POTcast

Izvorišta XVI - world music podcast

petak, 14. ožujka 2014

Izvorišta, povremeni pot listin world music podcast, došla su do svojeg 16. izdanja. U nešto više od 90 minuta, ovaj smo put uglavnom predstavili nova world music izdanja, ali i najavili neke koncerte u Zagrebu i Ljubljani.

* Cinkuši su ovih dana predstavili svoju novu pjesmu nazvanu "Tička". Na njoj gostuje Darko Rundek, a "Tička" će se naći na novom, četvrtom studijskom albumu kojeg bi Cinkuši trebali objaviti ove godine. Podsjetimo, zadnje studijsko izdanje za Cinkuše je bio "Špiritus Sanctus" iz 2009., dok su godinu kasnije objavili live album "Uživancija". Cinkuši 20.3. imaju i koncert u Attack!-u

* Seun Kuti, najmlađi Felin sin, je sa svojim bendom Egypt 80 ovih dana objavio svoj novi album nazvan "A Long Way To The Beginning" (Knitting Factory/Because Music). Album je najavio single "IMF" posvećen Međunarodnom monetarnom fondu, a mi smo slušali i pjesmu "Ohun Aiye"

* "Money", album kojeg su sedamdesetih godina snimili i objavili nigerijski Nath & Martin Brothers, s godinama je stekao kultni status te visoke cijene na raznim aukcijama. Krajem prošle godine Voodoo Funk je reizdao ovaj afrobeat klasik s kojeg smo odabrali pjesmu "I Don't Care"

* Muyei Power su sedamdesetih bili jedan od najpoznatijih bendova u Sierra Leoneu, ali i jedan od rijetkih afričkih bendova koji je i tada nastupao u zapadnim zemljama. Za vrijeme jedne turneje u Kaliforniji, Muyei Power su snimili materijal s kojeg je u to doba bilo objavljeno tek par singleova uključujući i pjesmu "Yamba Sowe". Ovih dana Soundway Records napokon ispravlja nepravdu i objavljuje cijeli snimljeni materijal pod nazivom "Sierra Leone In 1970s USA"

* Njujorški hip-hoper Joe Driscoll i gambijski svirač kore Sekou Kouyate upoznali su se 2010. te od tada zajedno nastupaju te stvaraju zajedničku glazbu. Ta suradnja je rezultirala i albumom "Faya" (Cumbancha) objavljenom u veljači, a s kojeg je već skinuto nekoliko singleova, među kojima i "Passport"

* Anthony Joseph, pjesnik s Trinidada i Tobaga, svoj novi album nazvan "Time" (Heavenly Sweetness 2014.) nije snimio sa svojim Spasm Orchestrom već s Meshell Ndegoecello. I ovaj put se radi o odličnom materijalu na kojem ipak nema toliko world music utjecaja kao na ranijim radovima, ali pjesma "Kezi" je nastala pod očiglednim utjecajem calypso glazbe s Josephovih rodnih otoka

* Škotska grupa Salsa Celtica postoji od 1995., a kao što im ime kaže spajaju salsu s keltskom glazbom. Za Discos Leon oni su objavili svoj novi album nazvan "The Tall Island", a s njega smo slušali pjesmu "Disfrútalo"

* InMusic Festival je najavio još jednog world music izvođača koji će nastupiti na zagrebačkom Jarunu između 23. i 25. lipnja. Riječ je o Bassekou Kouyateu i njegovoj grupi Ngoni Ba koji su prošle godine objavili jedan od najboljih world music albuma. "Jama Ko" (Out Here Records) se našao u vrhu svih godišnjih top lista, pa tako i naše, a mi smo ovaj put s njega slušali "Sinaly". Osim Bassekou Kouyatea i Ngoni Ba, InMusic je za sada najavio i nastup Bombina te grupe Bomba Estéreo

Najdugovječniji world music festival na ovim prostorima, ljubljanska Druga Godba, došla je do svojeg 30. izdanja. Ono će se održati 30. i 31. svibnja, a za sada su najavljena tri imena: prvog dana će u Kino Šiški nastupiti legendarni Mulatu Astatke te Bombino, a dan kasnije će na Križankama svirati Magnifico sa Srpskim vojnim orkestrom. U Izvorištima slušamo Mulatu Astatkea i "Azmari" ("Sketches From Ethiopia", World Village 2013.) te Bombinovu "Imuhar" ("Nomad", Nonesuch 2013.)

* U sklopu ovogodišnjeg Subversive festivala 11. svibnja u Tvornici kulture će nastupiti alžirski pjevač i aktivist Rachid Taha. Dan kasnije će Taha u Kinu Europa održati predavanje na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u društvu, itd...

* Jedan od zapaženijih world music albuma koji u posljednje vrijeme dolaze iz istočne Europe ima Belonoga, odnosno bugarska pjevačica Gergana Dimitrova. Ona je nakon rada u Le Mystere Des Voix Bulgares i Eva Quartet, snimila samostalni album pod nazivom "Through The Eyes Of The Sun" (Elen Music 2013.) na kojem istočnoeuropsku glazbu spaja s ambijentalnom elektronikom i drugim utjecajima. Slušamo pjesme "Tsveta's Magics" i "A Woman Without Shadow" koja je naslonjena na melodiju makedonske pjesme "Mome stoe"

* Novi album ima i Boris Kovač koji je "Eastern Moon Rising" snimio s pratećom grupom La Campanella. Album je ove godine objavila ugledna izdavačka kuća Riverboat Records, a mi smo s njega slušali pjesmu "Pannonian Blues"

* Mostar Sevdah Reunion, odnosno frakcija tog benda koju okuplja Dragi Šestić, prošle je godine snimila svoj novi album "Tales From A Forgotten City" (Snail Records). Iako taj album nije na tragu odličnih uradaka s početka Mostar Sevdah Reunion karijere, i dalje se na njemu nalazi nekoliko odličnih pjesama, a među njima je i "Djela Fato"

* Poljsku grupu Caci Vorba hvalili smo kada su 2011. objavili svoj album "Tajno Biav". Dok čekamo da oni objave svoj novi album, poslušali smo srpsko-makedonsko-romsku pjesmu "Mehandžija" koju su Caci Vorba objavili kao najavni single za taj album

Slušali smo i

  • Izvorišta XV - world music podcast
  • Izvorišta XIV - world music podcast
  • Izvorišta XII
  • Izvorišta IV