (TRUS!)