Specijaliste

Jazzpot 2015. #10 - #1

Antonio Pošćić petak, 8. siječnja 2016

Šlag na kraju! Jučer započeti niz 25 najboljih jazz i ne-samo-jazz izdanja iz 2015. privodimo kraju osvrtima na najboljih deset.

10. Rudresh Mahanthappa - Bird Calls (ACT Music)

Uobičajeno divlja, ali kontrolirana svirka jednog od najprepoznatljivijih, egzotično melodičnih suvremenih saksofonista u jazzu. Iako posvećen Charlieju Parkeru, “Bird Calls” je 100% Mahanthappin. [RecenzijaSoundCloud

9. Benjamin Duboc & Alexandra Grimal - Le Retour D'Ulysse [Promenade] (Improvising Beings)

Duboc & Grimal komunicirajući na nekom svom univerzalnom, ali kriptičnom jeziku, u zanosu prepričavaju legende i mitove. Sjetan i suzdržan, no skriveno optimističan album.

8. Rodrigo Amado/Joe McPhee/Kent Kessler/Chris Corsano - This is Our Language (Not Two Records)

Ploča koja nošena duhom legendarnog Ornettea Colemana, virtuoznošću portugalskog saksofonista Rodriga Amada i nadahnutošću suvremenih džezerskih velikana sažima i nadograđuje preko pedeset godina povijesti free jazza te postavlja temelje za barem još toliko uspješnih ljeta. Not Two Records

7. Vox Arcana - Caro's Song (Relay Recordings)

Novi korak u karijeri bubnjara, udaraljkaša i skladatelja Tima Daisyja opet ga dovodi do suradnje s čelistom Fredom Lonberg-Holmom i klarinetistom Jamesom Falzoneom, odnosno do trija Vox Arcana. Na “Caro’s Song” ovaj ansambl još jednom doseže neke nove, složene ali tople improvizacijske vrhunce pa dotiče zenite teksturne osmišljenosti.

6. Pulverize the Sound - Pulverize the Sound (Relative Pitch Records)

Neobični “power trio” u sastavu s Peterom Evansom (truba), Mikeom Prideom (bubnjevi) i Timom Dahlom (bas-gitara) u ulozi izrazito nekonvencionalnog i krajnje energičnog improvizacijskog sastava. Užitak ih je slušati i dok uništavaju sonični prostor i dok sviraju pokušavajući ne probuditi ukućane.

5. Peter Brötzmann - Münster Bern (Cubus Records)

Snimka solističkog koncerta Petera Brötzmanna u gotičkoj katedrali. Na mahove sirov pa zatim iznimno liričan, ovo je vjerojatno jedan od njegovih najboljih i najmoćnijih albuma. Poklonimo se Brötzu. Cubus Records

4. Kris Davis Infrasound - Save Your Breath (Clean Feed)

Pijanistica Kris Davis i njenih osam pobočnika, odnosno neki od najboljih aktivnih džezera, upućuju se na mračnu i misterioznu avanturu koja je podjednako bogata atmosferičnošću, fokusiranim improvizacijama i iznenađujuće suptilnim prijelazima. Otkrivajući neke nove strane svoga skladateljskoga karaktera, Davis nagovješćuje velike stvari.

3. Pascal Niggenkemper - Look with Thine Ears (Clean Feed)

Iznimno primamljivi i zagonetni solo album na kojem nas njemačko-francuski basist Pascal Niggenkemper vodi kroz labirint nemogućih i nevjerojatnih zvukova prepariranoga basa. Džezerski i improvizacijski one man bandSoundCloud

2. Luís Vicente, Théo Ceccaldi, Valentin Ceccaldi, Marcelo dos Reis - Chamber 4 (FMR Records)

Očaravajuća i nijansirana kolekcija "komornih improvizacija" koje se rastvaraju prpošno i graciozno, spajajući avangardu s nekim novim a opet iskonskim vidom ljepote. Još jedan trijumf braće Ceccaldi te pristupom i senzibilitetom vjerojatno najinovativniji album godine.

1. Matana Roberts - COIN COIN Chapter Three: river run thee (Constellation Records)

U trećem poglavlju dodekalogije COIN COIN Matana Roberts posvećuje se minimalističkom, istraživačkom formatu oslonjenom samo na njen glas, saksofon i elektroničke efekte. Kroz taj intimistički pristup u kojem su poruke univerzalne, a perspektive vrlo osobne, stvara jedno od svojih najboljih, najsnažnijih te duhovno i umjetnički najrazrađenijih djela.

  • potop najboljih albuma 2015.