Kultni albumi

Stereolab Switched On Too Pure 1992.

utorak, 6. srpnja 2010

"Switched On" tehnički gledano nije album nego je kompilacija prva tri singla Stereolaba iz 1991., "Super 45", "Super-Electric" i "Stunning Debut Album". 

Deset tema sa ovih singlova je ispremješano tako da je sadržaju originala moguće ući u trag samo ako negdje na netu potražite popise pjesama. Ali koga briga za tehnikalije, kad je za svakoga tko se upoznaje sa radom ovog kolektiva "Switched On" bukvar, abeceda, ground zero ili kamen temeljac za kasnije istraživanje jedne od najintrigantnijih diskografija ikada.

Ovo djelo je izdano skupa sa debi albumom "Peng!" i zvuči potpuno ravnopravno, ako ne i superiorno svom službenom bratu blizancu. Rani rad Stereolaba se uglavnom bazirao na nastavljanu tradicije kraut-rocka, motorika te nastavljanja nošenja štafete koju su Neu! i ekipa kreirali. Već na prvim snimkama nagovještavaju da se bend ne zadovoljava statikom te je kroz kasnije uratke težio istraživanju bilo kojeg mogućeg smjera. A u njihovom slučaju bilo ih je bezbroj.

"Switched On" je intrigantan iz puno razloga. Teme su uglavnom izuzetno dinamične i poletne, sve pršti od analognih sintova, pulsirajuće - hipnotizirajućih ritmova i moćnih gitarističkih dionica koje podlažu istinski inspirirajuće i polumistično pjevanje Laetitie Sadier koja je u to doba prije dolaska kasnije tragično stradale Mary Hansen bila jedini vokal. Ovo je kratki opis onoga što "Switched On" krije, a može se donekle opisati riječima.

Stereolab su uvijek uz regularne albume izdavali hrpe singlova što bi svakog pre-internet fana dovodilo ili do ludila ili do bankrota, ali bi ih ubrzo potom skupili na kompilacije i izdali te tako dokazivali da im singl nije ništa više nego li forma rada. U brojnom i sadržajno bogatom opusu ove neobične skupine teško je pronaći slabu točku, jer sve čega su se primili, ma koliko se osjetio prizvuk citata iz prošlosti, odisalo je karakterističnim zvukom vrlo često dobivenim starim tehnikama snimanja ili korištenjem pretpotopskih elektronskih instrumenata. Konstantno posjećivanje prošlosti u službi budućnosti je tako postala odlika njihovog rada te je rezultiralo da poput Tom Waitsa u bogatoj diskografiji imaju veliki broj upečatljivih trenutaka bez da je moguće uprijeti prstom u neki promašaj.

Kasnije je "Switched On", inače nazvan po djelu američke kompozitorice Wendy Carlos "Switched On Bach" (autorice soundtracka za "Clockwork Orange"), dobio još dva nastavka na kojima se kriju brojni dragulji poput "Lo Boob Oscilator" uključenoj kasnije na soundtracku za film "High Fidelity". Ipak, za potrebe uvoda u Stereolab, prvi dio je nenadmašan član jedne velike i bogate obitelji.