POTcast

Anatomija zvuka 187 - New Wave/Post Punk/Dark 80ih

srijeda, 27. svibnja 2015

U  specijalnoj emisiji slušamo new wave, dark i post punk bendove iz osamdesetih, a neke od njih po prvi puti u Anatomiji Zvuka.

Slušamo: Gjurmet, Lindja, Korowa Bar, Komakino, W.G.P., Profili Profili, Dobri isak, No Passaran, Fakt, Diskretni Šarm Buržoazije, White Rabbit Band, Padot Na Vizantija, Deefektno Efektni itd.

after party: Antioche Kirm - "G-oyag-o-mass"

* * * * * * * * * *

"Anatomija zvuka" je internet radio emisija koja je pocela sa radom sredinom 1995. godine na radio stanici Studio A u Banjaluci, BiH. Emisija nudi totalno drugačiji koncept specijalizovane radio emisije sa ciljem prezentacije jugoslovenske muzičke scene sa naglaskom na alternativne i nekomercijalne muzičke sastave. U sljedećih desetak godina, mjenjale su se radio stanice na kojima se emisija emitovala (Radio Kontakt, Radio Balkan, Nezavisni radio, UNS Geto radio, Big-radio-sve Banjaluka, Studio 88-Mostar) ali je koncept emisije ostao isti. Trenutačno se emisija emituje 2 puta mjesečno na nacionalnom bosanskohercegovačkom radiju BH Radio 1 a zahvaljujući internetu, ona se sluša u čitavom svijetu.

U emisiji se vrte premijerno nove pjesme, predstavljaju se novi albumi muzičkih sastava sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta. Kad kazem Evrope i svijeta, tu prvenstveno mislim na muzičke autore sa pomenutog prostora koji su početkom rata otišli u zapadnoevropske zemlje te su tamo nastavili se baviti muzikom okupljajući istomišljenike sa ovih prostora i udružujući se u nove muzičke sastave. Takođe, prezentuju se muzički festivali kroz pjesme domaćih sastava učesnika festivala, predstavljaju se izdavačke kuce i nevladine organizacije koje popularišu alternativnu muziku i neafirmisane muzičke sastave.

Slušali smo i

  • Anatomija zvuka 185 - emisija noviteta
  • Anatomija zvuka 184 - Vladica Mladenoski-Grga, Suzana Sumrah...
  • Anatomija zvuka 183 - groove emisija
  • Anatomija zvuka 182 - Distune