Specijaliste

Najbolji pot albumi devedesetih #190 - #181

petak, 18. listopada 2013

190. TAD - 8-Way Santa (Sub Pop 1991.)
Brutalniji i žešći od svojih ‘grunge’ suboraca, na svom drugom albumu ipak su nešto mekši i melodičniji. Vjerojatno i zbog producentskog nadzora Butcha Viga, koji će se kasnije te '91 proslaviti s jednom drugim pločom. Siguran sam da je dosta naučio snimajući ovu poslasticu. (Vrana)

189. A TRIBE CALLED QUEST - Midnight Marauders (Jive 1993.)
Najbolji ATCQ album i jedno od najboljih Native Tongues izdanja. Kaver albuma je glosarij u slici svega najboljeg u hip-hopu tog trenutka. Ljeto je vrijeme za slušanje ovog albuma, a repeat je gumb koji treba stisnut nakon pritiska playa. Ako snimite bilo koju od ovih stvari na mixtape curi/tipu koju/eg pokušavate zbarit, a oni ostanu ravnodušni, vaša srodna duša nastanjuje neko drugo tijelo.  (Leo)

188. HAMMERHEAD - Into The Vortex (Amphetamine Reptile 1994.)
Nevjerojatna količina agresivne, nervozne energije koja se ruši prema slušatelju kao horda divljih ratnika. (Vrana)

187. GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR - F♯ A♯ ∞ (Constellation 1997.)
Nakon ovog albuma ništa nije bilo isto. Epovi su se u rock glazbi i prije ovoga pisali, ali nikada nisu bili ovako efektni. Slaganje zvuka na zvuk pa dodavanje još zvuka i još i još i tako unedogled. Prvo diskografsko pojavljivanje ekipe iz Montreala. Svako sljedeće se samo nadopunjavalo na ovo. (Emir)

186. JAWBREAKER - 24 Hour Revenge Therapy (Communion 1994.)
Da ne postoji "24 Hour Revenge Therapy" svakako bi ga trebalo stvoriti, jer bez njega dosta toga bi bilo lošije. Real pop-punk-emotional masterpiece. (Vrana)

185. MANU CHAO - Clandestino (Virgin 1998.)
Solo album, mega hit i "King of Bongo" koji je cijelo ljeto svirao u jebeno svakoj birtiji na trokutu Split, Hvar, Vis. Nema veze, moglo ga se svirat na akustičnoj gitari, imao je gomilu zabavnih semplova, pogotovo ono kad potegneš onu puvalicu pa se čuje onaj zvuk kojem pada pitch. Da ne kažem da se tada moglo putovati Jadrolinijom i živjeti od jedne majoneze, pola kruha i litre i po vina dnevno, samo da se putuje. A i kralo se po vrtovima. (Ante)

184. PJ HARVEY - Rid Of Me (Island 1993.)
Uz dužno poštovanje prema njenim kasnijim albumima, "Rid of Me" je iskreno najbolje od PJ. Puno je dilema bilo oko produkcije i snimka Stevea Albinija, no kako se zna da je tad to radio s puno ljubavi prema njoj, vjerojatno je zato tako surovo, sirovo i glasno. Kažu da ljubav čini čuda. (Vrana)

183. HLADNO PIVO - Džinovski (Croatia Records 1993.)
Dobro 'ajde, pola ovih pjesama su bile tuđe, ali tada je Hladno Pivo bio dobar bend s odličnim tekstovima. Šteta samo što se obistinio onaj stih iz "Svirajte nešto ljubavno" - 'Prodali smo čak i muda al' sviramo zato svuda'. Danas sviraju za Rockwooll. (Ante)

182. DALEKA OBALA - Daleka obala (Suzy 1990.)
Ako si živio u Hrvatskoj i nisi na plaži uz gitaru pijan loše pjevao neku od pjesama s ovog albuma, ne zaslužuješ domovnicu. Hit do hita, amen. (Ante)

181. FAITH NO MORE - King For a Day... Fool For a Lifetime (Slash 1995.)
Ne, ovo je najbolji FNM album. Štogod vam Leo i Naranča rekli. Na ovom je albumu zajebancija jednostavno postala zajebana i opasna. (Dražen)

  • Najbolji pot albumi devedesetih