POTcast

Anatomija zvuka 176

ponedjeljak, 29. prosinca 2014

Konkr-etno jass-na 176. Anatomija zvuka

Zadnja emisija u 2014 godini donosi novitete sa domaće jazz i world music scene.

Slušamo: Kukushai, Muhamed Ibrahimi, Eyot, Tamara Obrovac, Brencl Banda, Lezet, Lajko Felix, Dunja Knebl, Trojnik, Toni Kitanovski...

after party: Faust-Just us (2014)

******

"Anatomija zvuka" je internet radio emisija koja je pocela sa radom sredinom 1995. godine na radio stanici Studio A u Banjaluci, BiH. Emisija nudi totalno drugačiji koncept specijalizovane radio emisije sa ciljem prezentacije jugoslovenske muzičke scene sa naglaskom na alternativne i nekomercijalne muzičke sastave. U sljedećih desetak godina, mjenjale su se radio stanice na kojima se emisija emitovala (Radio Kontakt, Radio Balkan, Nezavisni radio, UNS Geto radio, Big-radio-sve Banjaluka, Studio 88-Mostar) ali je koncept emisije ostao isti. Trenutačno se emisija emituje 2 puta mjesečno na nacionalnom bosanskohercegovačkom radiju BH Radio 1 a zahvaljujući internetu, ona se sluša u čitavom svijetu.

U emisiji se vrte premijerno nove pjesme, predstavljaju se novi albumi muzičkih sastava sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta. Kad kazem Evrope i svijeta, tu prvenstveno mislim na muzičke autore sa pomenutog prostora koji su početkom rata otišli u zapadnoevropske zemlje te su tamo nastavili se baviti muzikom okupljajući istomišljenike sa ovih prostora i udružujući se u nove muzičke sastave. Takođe, prezentuju se muzički festivali kroz pjesme domaćih sastava učesnika festivala, predstavljaju se izdavačke kuce i nevladine organizacije koje popularišu alternativnu muziku i neafirmisane muzičke sastave.

Slušali smo i

  • Anatomija zvuka 175: duo bendovi + interview Ilija Duni
  • Anatomija zvuka 174
  • Anatomija zvuka 173 - PMG Recordings
  • Anatomija zvuka special mixtape - exYu muzičari u inozemstvu