Kultni albumi

Frank Turner Love, Ire & Song (3) Anti/Epitaph 2009.

četvrtak, 4. kolovoza 2011

Nakon velikog debija, u vidu sjajnog "Sleep is for the Week", Frank je 2008. izdao možda i najzapostavljeniji album proteklog desetljeća, "Love Ire & Song". U potpunosti autorski uradak, snimljen na brežuljcima njegova doma, nekadašnjeg kraljevstva Wessex, album pršti od ljubavi koju osjeća prema rodnom zavičaju.

Netko je jednom rekao da je Frank Turner trenutno najsimpatičnija figura u modernoj glazbi. Već na prvu notu ovog sjajnog albuma, ta lakoća, iskrenost i Frankov osmijeh koji se čuje kroz zvukove gitare, u potpunosti potvrđuje gore navedeno.

Nakon što je svoje rane dvadesete proveo u punk bendu Million Dead, Frank Turner je bio spreman za promjenu. Napustio je scenu koja ga je proslavila, odjenuo je svoju kariranu košulju, zagrlio staru akustičnu gitaru i počeo pjevati. Nekadašnji heroj britanske post-hardcore mlađarije nije više mogao izdržati inertnost svojih vršnjaka, svjedočeći u što se to, nekoć revolucionarni žanr pretvorio. Klinci su se okrenuli nekim novim bendovima preko bare, a Frank... Frank se vratio korijenima u nadi da će nas rock'n'roll spasiti.

Nakon velikog debija, u vidu sjajnog "Sleep is for the Week", Frank je 2008. izdao možda i najzapostavljeniji album proteklog desetljeća, "Love Ire & Song". U potpunosti autorski uradak, snimljen na brežuljcima njegova doma, nekadašnjeg kraljevstva Wessex, album pršti od ljubavi koju osjeća prema rodnom zavičaju. Frank ne skriva gdje se osjeća najbolje, a domu posvjećuje predivnu "To Take You Home". Hrapavog glasa istrošenog cigaretama, alkoholom i dernjavom u bivšem bendu, potpomognut zvucima mekane gitare, on slavi svoj kraj, ali proklinje težak i često naporan život na cesti. Gubi se pod velikim svjetlima Pariza, ali i upoznaje ženu koju samo želi odvesti u svoj velik, brdovit, zelen i vjetrovit dio Engleske te živjeti kao seoski dečko do kraja života.

Kičmu albuma čini fantastična naslovna skladba u kojoj se prisjeća svojih mlađih buntovničkih godina i kako je pod svoje 'starije' dane postao konformist, razočaran u punk i život. Potencirajući svoje godine (čovjek nema još ni trideset), osjeća se staro, ali ne i odraslo. Iskra u njemu još itekako tinja, pozivajući nas na ustanak, navodeći Ruske revolucije 1905. i 1917. kao primjer. Kad Frank priča o povijesti, onda se možete kladiti da zna o čemu govori. Osim što je sjajan tekstopisac, čovjek ima diplomu iz europske povijesti.

Nema ovdje velikih i zbunjujućih metafora, sve je brutalno iskreno, jednostavno i udara ravno u srce. Romantičar u duši, na "Substitute" i "Better Half" Frank pjeva o svojim ljubavima, ali i usamljenosti, udaljenosti i gitari kao zamjeni za djevojku u krevetu. Sretan je što se ljudi oko njega žene i udaju, tužan je što zbog života na cesti propušta druženja s prijateljima.

And that's how I miss out, on another nightThe kind of night where nothing really happensYeah but everything goes down.

Balada na albumu je prekrasna "Long Live the Queen", posvećena dragoj, prerano preminuloj prijateljici. Frank će vas ovdje ražalostiti i rasplakati, što je fascinantno jer melodija koja prati tekst pjesme ne odaje dojam tužaljke.

Na "Love Ire & Song" sve je šarmantno i autentično, bez trunke cinizma i lažne sigurnosti, album odmah prirasta srcu. Jednako primamljivo dvadesetinešto godišnjacima, koliko i onim starijima i mlađima, Frank ovdje vješto barata svojim perom i gitarom. Čvrstog glasa i mršava stasa, njegove pjesme udaraju ravno u srce, gdje ostaju i dugo nakon slušanja. Generacijske himne o prijateljima, ljubavi, mladosti i odrastanju, životu i smrti, sanjarima i realistima, razočaranju u mladenački idealizam, sve obavijeno pod plaštom folk punka; u ovih dvanaest skladbi svatko će pronaći nešto za sebe. Nemojte shvaćati život toliko ozbiljno, sve će se nekako već srediti, a do tada poslušajte Frankov savjet, sjednite za šank i popijte rundu s prijateljima.

After all of the loving and losing, after all the heroes and the pioneersThe only thing that's left to do is get another round in at the bar.

pot lista na Terraneu: