POTcast

mixtape #19 - Ponor

ponedjeljak, 10. ožujka 2014

Zagrebačka hardcore/punk/metal grupa Ponor pripremila je 19. pot listin mixtape. Četiri člana benda odabrala su po četiri pjesme za nešto manje od sat vremena ovog mixtapea.

Popis pjesama:

Ivan:
(Moj izbor pjesama temelji se prvenstveno na stvarima sa kojima isprobavam gitare i pojačala. Naravski je da su mi te pjesme i super jer inače ih ne bi svirao tako olako.)

1. AC/DC - Highway To Hell

Osim što je AC/DC ultimativni rock bend, ova stvar ima jedan od neprepoznatljivijih rifova u svijetu hard rocka i rocka općenito. K tome je zvuk Angusovog Gibson SG-a i Marshalla spoj kojem teže svi pravi rockeri pa tako i ja. Samo što sviram krivu glazbu... Super za isprobavanje pravih rock gitara, crunch kanala na pojačalima i overdrive pedala. Ali ni akustare se ne bune kad se na njima zasvira glavni riff!

2. Megadeth - Symphony Of Destruction

Ponekad bajne stvari izađu iz glave potpunih kretena. U ovom slučaju je Mustaine napravio pravo mini remek djelo u vidu glavnog rifa na ovoj stvari. Odlična dionica za isprobavat dž-dž pojačala i pedale.

3. Radiohead - Street Spirit (Fade Out)

Odličan bend, jako lijepa pjesma s isto tako jako lijepim video spotom. Super stvar za pimplanje po akustari i isprobavanje clean kanala na pojačalima kao i reverb i delay pedala.

4. Slint - Washer

Prekrasna pjesma sa jednog od najboljih albuma 'post rock' žanra kojem su Slint praktički bili i rodonačelnici. Odlična tema za isprobavati clean pojačala i akustične gitare.

Lana:

5. Kud Idijoti - Za tebe

Kud Idijoti su meni najbolji i najdraži hrvatski punk bend. Slušala sam ih ko klinka, a i dan-danas se naježim kad čujem ovu stvar.

6. Ignite - Epidemic

Ignite sam isto slušala ko klinka i s njima sam polako prelazila više na hardcore:) Posebno su mi ostali u sjećanju jer su svirali u Kutini kad sam imala 16 godina i radila sam na kartama. Uglavnom mi nemaju loših albuma i obožavam Zolijevo pjevanje.

7. Parkway Drive - Carrion

Na njihovim sam koncertima bila 3 puta i svaki put kad počne ova stvar, sretna sam ko malo dijete. Bude totalni kaos.

8. Good Clean Fun - Song For The Ladies

GCF obožavam jer su totalno zabavni. Tekstovi su im šaljivi, a angažirani. Ova stvar mi je posebno draga jer je protiv seksizma koji još uvijek postoji u društvu. Kod nas možda ne više u onom grubom smislu da žene nemaju pravo glasa ili da služe muškarcima, ali je na žalost još uvijek itekako prisutan.

Dinko:

9. The Smashing Pumpkins - Tonight, Tonight

Jednostavno fantastična stvar. Tko ju pošteno odsvira na bubnju dobije diplomu Chamberlin Jimmyja!

10. Deftones - Digital Bath

Jedan od bendova koji me nabrijao da počnem svirati. Uvijek sam želio imati groove poput Abea. Pored genijalna prva dva albuma, odabrao sam stvar sa White Ponya čisto zato jer mi je prva pala na pamet.

11. Rancid - Black Derby Jacket

Bio bi red da i Rancid bude na kompilaciji pa eto! Dodatni šarm pjesmi daje Mattov vokal.

12. Sick Of It All - Sanctuary

Zakon stvar, zakon liriksi, zapravo se radi o muzici pa ću s time i završiti.

Slobić:
(4 pjesme sa 4 albuma na kojem nema loše pjesme. Izbor je bio težak pa svakako preporučam preslušavanje sva 4 albuma i to po 4 puta.)

13. Abhinanda - All Of Us

Sredinom 90-ih godina u malom gradu Umeå na sjeveru Švedske nastaje scena koja je izbacila hrpu straight edge hardcore bendova (Refused, Final Exit, Separation, Doughnuts, Shield ...). Sigurno najpoznatiji hardcore bend izašao iz tog grada je Refused. Iako volim Refused i mislim da je "The Shape of Punk to Come" jedan od najboljih hardcore punk albuma ikad snimljenih, Abhinanda će mi uvijek biti najdraži bend sa Umeå hardcore scene. Slično kao i kod Refused, rani albumi su klasični new school hardcore da bi se kasnije počeli okretati prema nekom rock 'n' roll zvuku. "All Of Us" je s drugog albuma ("Self Titled") i taman je na pola puta između te faze ranog metaliziranog new school hardcorea i kasnije rock 'n' roll faze sa zadnjeg albuma ("The Rubmble"). U svakom slučaju, super hardcore bend koji je ostavio veliki pečat na tada popularnom new school hardcore zvuku. Njihov koncert 1998. godine u Kulušiću mi je i dan danas jedan od najboljih hardcore koncerata na kojem sa ikad bio.

14. At The Gates - Blinded by Fear

Album "Slaughter Of The Soul" je jedan od onih kultnih albuma (isto kao i "The Shape of Punk to Come") koji je izašao izvan okvira žanra i utjecao na tonu i metal i hardcore bendova koji su se pojavili kasnije. Melodični death metal album koji se rispekta jednako i kod metalaca, i kod punkera, a i indie rock naočale ekipe (bar kod one indie rock naočale ekipe koju ja poznam :)

15. Catharsis - The Witch's Heart

Što se desi kad politički korektni hipi panksi krenu svirati hardcore punk i metal? Desi se Catharsis. Bend koji po meni ima sve što treba: super priču, super rifove, žestinu i bijes, super tekstove i jednog od najboljih bubnjara za bilo kakvu agresivnu glazbu. Pred kraj karijere su sigurno mogli naći neku profi booking agenciju i početi zarađivati neku lovu ali i dalje su ostali hrpa panksa koji se potrpaju po 3 mjeseca u kombi i odsviraju gig u svakoj rupi u kojoj mogu u Istočnoj Europi za pare za benzin, hranu i spavanje na podu.

16. Gorilla Biscuits - New Direction

Gorilla Biscuits su bili jedan od prvih hardcore bendova koji sam ikad čuo i bila je ljubav na prvo slušanje. Iako su Youth of Today bili najpopularniji bend te Youth Crew priče što se mene tiče nisu ni do koljena Gorilla Biscuitsima. Priznajem da je Gorilla Biscuits prilično glupo ime za bend i Youth of Today su imali bolje parole i majice:)... ali "Start Today" mi je najbolji old school hardcore album ikad.

Slušali smo i

  • mixtape #18 - Nežni Dalibor
  • mixtape #17 - Jonathan
  • mixtape #16 - Tedi Mirković (The Orange Strips)
  • mixtape #15 - Irena Žilić