Kultni albumi

ZABRANJENO PUŠENJE Das Ist Walter Jugoton 1984.

petak, 29. travnja 2011

'On pobjeđuje sam protiv svih, ali znaj - još samo na platnu kina Prvi maj'

Sarajevo je grad čiji je muzički razvoj bio uveliko paraliziran njegovim ciničnim stavom prema svemu što se predstavljalo ozbiljnim ili bitnim. Oni koji su imali snažan stav o nečemu što nije Željo - Saraj'vo i usudili se iznijeti ga u bilo kojoj formi, postali bi predmetom sprdnje kao furači i ublehaši, a sam stav bio bi označen tim sarajevskim umbrella pojmom - šuplja. "Zapad" bi prolazio kroz neobičnu transformaciju po dolasku u taj grad - izvitoperio bi se kao pri sudaru s Japanom.

Želite punk? Izvolite sarajevsku punk pjesmu o haharu koji voli Šabana Šaulića i mrzi punk.

'Abide, reci nam de, jel ti mali skuplja stare novine?'

S druge strane - upravo ta naopakost je postala pogon koji je stvorio unikatne sarajevske novovalne (Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtovich) i pop rock (Plavi orkestar, Crvena jabuka) pojave.

Dok je potonja struja bila nezainteresirana za novovalni bunt, Zabranjeno pušenje su bili prilično angažiran i u tom smislu često krivo protumačen, mainstream bend. U punk maniri upozoravali bi na problem bez ponuđenog rješenja te je njihova suptilna ironija u pjesmama poput Abid prolazila gotovo nezamijećeno.

Sve do Crk'o Marshall incidenta.

Ta kvaliteta višedimenzionalnosti je ono u čemu je Nele Karajlić najbolji; kino Prvi Maj kao kuća eskapizma za klince koji kupuju cigle na putu do škole i podsjetnik da u stvarnosti zlo debelo vodi, priča o duhu mrtvog rudara koji se smije licemjerstvu dobrotvornih koncerata te, kao finalno afterlife poniženje, ne može prepasti ni dijete jer ono više ne vjeruje u duhove.

Specifičnost zvuka i produkcije Das ist Waltera Zabranjeno pušenje nikada nisu uspjeli ili željeli ponoviti. Od uvodne Anarhija all over Baščaršija pankčine sa klavijaturama koja podsjeća na unakažene Termite preko uvrnutih plemenskih ritmova i disonance Selena, vrati se do saksofona koji nepogrješivo i po svemu sudeći sasvim slučajno podsjeća na X-Ray Spex. Maštoviti aranžmani poput ovih dešavali su se u opusu banda i kasnije (Murga drot), ali više kao izolirani incidenti ili kurioziteti albuma.

Nakon "Das ist Walter" Zabranjeno pušenje su snimili dva albuma, sklepali jedan te objavili kako je Novom primitivizmu došao kraj. Kvaliteta tekstova i muzike ostala je na najvišem nivou, ali Walter je najbolje definirao ono što je ime albuma predstavljalo - grad Sarajevo. Sejo je bio integralni dio svakog sarajevskog pankera. Sejo je znao prepoznati da je 'A' na zidu još jedno ublehaško, besmisleno sranje iz Amerike i Engleske.

I Sejo je bio upravu.

(ova recenzija je originalno objavljena na Ruralnoj gorili u sklopu njihovog izbora najboljih ex-Yu albuma svih vremena)