POTcast

Izvorišta XVII - world music podcast

utorak, 8. travnja 2014

U 17. izdanju pot listinog povremenog podcasta namijenjenog world music glazbi predstavili smo dosta novih izdanja te najavili neke koncerte koji će se održati u Hrvatskoj.

Sadržaj:

Sierra Leone's Refugee All Stars – No Feel Bad O / Sierra Leone's Refugee All Stars – Gbaenyama [album "Libation", Cumbancha 2014.]
Sierra Leone's Refugee All Stars su "Libation" posvetili počecima svoje karijere, odnosno početku snimanja prvog albuma, "Living Like A Refugee" od prije deset godina. U međuvremenu je grupa postala svjetska world music/reggae atrakcija, a ovo im je četvrti studijski album.

Mamani Keita – Kanou [album "Kanou", World Village 2013.]
Bivša prateća pjevačica sunarodnjaka i prezimenjaka Salifa Keite (nisu ništa u rodu), od 2002. objavljuje samostalne albume, a "Kanou" je objavljen za World Village krajem prošle godine.

Aminata Wassidje Traore – Tamala [album "Tamala", Glitterbeat 2014.]
Aminate je iz Malija, porijeklom iz Songhai naroda, a na svom prvom albumu pjeva na songhai i tamasheq jezicima. Pjesme na albumu su nastajale u razdoblju između 2000. i 2008. godine, producirala ga je sama uz pomoć Mamadou Kellyja. Prije nego se odlučila na samostalnu karijeru Aminata Wassidje Traore  je pjevala back vokale na puno albumu malijskih izvođača.

Quantic – La Callejera (feat. Anibal Velasquez) / Muevelo Negro (feat. Nidia Gongora) [album "Magnetica", Tru Thoughts 2014.]
Engleski DJ Will Holland aka Quantica pojavio se 2001. s albumom "The 5th Exotic" na kojem je spojio tradicijske, kolumbijske ritmove s elektronskom glazbom. Od tada je objavio šest albuma a nedavno  je izašao novi na kojem gostuju razni world music glazbenici poput Anibala Velasqueza, legendarnog kolumbijskog pjevača i harmonikaša te pjevačice Nidie Gongora.

Afro-Cuban All Stars – Reconciliacion [album "Distinto, Differente", World Circuit 1999.]
Afro-Cuban All Stars dolaze u Hrvatsku - koncert će održati 5. srpnja u pulskoj Areni. Osnovani 90ih od strane Juana de Marcosa Gonzaleza, a na valu uspjeha filma Buena Vista Social Club, u kojem su sudjelovali, postali su svjetske zvijezde. Tijekom godina kroz bend su prolazili razni glazbenici, a među njima su bili Ruben Gonzalez, Orlando 'Cachaito' Lopez, Ibrahim Ferrer i mnogi drugi.

Rachid Taha – Ana [album "Zoom", Naive 2013.]
Osebujni i autentični Francuz alžirskih korijena svoj će koncert održati 11. svibnja u sklopu Subversive festivala u sklopu kojeg će održati i predavanje jer je Taha, osim kao glazbenik, poznat i po svojoj društvenoj angažiranosti. Od početka 90ih Taha je objavio dosta albuma, postao svjetska atrakcija, a prošle godine je objavio album "Zoom" za Naïve Records.

Orchestre National De Barbes – Gamra [album "Dame De Couer", Balades Sonores 2014.]
Orchestre National De Barbes je francuska grupa nastala u pariškom kvartu Barbes u kojem se miješaju utjecaji različitih kultura. Grupu je osnovao basist Youcef Boukalla koji je postao underground hit u Parizu još sa svojom alžirskom grupom T34, a kada se preselio u Francusku odmah je počeo nastupati s domaćim glazbenicima. Uglavnom se orijentiraju na alžirsku glazbu, a do sada su objavili 5 što studijskih, što live albuma, a novi je objavljen prije mjesec dana.

Sainkho & Garlo – Karmaland (Tuva Link Version) [album "Go To Tuva", BP 12 2013.]
Sainko Namtchylak, poznata pjevačica iz Tuve udružila se s Garlom u kreiranju ovog albuma, "Go To Tuva". Preko crowdfundinga su skupljali i skupili novac za njegovo objavljivanje, a snimljen je i dokumentarac o putovanju Tuvom i tamošnjoj glazbi.

Halka – Hajde dušo da ašikujemo [album "Halka", Gramofon 2013.]
Božo Vrećo, fantastični pjevač iz Foče prošle je godine za sarajevski Gramofon Records pod nazivom Halka okupio bend kojeg predvodi Edvin Hadžić koji je svirao s Damir Imamović Triom i Amirom Medunjanin.

Driss El Maloumi – Imtidad [album "Makan", Contre Jour 2013.]
Driss El Maloumi je rođen 1970. u Maroku, a na glasu je kao jedan od najboljih svirača ouda. Radio je s raznim glazbenicima diljem svijeta, a možda najupsješnija suradnja je bila ona s Rajeryjem (Madagaskar, valiha) i Ballake Sissokom (Mali, kora) na albumu "3MA" iz 2009. Prošle godine za belgijsku izdavačku kuću Contre Jour objavio album "Makan" na kojem pokazuje svu virtuoznost sviranja ouda uz minimalnu glazbena pratnja udaraljki.

Karl Hector & The Malcouns – Semai Thaqil [EP "Ngunga Yeti Fofa", Now-Again 2013.]
Njemački afrobeat/afrojazz projekt prošle je godine objavio EP "Ngunga Yeti Fofa" za Now-Again Records.

Afro Dub System – Adowa
Egoless, hrvatski DJ koji je posljednjih godina imao nekoliko projekata, svoj novi je nazvao Afro Dub System, a u njemu miksa afričke ritmove s dubom. Do sada je izbacio nekoliko pjesama, a "Adowa" je jedna od njih.

De Amsterdam Klezmer Band – Vodka [album "Blitzmash", Vetnasj 2014.]
Od 1994. ovaj nizozemski, sada se već može reći kultni klezmer/gipsy/brass bend, je objavio 14 različitih izdanja, bilo samostalnih, bilo u suradnji s raznim glazbenicima. "Vodka" se nalazi na novom albumu "Blitzmash" objavljenom za Vetnasj Records.

Slušali smo i

  • Izvorišta XVI - world music podcast
  • Izvorišta XV - world music podcast
  • Izvorišta XIV - world music podcast
  • Izvorišta XII